Į rinką patenka daugiau naudotos technikos. Gal įvežama prastesnė technika? UAB „Dotnuvos projektai“ komercijos direktorius Rimvydas Brazauskas sako, kad dabar padėtis rinkoje keičiasi taip greitai, jog sunku susigaudyti ir padaryti išvadas.

„Ūkininkams gauti paskolą bankuose labai sunku. Ūkininkai ir bendrovės norėtų pirkti naują techniką, tačiau paprasčiausiai nėra pinigų. Todėl gali padidėti naudotos ir pigesnės technikos poreikis. Pirkėjai atsižvelgs į pigumo ir kokybės santykį“, – sako R.Brazauskas.

Tačiau šių metų rezultatai geri. „Dotnuvos projektai“ pardavė apie 30 proc. traktorių daugiau nei pernai.

„Kitaip elgiasi ir gamyklos. Anksčiau jos užsakymus įvykdydavo per pusmetį ar net metus, dabar siūlo tuoj pat, tik pirk. Taiko vadinamąsias kalėdines kainas. Anksčiau gamyklos labai skubėjo, gal net gamindavo prasčiau, dabar traktorių kokybė geresnė“, – sako R.Brazauskas.

Tikėjosi geresnių rezultatų

UAB „Kesko Agro Lietuva“ prekiauja CLAAS ir „Massey Ferguson“ traktoriais. Bendrovės žemės ūkio technikos departamento direktorius Virginijus Apščega sako, kad šiemet prekyba traktoriais išaugo, tačiau metų pradžioje tikėtasi didesnio augimo.

„Pirkimų augimas stabtelėjo rugsėjo mėnesį. Pernai pardavėme 10 CLAAS ir 60 „Massey Ferguson“ traktorių. Šiais metais planuojame parduoti apie 10 proc. daugiau“, – sako V.Apščega.

Tačiau pirmąjį pusmetį rezultatai buvo daug geresni nei pernai. Geresnės buvo ir prognozės – planuota metinius pardavimus padidinti iki 40 proc. Deja, padėtis rinkoje pasikeitė.

„Žinau apie 20 klientų, kurie lyg ir norėtų pirkti traktorius, tačiau abejoja, linkę palaukti. Keli ūkininkai pirkimus atidėjo iki pavasario, nors jau buvo pasirašę sutartis“, – sako V.Apščega.

Pastaruoju metu tik vienas kitas ūkininkas sugeba gauti paskolą banke.

„Žinau ne vieną ūkininką, kuris norėtų pirkti, tačiau paskolos bankuose labai brangios. Paskolą gali gauti, tačiau sąlygos labai griežtos. Reikia turėti 20 proc. savų lėšų, per du mėnesius sumokėti dar 15 proc. traktoriaus vertės, o palūkanos peršoko 10 proc., taigi skolintis sudėtinga“, – sako V.Apščega.

Rekordiniai pardavimai

AB „Lytagra“ komercijos direktorius Juozas Kalinauskas sako, kad šių metų rezultatai geriausi nuo neatmenamų laikų.

„Šįmet „New Holland“ traktorių pardavimas išaugo neregėtai – net 80 proc. Kaip pasisekė? Traktoriai – geri, o ūkininkai turėjo pinigų. Tiesa, kai kurie ūkininkai linkę palaukti, atidėti pirkimus, tačiau augimas išlieka net dabar“, – sako J.Kalinauskas.

ES rinkoje atsirado naujų pirkėjų iš Rytų – naujus traktorius perka rusai, kazachai ir net ukrainiečiai.

„Būta šiek tiek problemų. Techniką reikia užsisakyti iš anksto, nes gamykloms padaugėjo užsakymų ir jos planuoja savo galimybes“, – sako J.Kalinauskas.

Pernai UAB „Ivabaltė“ pardavė 60 naujų „Fendt“ traktorių. „Mūsų traktorius dažniausiai perka ES paramą gaunantys ar planuojantys ją gauti ūkininkai, todėl jų planų nestabdo ir artėjanti krizė“, – sako „Ivabaltė“ prekybos direktorius Sigitas Šakys.

Šįmet „Fendt“ traktorių parduota net 50 proc. daugiau nei pernai – apie 90. S.Šakys prognozuoja, kad kitų metų rezultatai bus prastesni.

Populiarūs „Belarus“

ŽŪB „Džeirana“ generalinis direktorius Jonas Matikovas sako, kad dabar pasiekėme vadinamąjį sąstingio laikotarpį. Pernai „Džeirana“ pardavė apie 1,5 tūkst. „Belarus“ traktorių. Šįmet planuojama parduoti šiek tiek mažiau. Metų pradžioje būta problemų dėl tiekimo, tačiau dabar padėtis pasikeitė iš esmės.

„Šių problemų neliko. Šiuo metu gamyklos sandėlyje laukia Lietuvai jau pagaminti 150 traktorių. Vežti neskubu, nes jaučiu, kad šiuo metu ūkininkai jų nepirks – jie laukia geresnių grūdų pardavimo kainų“, – sako J.Matikovas.

Su baltarusiais pavyksta susitarti labai lanksčiai. Pavyzdžiui, „Džeirana“ savo užsakymus gali pateikti prieš mėnesį. Traktorių kokybė? Pasak J.Matikovo, Lietuvoje dar galima surasti ir 1970 m. gamintų „Belarus“ traktorių.

Neapsiriko užsakę avansu

Pasak UAB „Rovaltra“ atstovo Kauno apskrityje Voldemaro Zakio, pernai ir šių metų pradžioje ūkininkai įsigijo daug naujų traktorių.

„Dabar padėtis pasikeitė iš esmės. Ne tik dėl kritusių žemės ūkio produkcijos supirkimo kainų, bet ir todėl, kad ūkininkus lėčiau pasiekia ES parama“, – sako V.Zakis.

Anot „Rovaltros“ vadybininko Jono Trainaičio, šįmet planuojama parduoti apie 200 traktorių. Pernai parduota 170 „Valtra“ traktorių. 2008-ųjų pradžioje „Valtra“ traktoriais Lietuvoje prekiaujanti UAB „Rovaltra“, pasak J.Trainaičio, papildomai užsakė keliasdešimt traktorių net neturėdama konkrečių pirkėjų. Ir neapsiriko – ūkininkai per pusę mėnesio nupirko visus traktorius.

Šiuo metu gamykla suspėja atlikti užsakymus. Padaugėjo „Valtra“ pirkėjų Rusijoje, tačiau Vladimire „Valtra“ atidarė naują variklių gamyklą, todėl buvusių problemų neliko.

Pardavė 300-ąjį traktorių

Šių metų lapkričio pradžioje Vilkaviškio r. Kiršių kaimo ūkininkui pristatytas 300-asis šiemet „John Deere“ traktorius (pernai parduoti 225 traktoriai).

Pasak „DOJUS agro“ generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko, pardavimai išaugo dėl padidėjusių naujai įsikūrusių jaunųjų ūkininkų ir smulkių ūkių investavimo mastų.

„Pernai pakilusios grūdų supirkimo kainos paskatino į žemės ūkio techniką investuoti ir smulkiuosius ūkininkus“, – išaugusių technikos pardavimų veiksnius vardija A.Kavaliauskas.

Tačiau kitų metų prognozės kuklesnės. A.Kavaliauskas neslepia, kad finansų krizė palies ir technikos pardavimus. „Kitų metų apyvartą prognozuoti sudėtinga. Ruošiamės blogiausiam, bet tikimės geriausio“, – teigia bendrovės direktorius.