Apaščios (Pandėlio sen.) gyventojų namuose iš krano jau keli mėnesiai bėga rudas, nemalonų kvapą skleidžiantis vanduo. „Kaip tokį vandenį naudoti maistui, jei net karvės jo nenori gerti.

Neįmanoma skalbti drabužių, balta patalynė nusidažo rudai. Esame priversti važiuoti į Pandėlį pas giminaičius skalbti drabužių, maudytis, nes išsimaudžius rudame vandenyje pradeda niežėti kūną.

Ilgesniam laikui kibire palikus vandenį, jo dugne susirenka daugybė smulkių rudų dalelių“, - viena paskui kitą problemas kėlė Apaščios kaimo gyventojos Laimutė Stuokienė, Ustinija Timofejeva, Liubovė Mišenina. Moterys sakė nežinančios, kam maždaug prieš du dešimtmečius irstant kolūkiams atiteko kaimą vandeniu aprūpinantis vandens bokštas.

Per daugelį metų jis susidėvėjo, vos nenugriuvo, o dabar laikosi tik sutvirtintas trosais. Kai iš bokšto tiekiamo vandens nebepakako visiems vartotojams, kaimo žmonės kreipėsi pagalbos į rajono savivaldybę. Pastaroji atnaujinti vandens tiekimą įpareigojo UAB „Rokiškio vandenys“. „Bendrovė mus reketuoja, reikalaudama pirmiausia pasirašyti su ja sutartis, nusipirkti ir susimontuoti apskaitos prietaisus, tačiau nekalba apie vandens kokybę. Juk parduotuvėje neperkame suplyšusios striukės.

Tad kodėl turime įsipareigoti bendrovei, kurios vanduo ne tik valgiui gaminti, bet ir kitokioms reikmėms netinkamas?“ - klausė Nijolė Staniulienė bei pridūrė nesiruošianti pasirašyti sutarties, kol iš krano nepradės tekėti kokybiškas vanduo.

Apaščios gyventojai sakė, kad dėl prasto vandens pradėjo gesti automatinės skalbyklės, vandens šildytuvai, šildymo sistemos. Ką bekalbėti apie žmonių sveikatą. Kai kurie skundžiasi kūno bėrimais, paūmėjusiomis alerginėmis ir kitokiomis ligomis. Apaščios gyventojų teigimu, dauguma neturi išsikasę šulinių, nes iki šiol naudojosi bendra sistema.

Pasak N.Staniulienės, vanduo iš senojo bokšto buvo geros kokybės, o pastačius naujus įrengimus suprastėjo. Vandenį tiekiančios bendrovės specialistai esą tikina, jog rudame vandenyje daug rūdžių. Jos per daugelį metų kaupėsi vamzdžiuose.

Gyventojai raminami, kad per laiką rūdys iš vamzdžių išsiplaus ir vanduo taps skaidrus. Anot N.Staniulienės, daugiau nei mėnuo situacija nesikeičia. Į klausimą, ar gyventojai bandė laboratorijose ištirti vandenį, N.Staniulienė atsakė, jog tyrimai kainuoja, o žmonės pinigų mokėti nenori, todėl tyrimų nedarė. Lankydamiesi Apaščioje atlikome mini eksperimentą. Pabandėme palyginti iš gręžinio ir iš vartotojų namų paimtą vandenį. Iš gręžinio bėgo skaidrus ir jokio kvapo neskleidžiantis vanduo, tuo tarpu N.Staniulienės namuose jis buvo šviesiai rudas, o po kurio laiko kibiro dugne susikaupė nuosėdos.

Skaidrus kaip krištolas

UAB „Rokiškio vandenys“ direktorius Vytautas Legas „Gimtajam...“ teigė, jog daugiau nei trisdešimt metų Apaščios žmonės naudojosi vandeniu iš bokšto, tačiau sistemai atnaujinti skyrė mažai lėšų.

Priežiūros kokybę apibūdina toks pavyzdys - šiandien neįmanoma sužinoti, kam konkrečiai irstant bendrovei už pajus atiteko bokštas, kam šiuo metu priklauso ir bokštas, ir trasos. Į vandenų bendrovę jie kreipėsi tada, kai bokštas jau nebeveikė.

Anot V.Lego, įmonė nebandė atstatyti ant šono pasvirusio bokšto, o investavo per 15 tūkst. Lt, išgręžė naują gręžinį ir įrengė šiuolaikišką bebokštę vandens siurbimo sistemą. Su „Rokiškio vandenų“ bendrove vandens tikimo sutartis pasirašė 34 gyventojai, tik viena – N.Staniulienė atsisakė, nors vandenį naudoja. Anot direktoriaus, jos motyvas - netinkama vandens kokybė.

„Atnaujinome gręžinį, iš jo į sistemą patenka skaidrus kaip krištolas vanduo. Sistemoje vandenį tiekiame aukštesniu nei anksčiau slėgiu. Dėl to sukilo per daugelį metų vamzdžiuose susikaupusios drumzlės. Reikia laiko, kol jos nusės arba savaime po truputį prasivalys vamzdžiai.

Tačiau gyventojai nerimauja, nenori laukti ir reikalauja pakloti naujus vamzdžius. Šito padaryti dėl finansinės situacijos negalime. Jei visuose miesteliuose, kur daug metų nė lito neinvestuota į vandens tiekimą reikėtų pakeisti vandens sistemas, tai iš Europos Sąjungos fondų gaunamų visai Lietuvai lėšų nepakaktų vienam Rokiškio rajonui“, - tikino V.Legas.

Anot direktoriaus, jau dabar į Apaščios vandens ūkį investuota 15 tūkst. Lt. Kada šios lėšos atsipirks, įmonės vadovas prognozuoti nedrįso, tik paminėjo, kad kiekvieną mėnesį už suvartotą vandenį iš Apaščios žmonių surenka nuo 200 iki 300 Lt.

Iš jų išlaikomi sistemą prižiūrintys bendrovės specialistai, mokama už elektrą. „Nesijaučiame kalti prieš žmones, kurie pajutę, jog apskritai gali likti be vandens, bendrovei atidavė supuvusį turtą ir dar reikalauja, kad per labai trumpą laiką viską atnaujintume“, - tikino V.Legas. Kilus nesutarimų su gyventojais, bendrovė paėmė tyrimams iš gręžinio paduodamo vandens. Rezultatai bus žinomi tik kitą savaitę.