„Nenoriu kovoti prieš policiją, tačiau išreikšdamas pilietinę poziciją likau kaltas", - teisme ūkininkas apgailestavo, kad nenusileido savo galią demonstravusiems policijos patruliams.

V. Kavaliausko administracinę bylą ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas. Sūrių augintojų ir valgytojų asociacijos „Viva Sol" prezidentui policijos pareigūnai iškėlė administracinę bylą dėl pasipriešinimo bei trukdymo atlikti savo pareigas.

Savaitės senumo išvadas išplatino prieš teismą

Byloje yra pateikta ir Vilniaus policijos atlikto tyrimo medžiaga dėl pareigūnų veiksmų. Tyrimo metu buvo konstatuota, kad ekologiškomis daržovėmis prekiavęs ūkininkas iš Biržų Arūnas Giedrikas ir jį užstoti bandęs V. Kavaliauskas buvo sulaikyti teisėtai. Pasak tyrimą atlikusių pareigūnų, vyriškius į komisariatą pristatę patruliai nepadarė jokio tarnybinio nusižengimo.

Šio tyrimo išvados buvo pasirašytos dar prieš savaitę, tačiau tik likus kelioms valandoms iki V. Kavaliausko bylos nagrinėjimo teisme Vilniaus policija jas išplatino žiniasklaidai.

„Esu priverstas su šiomis išvadomis sutikti, čia tik teisiniai dalykai, tačiau egzistuoja ir moralinis požiūris", - teisėjos Aldonos Tumelionytės paklaustas, ar neketina skųsti tyrimo išvadų, sakė V. Kavaliauskas.

Mano, kad patruliai demonstravo galias

Ūkininkas teisme aiškino, kad nesipriešino policijos pareigūnams ir jų netampė už rankovių, kaip šie aiškina savo tarnybiniuose pranešimuose. „Jie daržovėmis prekiavusį A. Giedriką norėjo vežti į komisariatą, todėl aš atsistojau tarp mašinos ir ūkininko, štai koks buvo mano pasipriešinimas", - sakė V. Kavaliauskas.

„Viva Sol" prezidentas mano, kad policijos pareigūnai neadekvačiai reagavo į A. Giedriko padarytą pažeidimą: „Ar dėl to reikia žmogų vežti į areštinę, juk protokolą siūlėme vietoje surašyti".

V. Kavaliauskas neabejoja, kad gatvėje kilus šurmuliui, kai policijos veiksmais ėmė piktintis žmonės, patruliai nusprendė „pademonstruoti savo galias".

Ūkininkas net nebandė neigti savo kaltės – esą jeigu pareigūnai įsitikinę, kad jis padarė pažeidimą, už tai reikia bausti. „Nenoriu kovoti prieš policiją, tačiau išreikšdamas pilietinę poziciją likau kaltas", - už padarytą pažeidimą V. Kavaliauskas prašė jam skirti įspėjimą.

Į teismo posėdį neatvyko nei incidente dalyvavę policijos pareigūnai, nei komisariato atstovas. Vienas pareigūnų dėl esą grumtynių metu patirto sužalojimo yra kreipęsis į medikus, tačiau dėl pareigūno sužalojimo V. Kavaliausko policija nekaltino.

Ar V. Kavaliauskui skirti administracinę nuobaudą, teismas žada paskelbti kitą antradienį.

Incidentas papiktino visuomenę

DELFI primena, kad incidentas kilo rugsėjo 7-ąją, kai Vilniuje, kavinėje „Cafe de Paris" ūkininkas V. Kavaliauskas ir jo kolega A. Giedrikas iš Biržų prekiavo ekologiškomis daržovėmis. Netikėtai pasirodę policijos pareigūnai išsivežė vyriškius į komisariatą. Čia po 3 val., praleistų areštinėje, A. Giedrikui buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas dėl neleistinos prekybos, o V. Kavaliauskui – dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

„Vyko renginys, kuriame susirinkę gamintojai pristatinėjo savo produkciją „valgytojams". Kadangi tų daržovių buvo atsivežta šiek tiek daugiau, vienas ūkininkas nusprendė jomis paprekiauti šalia kavinės gatvėje. Greitai prisistatę policijos pareigūnai pareikalavo leidimo prekybai. Bandžiau paaiškinti, kad mes su kavine turime sutartį, galime ją parodyti, tačiau pareigūnai nenorėjo klausyti",- DELFI yra pasakojęs V. Kavaliauskas.

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius policijos pareigūnų veiksmus buvo įvertinęs kaip galimą piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi. „Dėl to buvo nepagrįstai suvaržyta asmenų laivė, pažemintas jų orumas, juk pakaktų surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą", – teigė Seimo kontrolierius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją