Interjerą gali puošti, ypatinga nuotaika jį papildyti ne tik dailininkų sukurti, bet ir iš augalų sukomponuoti floristiniai paveikslai. Mielagėnų (Ignalinos r.) Šv. Jono Krikštytojo parapijos žmonėms ši tiesa – joks atradimas. Koliažus ir kitokia technika sukurtus floristinius darbus jie jau įprato matyti savo bažnyčioje.

Tokią puošybos tradiciją Mielagėnų bažnyčia turi bene vienintelė Lietuvoje. Šiemet, kai miestelis minėjo 500-ąsias įkūrimo metines, maldos namus papuošė net ir floristinis Mielagėnų herbas.

Klebonas Marijonas Savickas su pasididžiavimu balse paaiškina: menines kompozicijas iš augalų sukūrė vietos mokyklos moksleivės iš garsiojo fitodizaino būrelio, kuriam vadovauja mokytoja Klotilda Duniauskienė.

Užpraeitais metais į Mielagėnus buvo atvykusi Lietuvos floristų asociacijos prezidentė Genoveta Zuokienė.

Žinoma floristė būrelio vadovės prašymu moksleiviams padėjo puošti bažnyčią Žolinės šventei. Ją sužavėjo mokyklos, bažnyčios ir bendruomenės bendradarbiavimas.

Genoveta Zuokienė gėrėjosi matydama, kad į pasirengimo šventei šurmulį čia noriai įsitraukia ne tik būrelį lankančios mergaitės, bet ir tėvai.

Kurs Advento vainiką

Prasidėjus Adventui bažnyčioje bus surengta Advento vainiko paroda. Prieš mišias tradiciškai bus degamos žvakės ant jaunųjų florisčių sukurto vainiko. Mokykloje įrengtose būrelio dirbtuvėse dabar pats kūrybos įkarštis. Amžiną gamtos pasikartojimą simbolizuojantis Advento vainikas šiemet veikiausiai bus nupintas iš pilkų kerpių, papuoštas vyšninės spalvos žvakėmis.

Džiovintų augalų kvapo prisod- rintose dirbtuvėse apstu ir kitokių Advento vainiko paruošų, taip pat ir ankstesniais metais sukurtų darbų. Jų pagrindą mielagėniškiai paprastai padaro iš sudrėkinto šieno. Toliau prasideda kūryba, kurią, žinoma, lemia ir turima medžiaga: samanos, ir kerpės, beržo tošis, augalų lapai ir kt.

Visa tai prie pagrindo tvirtinama lipalu, kartais prireikia ir smeigių. Įdomiai atrodo Advento vainikas, apsuktas tamsiais kanos arba balzganais kukurūzo burbuolės dengiamaisiais lapais. Tokį vainiką galima papuošti metų laikus simbolizuojančiais akcentais, tačiau gali pakakti ir vieno ryškesnio – pvz., kompozicijos iš standžiai susuktų apynio lapų rutuliukų, primenančių mažas rožytes. Advento vaikiną užbaigs dekoratyvios, prie kompozicijos derančios žvakės.

Garsūs ne tik parapijoje

Jaunosios Mielagėnų floristės puošia ne tik bažnyčią, bet ir mokyklą, savo namus. Neretai į jas, kaip šios srities žinoves, kreipiasi ir kiti bendruomenės žmonės. Pavyzdžiui, paprašo sukomponuoti puokštę viena ar kita proga.

Fitodizaino būrelį mokytoja Klotilda Duniauskienė subūrė prieš aštuoniolika metų, ir savo idėjomis užkrėtė tiek vaikus, tiek ir mokyklos, seniūnijos bendruomenę.

Mielagėniškiai aktyviai dalyvauja respublikiniuose konkursuose. Namo paprastai grįžta su didesnėmis ar mažesnėmis pergalėmis. O šiemet, vasaros pradžioje, visą savaitę jaunųjų floristų darbai buvo eksponuojami Seimo parodų galerijoje. Tąkart į Vilnių iš Mielagėnų buvo vykstama trimis autobusais! Parodos dalyvius lydėjo ne tik būrelio vadovė, bet ir mokyklos direktorius Romualdas Bučelis, seniūnė M. Bielinienė, gausi palaikymo komanda.

Dovilės Rudžionytės, Onos Gopaitės, Ilonos Cibulskaitės, Lauros Juknevičiūtės darbų, palankiai įvertintų konkursuose, nuotraukos puikavosi ir specializuotame žurnale. Dabar šiuos ir kitus jaunųjų floristų kūrinius galima pamatyti mokykloje. Tiesa, jų spalvos jau prigesusios: vasaros saulės dovanotas spalvas sausažiedžiai išsaugo maždaug metus – iki to laiko, kai vėl nubunda ir suklesti gamta.

Linai mokytojos darželyje

Klotilda Duniauskienė turi įspūdingą, daugiau nei 45 metų darbo stažą. Daugelį metų mokytojavo gimtajame Gilūtų kaime. Čia, senojoje tėvų sodyboje, ir dabar gyvena. Laiko šiek tiek gyvulių, turi žemės sklypą – gyvena kaip ir daugelis kitų kaimo žmonių. Kelis kilometrus iki Mielagėnų pagrindinės mokyklos paprastai pavėžėja vyras Marijonas.

Vis dėlto jai smagiau kalbėti apie kūrybingas savo auklėtines. Apie tai, kaip noriai jos ateina į fitodizaino dirbtuves. „Viena mergaitė atidaro duris ir sako: „Oi, kaip čia malonu, koks geras kvapas! Kūryba taip atpalaiduoja“, – pedagogė džiaugiasi, kad jos vedami užsiėmimai ne tik lavina saviraišką, bet ir teigiamai veikia nervų sistemą, yra puikus poilsis.

Mokytojos patarti vaikai patys ruošia medžiagas. Tik šiuo metų laiku floristikos darbams jau mažai ką tinkamo gamtoje galima rasti.

Būsimiesiems savo auklėtinių darbams rūpestinga mokytoja kai ką paruošia ir savo sodyboje. Gėlių darželyje per vasarą siūravo linai, aguonos. Vėlyvą rudenį lauke tebedžiūvo kieme iškabintos durnaropių „užuolaidos“. Jų dėžutėse esanti kempinė – nuostabi kūrybinė žaliava. Išbalinta ji tampa balta kaip sniegas, todėl labai tinka floristiniams darbams.