Uogų kainoms smukus žemyn, žlugo ir augintojų viltys pragyventi iš juodųjų serbentų.

Puoselėjo nemenkus užmojus

Išsiplėtus serbentynų plotams, šalyje pradėta kurti uogų augintojų kooperatyvus. Prieš aštuonerius metus Panevėžyje įsteigto žemės ūkio kooperatyvo „Šilauogė“ nariais tapo ne vieno šalies rajono uogų augintojai. Po kelerių metų „Šilauogė“ įsigijo šaldymo įrangą, pradėjo eksportuoti šaldytas uogas, puoselėjo planus perdirbti savo produkciją.

Anykščių krašte uogų augintojus suvienijo kooperatyvas „Avuoga“, kuris taip pat turėjo nemenkus užmojus.

Kritus juodųjų serbentų kainai, uogų augintojai keletą metų neturėjo pajamų, todėl negalėjo plėtoti ir kooperatyvų veiklos. Pastaruosius dvejus metus „Avuoga“ vegetuoja.

„Kai už uogas temokėjo centus, ne vienas augintojas apleido ar užarė serbentynus. Dabar kooperatyvo šaldytuvas išnuomotas, jame šaldoma mėsa, ledai“, – „Valstiečių laikraščiui“ apmaudavo „Šilauogės“ kooperatyvo valdybos pirmininkas Petras Nevulis.

Išarė paskutinį uogyną

Su „Šilauoge“ bendrus planus kūręs, bet vėliau iš kooperatyvo pasitraukęs pasvalietis Juozas Balčetis „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino pernai užaręs paskutinius juodųjų serbentų hektarus.

„Susigundžiau uogininkyste, kai juodieji serbentai kainavo 4 Lt/kg. Juolab kad žemės ūkio specialistai, mokslininkai uogų augintojams prognozavo geras perspektyvas. Sakė, kad uogos neturi būti pigesnės už kilogramą cukraus. Tačiau greitai uogų kaina pradėjo kristi, išgyventi iš uogų darėsi sunku“, – prisiminė ūkininkas.

Pasvalietis sakė nesigailintis dėl sunaikinto serbentyno. „Daug buvo įdėta išlaidų, darbo, sveikatos, o naudos – jokios. Pačias pirmąsias uogas teko skinti rankomis, vėliau samdžiau skynimo kombainą. Dabar jau nebeliko rūpesčio – auginu javus“, – tvirtino J.Balčetis.

Biržiečiai derlių ruošia eksportui

Tvirčiau laikosi Biržų krašto uogų augintojai. Jų įsteigtas kooperatyvas „Juodoji uoga“ tebegyvuoja, šaldytas uogas ruošiasi eksportuoti į Vakarų Europą. Šiemet už šviežius juoduosius serbentus siūlo 2–2,5 Lt/kg. Pernai šios uogos kainavo daugiau nei litu brangiau.

Uogų augintojai sako, kad tokios juodųjų serbentų kainos leidžia išgyventi. Tačiau jeigu kaina kristų žemiau 2 Lt/kg, uogininkai vėl patektų į krizę.

„Derlius šiemet neblogas: iš geresnių serbentynų priskiname po 3 t/ha, iš prastesnių – po toną. Jeigu mūsų serbentynai nebūtų ekologiški, derliai būtų kur kas didesni. Pavyzdžiui, šiemet Lenkijoje kai kuriuose ūkiuose skinamas rekordinis juodųjų serbentų derlius – net iki 15 t/ha“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė biržietis uogų augintojas, kooperatyvo „Juodoji uoga“ direktorius Dainius Krivičius.

Uogų augintojų mažėja

Nors pakilusi juodųjų serbentų kaina įkvepia vilties, per sunkmetį išgyvenusio kooperatyvo direktorius optimizmu netrykšta. „Kai tik susikūrėme, kooperatyvo nariai turėjo 1000 ha serbentynų. Dabar juodųjų serbentų plotai sumažėjo 100 ha. Kai kurie augintojai visiškai atsisakė šių uogų, nors turėjo įsigiję skynimo kombainus, taros. Manau, po trejų metų serbentynų liks dar mažiau“, – prognozavo D.Krivičius.

Pasak uogų augintojų kooperatyvo direktoriaus, dėl menkų juodųjų serbentų kainų nemažai ūkininkų nebeatnaujino savo serbentynų, todėl, pakilus uogų kainai, nebeturi ko skinti. Jeigu serbentynų neatgaivins, po metų kitų jų nebeliks.

D.Krivičius mano, kad išliks tik stipresni uogų augintojai, turintys didesnius serbentynus. „Tie, kurie spontaniškai neapgalvoję pradėjo auginti uogas, traukiasi iš šio verslo. Ateitis priklauso kantriausiems ir turintiems patirties“, – sakė apie 100 hektarų įvairių uogų auginantis biržietis.

Nori paramos perdirbimo gamyklai

Dėl uogininkų nesėkmių ūkininkai turi priekaištų ir šalies valdžiai. Ne vienas uogų augintojas minėjo, kad verstis alternatyvia žemės ūkio veikla juos ne kartą įtikinamai skatino žemės ūkio specialistai, Žemės ūkio ministerijos atstovai.

„Nusivyliau kooperacija ir valdžios pažadais ją remti. Įsitikinau, kad valdininkams kooperatyvai nerūpi. Kiek Lietuvos uogų ir vaisių augintojai įtikinėjo, kad jiems labai reikalinga pagalba perdirbimo gamyklai statyti, tačiau rezultatų nėra. Kitose šalyse (pvz., Portugalijoje, Izraelyje) valstybė remia augintojus, savo lėšomis stato gamyklas ir atiduoda ūkininkams naudotis“, – nusivylimo neslėpė „Šilauogės“ kooperatyvo vadovas P.Nevulis.