Dėl tokios principinės nuostatos sutarta antradienį ŽŪM vykusiame pasitarime.

Žemės ūkio ministro patarėjas Mindaugas Kuklierius DELFI sakė, kad šiais pakeitimais siekiama griežčiau kontroliuoti perpardavėjus, kurie prekiauja iš Lenkijos ir kitų šalių atvežta mėsa, daržovėmis ar kitomis prekėmis.

Kartu griežtinant tvarką prekyvietėse norima paskatinti Lietuvos ūkininkus ir palengvinti jų konkurenciją su pigesnėmis prekėmis iš užsienio.

„Verslo liudijimą turintis perpardavėjas galės pardavinėti produkciją, tačiau su kasos aparatu, jeigu jis per metus viršys 100 tūkst. Lt apyvartą, jis taps pridėtinės vertės mokesčio mokėtoju. Žinoma, jis gali nemušti čekio, tačiau tai yra pažeidimas", - schemą aiškina ministro patarėjas. Šiuo metu, anot jo, turgaus prekeivių apyvartos yra sunkiai susekamos ir nustatomos, tačiau esą sudaro šimtus milijonų litų.

M. Kuklieriaus pripažįsta, kad įvedus šią tvarką gali būti piktnaudžiaujama perkant fiktyvius ūkininkų pažymėjimus, tačiau tai esą pakankamai lengvai patikrinama.

„Ūkininkas turi turėti savo ūkio registravimo pažymėjimą, kuris turi savo numerį. Pagal šį numerį sistemoje galima labai greitai pasižiūrėti, kiek jis yra deklaravęs pasėlių ar gyvulių. Jeigu jis, pavyzdžiui, yra deklaravęs dešimt hektarų rugių, o pardavinėja kiaulieną, tai aišku, kad jis pažeidžia tvarką ir sulauks sankcijų", - aiškino pašnekovas.

Kad ši tvarka įsigaliotų turi būti pakeistas keletas teisės aktų.

Kasos aparatas turguje – absurdas

„Dieve Dieve, mes esame kategoriškai prieš, ką ta ŽŪM „nusisvaičioja”. Kur tuos kasos aparatus šiandien pastatysi ant prekystalio, nežinau, kur mes grįžtame? Į akmens amžių ar panašiai?" – iš DELFI išgirdusi ŽŪM planus emocingai kalbėjo Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir pramonininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė.

Ji piktinosi ir tuo, kad apie rengiamą pasitarimą nebuvo pranešta oficialiai smulkųjį verslą atstovaujančiai asociacijai.

„Tai yra absurdas, kaip jūs įsivaizduojate kasos aparatą lauke? Va, kompiuterį išneškite į lauką, jis į šaltį reaguoja, o čia kasos aparatas turguje, šaltis -24 laipsniai. Koks yra to tikslas?" – klausė Z. Sorokienė.

Jos teigimu, šiuo metu netgi bendrovėms, prekiaujančioms turguose, nereikia turėti kasos aparatų.

Pašnekovė tvirtina, kad kasos aparatai turguose smulkiuosius dar labiau nustums į šešėlį ir norimas rezultatas nebus pasiektas.

LSVPA duomenimis, Lietuvoje su verslo liudijimais dirba maždaug 130 tūkst. žmonių. Pigiausias metinis verslo liudijimas nuo sausio turėtų kainuoti 1380 Lt, dar verslo liudijimo turėtojas privalo sumokėti 2160 Lt metinį mokestį „Sodrai" ir maždaug 800 Lt sveikatos draudimo mokestį.

ŽŪM duomenimis, Lietuvoje šiuo metu veikia 101 turgavietė, kuriose ūkininkai sudaro trečdalį prekeivių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją