Spalio pabaigoje Kriklinių pagrindinėje mokykloje jau antrą kartą koncertavo bardas Gediminas Storpirštis. Šioje mokykloje jis pristatė bardų dainų vaikams knygą „Stebuklų pilnas kambarys“.

Vaikai dainavo ir šoko

Lietuvos teatro ir kino aktorius, dainuojamosios poezijos koncertų organizatorius bei dainų autorius ir atlikėjas Gediminas Storpirštis Kriklinių pagrindinėje mokykloje pristatė vilniečių pagal projektą „Vartai“ išleistą knygą „Stebuklų pilnas kambarys“.

Mažiesiems šios knygoms skaitytojams Vidas Petkevičius, Gediminas Storpirštis ir Aidas Giniotis ir tuo metu mūsų dar nepalikęs Vytautas Kernagis parašė laiškus, kurie publikuojami knygoje. Joje šalia tekstų, natų, nuotraukų gražiai dera subtilūs Dianos Radavičiūtės piešiniai.

Svečias į šią mokyklą atvyko kartu su žmona Egle Storpirštiene bei Vilniaus vidurinės mokyklos „Lietuvių namai“ auklėtiniais ir jų vadove Judita Taučaite. Šioje lietuviškoje mokykloje mokosi vaikai, kurių gyvenamoji vieta deklaruota užsienyje. Daugiausia vaikų mokykloje „Lietuvių namai“ mokosi iš Rusijos, nemažai iš Kaliningrado srities, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos. Daugelis mokinių sunkiai kalba lietuviškai, bet noriai koncertuoja kartu su dainuojamosios poezijos aktoriumi.

Krikliniečiams G.Storpirštis kartu su jį atlydėjusiais vaikais sudainavo teatralizuotą Vido Petkevičiaus dainą „Stovi pasakų namelis“.

Muzikantai prisiminė anksti mus palikusius bardus Vytautą Kernagį ir Saulių Mykolaitį. Klausantis A.Giniočio dainos „Geltonų plytų kelias“, salėje abejingų neliko. Įsidrąsinę vaikai ne tik dainavo kartu su aktoriumi, bet ir šoko.

Renginių gausa neišlepinti kaimo vaikai su pasimėgavimu klausėsi bardo dainų.

Jie džiaugėsi ne tik gražiomis dainomis, bet ir galimybe iš arti pamatyti bei pabendrauti su dažnai tik televizoriaus ekrane matomu aktoriumi.

Aktoriui patiko pradinukų sukurtas spektaklis

Kelią į atokią Kriklinių mokyklėlę G. Storpirščiui nutiesė pažintis su šio kaimelio mokyklos rusų kalbos mokytoja Margarita Lužyte. Veikli pedagogė su garsiuoju bardu susipažino 2002 metais, kai G.Storpirštis vedė tris dienas trukusią dramą-seminarą Pasvalio rajono mokytojams. Nuo tada ir užsimezgė kūrybinis bendradarbiavimas tarp kaimo mokyklėlės ir aktoriaus.

Prieš du metus M.Lužytė mokykloje buvo įkūrusi dramos būrelį, kuriam scenarijų rašė tuomet dar pradinėje klasėje mokęsis Martynas Burmonas. Jaunajam režisieriui scena buvo ne naujiena, jis, dar prieš pradėdamas mokytis Kriklinių mokykloje, lankė Panevėžio Juozo Miltinio teatro studiją. Martynas sukūrė scenarijų spektakliui apie berniuką Karštuką ir Gėlę. Dalyvauti šio spektakliuko premjeroje mokytoja Margarita buvo pakvietusi ir G.Storpirštį. Aktorius nepasididžiavo ir 2006 metais pirmą kartą apsilankė Kriklinių mokykloje.

Mokytoja spinduoliuoja šviesa

Dainuojamosios poezijos atlikėjas apie mokytoją Margaritą kalba kaip apie šviesos spindulėlį ūkanotą dieną. Anot G.Storpirščio, Pasvalio krašte šviesa spinduliuoja Margarita, o Kupiškio rajono Skapiškio gyventojų kasdienybę praskaidrina Vitos Vadoklytės kūrybiškumas. Aktorius džiaugiasi šių dviejų moterų energija ir sako, jog jam didelis malonumas padėti tokiems žmonėms išeiti į dienos šviesą.

Mokytoja M.Lužytė Kriklinių kaimo vaikus moko rusų kalbos, tačiau yra neabejinga lietuviškai poezijai. Ji yra Pasvalio krašto literatų klubo „Užuovėja“ narė, priklauso Šiaurės Lietuvos literatų draugijai.

Margarita kuria fantastinę prozą, mokykloje vadovauja fantastų būreliui. Turėdama galimybę, ji visada važiuoja į koncertus sostinėje.