Tymo turgelis pasitinka didelėmis eilėmis prie produktų. Vienas populiariausių pirkinių – kaimiškas sūris. Nepraėjus nė valandai nuo prekybos pradžios, Lilija ir Stasys Rizgiliai iš Trakų rajono Paežerėlių kaimo jau viską išpardavę. „Nėra kuo skųstis, džiugu, kad žmonėms patinka, jie už produktus dėkoja“, - DELFI sakė L. Rizgilienė, prekiavusi pienu ir sūriu. Naminio sūrio kilogramas kainavo 24 Lt, pieno litras – 2,50 Lt.

Ūkininkas Gediminas Cijūnaitis iš Molėtų rajono prekiauti į Tymo turgų atvyko pirmąkart. Ūkininkas siūlė įsigyti savo sode augintų vėlyvos veislės aviečių ir gervuogių. Už 300 gramų indelį aviečių vyras prašė 5 Lt, toks pat indelis gervuogių buvo dvigubai brangesnis. „Senovėje gervuogių sultis švirkšdavo nukraujavusiems kariams“, - kodėl gervuogės brangesnės, paaiškino G. Cijūnaitis.

Tėvas ir sūnus Žilvinas ir Gotautas Užkuraičiai iš Kėdainių rajono turguje užėmę du prekystalius. Tėvas siūlė įsigyti prieskonių ir vaistažolių, sūnus prekiavo alyviniais obuoliais, bulvėmis, moliūgais. Moliūgo kilogramas įvertintas 3 Lt, tiek pat prašyta už alyvinius obuolius. Bulvės kainavo 2,5 Lt.

Turguje galima įsigyti ir grybų. Štai litras voveraičių įvertintas 8 Lt, kriaušių kilogramas – 5 Lt. Žmonės noriai pirko paprikas, cukinijas, ridikėlius, svogūnus ir jų laiškus. Čia galima nusipirkti ir rankų darbo muilo, šakočių, medaus. Dalis prekybininkų ant prekystalių pasistatę produktų sertifikatus.

Moliūgai – iš ekologinių lėkštučių

„Duona ruginė, rankomis minkyta. Nereikia jos laikyti šaldytuve ir nereikia dėti prie kitų mielinių produktų, nes mielės perauga. Duona laisvai gali išstovėti du mėnesius“, - baigdamas išparduoti mamos keptą duoną, kalbėjo panevėžietis Teodoras Vytėnas.

Panevėžiečių duona Tymo turguje greit išperkama ne pirmąkart. Už kilogramą ruginės duonos prašoma 10 Lt. „Prekybos centre ruginė duona kainuoja 8 Lt, ten ji yra ne rankų darbo, be to, į ją dėta mielių. Dėl to duona pelija“, - aiškino T. Vytėnas.

Anot jo, kai duonos nebelieka, žmonės paprašo atiduoti ragavimui skirtus gabalėlius.

Rasa Kvietkienė norinčius vaišino keptais moliūgais su indiškais prieskoniais. Juos moteris kepė čia pat ir pateikdavo „ekologiškoje lėkštutėje“ – kopūsto lape. R. Kvietkienė taip pat virė žolelių arbatą. Pasivaišinimas nieko nekainavo – norintieji galėjo paaukoti. Paskanauti keptų moliūgų sustojo ir aktorė Nijolė Oželytė.

Turguje skaitys knygas

Pasilipusi ant statinės, Vilniaus universiteto teatro „Minimum“ aktorė Karolina Vitkutė skaitė knygos „Nada“ apie pokarinę Barseloną ištraukas.

„Suprantame, kad knyga nėra labai ekologiškas dalykas. Tačiau knygų leidyboje labai pamažu ateina į madą perdirbtas popierius. Ateityje planuojama leisti vieną kitą knygelę iš tokio popieriaus, tad mes čia tinkame“, - aiškino Lina Stankevičiūtė, leidyklos „Versus aureus“ Skaitytojų klubo vadovė.

Anot jos, nuo šiol knygų skaitymai turguje vyks kiekvieną ketvirtadienį. Čia pat galima įsigyti ir knygų.

Turgaus lankytojų dėmesį atkreipė sutartines dainuojantis merginų būrelis. Keletas žmonių siūlė moksleiviams lankyti įvairius būrelius. Čia pat būrys vaikų susėdę žaidė kaladėlėmis.

Piktų prekybininkų nepriima

„Patys dvejus metus ekologinius produktus pirkome važinėdami po visą Vilnių, užsisakę ekologiškų kiaušinių, jų laukdavome šešis mėnesius. Nusprendėme, kad jei Mahometas neina pas kalną, tai tegul kalnas ateina pas Mahometą“, - apie ekologinio turgaus idėją kalba jo įkūrėjas, Užupio informacijos ministras Vytautas Ratkevičius.

„Turgaus idėja - svarbu ne produktas, o ekologiniai santykiai tarp žmonių“, - sakė pašnekovas.

V. Ratkevičius aiškina, kad atrinkti prekybininkai sąžiningai žiūri į produktą, parduoda tai, ką patys gamina. „Taip nusipirkęs produktą, kitą savaitę atėjęs pirkėjas gali pažiūrėti į pardavėjo akis. Tai yra pagrindas, galintis garantuoti santykių ir visų produktų kokybę“, - aiškino turgaus įkūrėjas.

Norintys prekiauti Tymo turguje, turi atsiųsti veiklos aprašymus, sertifikatus arba rekomendacijas. „Poros pardavėjų teko atsisakyti vien todėl, kad jie buvo agresyvūs. Nors jų produktas buvo ir nieko, aplink juos skleidėsi agresija. Manau, tai užkrečia ir maistą“, - kalbėjo V. Ratkevičius.

Pirmas ekologiškų produktų turgus Tymo kvartale surengtas birželio pabaigoje. Nuo 17 val., jis veikia kiekvieną ketvirtadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją