Dėl laiku nesumokėtų pinigų ir supirkimo kainų sumažinimo ūkininkams gresia tūkstančiais litų skaičiuojami nuostoliai.

Pasirašė sutartis

Praėjusiais metais žemdirbiams už vieną avižų toną supirkėjai mokėjo daugiau kaip po 500 litų. Tikėdamiesi ir šiemet gero derliaus bei didelių supirkimo kainų, ūkininkai dar labiau išplėtė avižų pasėlių plotus. Gamtos sąlygos buvo palankios ir avižos užderėjo gausiai. Nors supirkėjai siūlė ne tokias geras kainas kaip pernai, tačiau supirkimo sezono pradžioje už pristatytą toną avižų, atitinkančių kokybės reikalavimus, buvo mokama 400-430 litų.

Grūdų pirkimo-pardavimo sutartis iš vienos pusės pasirašė javus užauginęs ūkininkas, iš kitos - bendrovei "Galinta ir partneriai" atstovaujantis ir veikiantis pagal įgaliojimą filialo "Galintos grūdai" direktorius Vytautas Petrušis.

Sutartyse buvo numatyta grūdų supirkimo kaina, kiekis, tiekimo ir atsiskaitymo tvarka bei šalių turtinė atsakomybė, jei būtų nevykdomas susitarimas.

Taip pat nurodyta, kad grūdai bus priimami nuo derliaus nuėmimo pradžios iki rugsėjo mėnesio, kad nustatyta kaina vėliau nebus peržiūrima, kad pirkėjas su pardavėju privalo atsiskaityti per 30 kalendorinių dienų nuo grūdų pristatymo. Priešingu atveju, pasibaigus sutartyje numatytiems atsiskaitymo terminams, pardavėjui (ūkininkui) bus mokami 0,02 proc. dydžio delspinigiai už kiekvieną pradelstą dieną nuo priklausančios sumokėti sumos.

Laikydamiesi sutarties sąlygų, varėniškiai suvežė avižų derlių į "Galintos grūdų" filialą, tikėdamiesi, kad ir bendrovė laikysis savų įsipareigojimų.

Rugpjūčio pabaigoje ūkininkai sulaukė "Galintos ir partnerių" generalinės direktorės Astos Pranckevičiūtės pasirašyto pranešimo, jog nuo šių metų rugsėjo 1 dienos nutraukiama grūdų pirkimo-pardavimo sutartis. Žemdirbių toks pranešimas neišgąsdino, nesukėlė nerimo, nes jie avižų derlių pristatyti suspėjo per sutartyje nurodytą laikotarpį.

Nesulaukė pinigų

"Baigiantis antram mėnesiui nuo grūdų pridavimo dienos, į mane pradėjo kreiptis sunerimę ūkininkai, kad niekaip nesulaukia iš "Galintos ir partnerių" bendrovės pervedamų pinigų", - teigė Varėnos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Kalanta. Pirmiausia varėniškiai dėl įstrigusio pinigų mokėjimo bandė išsiaiškinti su sutartį pasirašiusiu filialo direktoriumi V.Petrušiu.

Anot J.Kalantos, atsakymas buvęs lakoniškas: "Neperveda ir viskas." Tačiau atkaklaus skyriaus vedėjo toks paaiškinimas netenkino. "Kai galiausiai mane sujungė su bendrovės buhaltere, aš jai tiesiai pasakiau, kad negavę pinigų eisime į teismus. Moteris mane nuramino, esą ji jau turi pavedimus ant stalo ir kas savaitę perves po 130 tūkst. litų į žemdirbių sąskaitas. Reikalai pajudėjo, pinigai buvo pradėti pervedinėti į ūkininkų sąskaitas. Daugeliui už grūdus, pristatytus per pirmąsias dvi dienas, buvo sumokėta laikantis sutarties sąlygų", - pasakojo skyriaus vedėjas.

Sumažino kainas

Paskui mokėjimas vėl sustojo. Spalio mėnesį "Galinta ir partneriai" žemdirbiams išsiuntinėjo pranešimus, kuriuose teigiama, jog varėniškių pasirašyta grūdų pirkimo-pardavimo sutartis nuo derliaus nuėmimo pradžios iki rugsėjo mėnesio galioja tik pasirašymo dieną. Esą filialo "Galintos grūdai" direktorius V.Petrušis, pasirašydamas tokią sutartį, viršijo savo įgaliojimus, nes neturėjo teisės jos pasirašyti, ir už tai turės atsakyti pagal įstatymą.

"Jums bus sumokėta už avižas pagal bendrovėje norminiais aktais patvirtintas avižų supirkimo kainas", - teigiama pranešime.

Ūkininkams avižų supirkimo kainos buvo sumažintos nuo kelių dešimčių iki šimto litų už toną. Be to, bendrovė reikalavo per penkias dienas atsiųsti patvirtintą pranešimo kopiją. Kitu atveju pranešime nurodytos kainos būtų laikomos patvirtintomis.

Gavę tokius pranešimus varėniškiai buvo šokiruoti. Stambieji ūkininkai iš karto puolė rašyti atsakymų, kad su tokia savivale nesutinka, nes nepažeidė pasirašytos ir tebegaliojančios grūdų pirkimo-pardavimo sutarties sąlygų. Dalis smulkiųjų, praradusių nedideles pinigų sumas, numojo ranka į supirkėjų savivalę ir sutiko su primestomis jų sąlygomis.

