Pavasario sėjai, papildomam žiemkenčių tręšimui daugiausiai naudojama amonio salietra. Jos minimalus metinis poreikis kasmet yra 250–300 tūkst. tonų, kurių net 70 proc. sunaudojama pavasarį. „Pavasarinis augalų tręšimas yra derliaus pagrindas, todėl labai svarbu, kad ūkininkai galėtų laiku apsirūpinti trąšomis. Šiuo metu jie stokoja apyvartinių lėšų ir neskuba pirkti, laukia trąšų atpingant. Ir ūkininkams, ir mums kelia susirūpinimą trąšų pardavimo kainos“, - pasitarime su trąšų gamintojais sakė Žemės ūkio ministerijos sekretorius Kazys Sivickis.

Pasak įmonių atstovų, trąšų sandėliuose yra pakankamai, tiktai žemdirbiai jų neįperka. Trąšų kainos nemažėja dėl jų gamyboje naudojamų anksčiau įsigytų žaliavų, dujų pabrangimo, tačiau Lietuvoje parduodamos trąšos yra vis tiek pigesnės negu daugelyje kitų ES šalių. Įmonių atstovai taip pat pastebėjo, kad iš Rusijos nupirkti pigesnių azoto trąšų nebepavyksta, nes rusai randa, kur jas parduoti aukštesne kaina.

„Per 2008 m. gruodį pardavėme tik 5 tūkst. t trąšų, kai tuo tarpu 2007 m. per tą patį laikotarpį - 30 tūkst. t“, - nelinksmai konstatavo UAB „Agrochema“ generalinis direktorius Liudas Mediekša. Šiuo metu įmonės sandėliuose yra 70 tūkst. t universaliųjų NPK trąšų, likusių nuo rudens pardavimų.

Šiandien šalies įmonės žemdirbiams gali pateikti visą reikalingą trąšų kiekį ir asortimentą. Susitikimo dalyviai neabejojo, kad dabar yra palankiausias metas pirkti trąšas, nes, artėjant pavasariui, įmonės fiziškai nepajėgs laiku aptarnauti visų pirkėjų. Tikėtis trąšų pigimo tokiomis rinkos sąlygomis tikrai neverta.

Šiuo šalies ekonomikai sunkiu metu Žemės ūkio ministerija paprašė trąšas parduodančių įmonių sudaryti palankesnes sąlygas žemdirbiams, norintiems įsigyti trąšų pavasario sėjai - taikyti visas galimas lengvatas, atidėti apmokėjimą iki naujo derliaus ir kitus būdus. Žemdirbystės instituto mokslininkų paprašyta kuo skubiau parengti rekomendacijas, kaip taupiau tręšti augalus, kad nenukentėtų augalinių produktų gamyba, apsirūpinimas pašarais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją