Draudimai pažeidžia ES normas

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Augalininkystės skyriaus vyriausioji specialistė Ona Juknevičienė mano, kad šį pavasarį Lietuvoje jau gali būti legaliai pasėta pluoštinių kanapių. Įstatymo pataisos jau parengtos, laukiama Seimo palaiminimo.

Mat po kanapių skandalo, kai už jų auginimą Rokiškio rajone baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas vilnietis Edgaras Babanovas, Europos Bendrijos Teisingumo Teismas nustatė, kad draudimas auginti pluoštines kanapes pažeidžia ES normas.

Kol įstatymo pataisoms nepritarta, šalyje draudžiamos visos kanapių veislės, o už jų auginimą numatyta baudžiamoji ir administracinė atsakomybė.

Išbando auginimo technologijas

Kokios perspektyvos pluoštinėms kanapėms Lietuvoje, jei jų auginimas bus legalizuotas?

Lietuvos žemdirbystės instituto Upytės bandymų stotyje buvo išbandyta kanapių auginimo technologija. Pasak mokslo darbuotojos dr. Zofijos Jankauskienės, pluoštines kanapes galima auginti ir pluoštui, ir sėklai (aliejaus spaudimui, maistui), ir kurui. Be to, užsienyje jos naudojamos ir kosmetikos bei maisto pramonėje.

„Užauga daug pluoštinių kanapių biomasės – daugiau nei 10 t/ha. Taigi ir pluošto galima gauti daug daugiau nei iš linų. Trumpą kanapių pluoštą galima panaudoti ir automobilių pramonėje, statybose, ir kitur“, – sakė dr. Z.Jankauskienė.

Gali pritaikyti linų techniką

Anot Upytės bandymų stoties mokslo darbuotojos, pluoštinės kanapės nėra labai paplitusios ES – jų čia auginama apie 15 tūkst. ha. Kanapes augina mūsų kaimynai latviai, iš jų sėklų spaudžia aliejų.

„Kanapių plotai nesiplečia, nes šią kultūrą nėra lengva nuimti ir išgauti pluoštą. ES šalyse stinga tinkamos kanapių nuėmimo technologijos. Specialių mašinų kanapėms pjauti yra Lenkijoje, Vokietijoje, Čekijoje, tačiau visur jos skirtingos. Tam naudojamos ir patobulintos žoliapjovės“, – aiškino dr. Z.Jankauskienė.

Specialistai sako, kad, auginant kanapes ilgam pluoštui, galima pritaikyti ir linų dorojimo techniką, kuri dabar rūdija ne vieno ūkininko kieme. Tuomet ilgų kanapių stiebus reikėtų supjaustyti maždaug po metrą ir klojėti. Anot mokslininkės, tai padaryti gana sudėtinga.

Modernesnes linų perdirbimo linijas įsigijusios bendrovės tikisi, kad jas galės pritaikyti kanapių ar dilgėlių pluoštui perdirbti.

Kanapių spaliai – biokurui

Pluoštines kanapes galima panaudoti ir biokuro gamybai. „Kanapes tinka auginti ne tik kurui, bet galima išgauti ir pluoštą, be to, kanapių stiebuose yra apie 65–70 proc. spalių. Juos galima briketuoti ir naudoti kurui“, – aiškino dr. Z.Jankauskienė.

Pasak Lietuvos biomasės energetikos asociacijos „Litbioma“ direktoriaus Alekso Jakšto, pluoštinių kanapių spalių energetinė vertė artima anglims. Tad, prigaminus kanapių spalių, juos galima sėkmingai panaudoti.

Numato griežtą kontrolės sistemą

Kol kas ūkininkai didelio entuziazmo dėl kanapių auginimo nerodo. Tačiau, pasak mokslininkų ir ŽŪM specialistų, pavieniai asmenys tuo domisi.

Legalizavus pluoštinių kanapių auginimą, turi būti sukurta ir efektyvi kontrolės sistema. Kyla susirūpinimas, ar, pasinaudojus pluoštinių kanapių leidimu, nebus bandymų auginti ir narkotines kanapes.

Žemės ūkio ministerijos specialistai užtikrino, kad bus griežtai kontroliuojama kanapių sėkla, auginimas. Taigi siekiant gauti leidimą reikės sugaišti nemažai laiko, prarasti lėšų. Tad gali būti, kad visas kontrolės mechanizmas atbaidys norinčiuosius išbandyti auginti naują kultūrą.

Patyrę linų augintojai sako, kad savo patirtį jie galėtų pritaikyti augindami pluoštines kanapes. „Jeigu būtų normalios kainos ir išmokos, kodėl nepabandžius? Kanapes auginti nėra sunku, sudėtinga tik nuimti“, – naujos kultūros nesibaido kai kurie ūkininkai.