Grįžtama atgal

Žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) "Tėviškė", įsikūrusios Puodžių kaime, valdybos pirmininkas Vytautas Ramanauskas mano, kad "Galintos ir partnerių" veiksmai rodo nesiskaitymą su žemdirbiais, nes bankrotas nepaskelbtas ir įmonė veikianti.

J.Kalantos nuomone, "Galintos ir partnerių" veiksmai - "blefavimas". "Jei negalioja sutartys, teismuose apginsime savo teises", - tvirtina varėniškis.

Neatmetama galimybė, kad bendrovė ekonominės krizės akivaizdoje pati susidūrė su finansiniais sunkumais. Ūkininkai sako jau girdėję kalbų apie galimą bankrotą, tačiau tikrosios padėties jie nežinantys.

Anot J.Kalantos, praėjusiais metais ilgalaikės sutartys buvo nenaudingos grūdų pardavėjams, šiemet - supirkėjams: "Gamtos negali numatyti, jei jūs, ponai, padarėte klaidą, tai jūsų problema. Kai žemdirbys suklysta, niekas jam neleidžia pasitaisyti."

Pasiteisinimai absurdiški

Tolkūnų kaime gyvenantis ūkininkas Česlovas Petruškevičius irgi pasipiktinęs grūdų supirkėjų elgesiu su žemdirbiais. "Sutartį, turėjusią galioti iki pat rugsėjo, dėl avižų pardavimo sudariau rugpjūčio 11-ąją. Buvo sutarta, kad už toną grūdų mokės 430 litų, tačiau po poros savaičių atvežusiam avižas man pakišo pasirašyti naują sutartį, kad už avižas mokės šimtu litų mažiau. Nebuvo kur dėtis su 11 tonų atvežtų gūdų ir sutikau. Geriau būčiau nuvežęs į Alytų "Kauno grūdams", - pasakojo ūkininkas.

Č.Petruškevičius, kaip ir kiti, įsitikinęs, kad naujų kainų nustatymas nėra susijęs vien tik su filialo direktoriaus V.Petrušio įgaliojimų viršijimu. "Man atvažiavus sutartį parengė ir siuntė į Kauną, ten pripažino, kad viskas gerai. Ir gerai buvo du mėnesius. Tai kaip gali būti ji negaliojanti?" - negalėjo suprasti Č.Petruškevičius.

Anot Č.Petruškevičiaus, jam "Galinta ir partneriai" už avižas dar nesumokėję apie 37 tūkst. litų. Ūkininkas nuogąstauja, kad kol atgaus savus pinigus, dėl infliacijos jie jau bus nuvertėję.

"Tėviškės" bendrovėje dirba apie 60 žmonių. Avižų supirkėjai bendrovei už priduotus grūdus dar liko skolingi apie 40 tūkst. litų. "Vien per kelis ūkininkus susidaro koks 100 tūkst. litų, o sudėjus visus - gal ir pusė milijono bus", - teigė V.Ramanauskas.

Kaltės neįžvelgia

LŽ "Galinta ir partneriai" atstovai teigė, kad avižų supirkimo kainos vienašališkai pakeistos nebuvo. Neva bendrovė "atsiskaito, taip pat vykdė ir vykdo sutartinius įsipareigojimus su ūkininkais ir moka pinigus už avižas tomis kainomis, kurios galiojo avižų pristatymo dieną visoje Lietuvoje".

"Netiesa, kad atsiskaito už atvežtus grūdus. Pinigus esu gavęs tik už dvi pirmąsias vežimo dienas. Nemoka ne tik už tuos grūdus, su kurių vėliau perskaičiuotomis kainomis aš nesutikau. Neatgaunu pinigų ir už tas avižas, kur sutikau, kad mokėtų po 330 litų už toną", - teigė Č.Petruškevičius. Tą patį tvirtina ir kiti ūkininkai, pasipriešinę grūdų supirkėjų primestoms kainoms. Jie iki šiol nėra atgavę savų pinigų.

Kaltė dėl susidariusios painiavos verčiama "Galintos grūdų" direktoriui - "jis galėjo pasirašyti sutartis tik pristatymo dieną galiojančiomis supirkimo kainomis ir tą pačią dieną pristatytam kiekiui".

Tačiau ūkininkai rodo sąskaitas faktūras, kuriose yra įrašyta avižų supirkimo kaina, nustatyta sutarties sudarymo dieną. Apie tai, kad keitėsi kainos kaskart atvežus grūdus, daugeliui žemdirbių net užsiminta nebuvo. Kitos, žemesnės, kainos atsiranda tik pranešimuose apie V.Petrušio įgaliojimų viršijimą.

Lieka neaišku, kodėl "Galinta ir partneriai" į sąskaitas faktūras įrašinėjo kitokias supirkimo kainas, nei jos galiojo pristatymo dieną (bendrovės atstovų teigimu).

Už įgaliojimų viršijimą V.Petrušiui yra pareikšta drausminė nuobauda - papeikimas. Tačiau varėniškiai beveik neabejoja, kad ji skirta tik dėl akių.