„Sekundės“ kalbintas ūkininkas ir sodininkas Aleksas Speičys pasipiktinęs Lietuvos alkoholinių gėrimų ir vaisvandenių gamintojais.

„Obuolių supirkėjai tyčiojasi iš mūsų − siūlo tik 12 ct už kilogramą. Vien žmogų samdyti kainuoja daugiau. Jei pelno tikimasi sulaukti obuolius pardavus tik alkoholinių gėrimų ir vaisvandenių gamybos bendrovėms, geriau su tuo net neprasidėti “, − pridūrė A.Speičys.

Pasak pašnekovo, obuolius reikia mokėti ne tik auginti, bet ir parduoti.

„Obelų auginimas reikalauja laiko ir investicijų. Būna įvairių metų: kai didelis derlius − mažos obuolių supirkimo kainos ir atvirkščiai – jei didelės kainos, negausus derlius. Obuoliai parduoti vežami į prekybos centrus, turgų, taip pat eksportuojami į kitas šalis“, − pasakojo ūkininkas A.Speičys.

Pardavimo kliūtys

Spėjama, kad obuoliai dėl infliacijos, išaugusių kainų brangs. Alkoholinius gėrimus gaminančios bendrovės „Alita“ gamybos direktorius Arvydas Stankevičius sakė, jog svarstoma, ar šiemet įmonė supirks obuolius apskritai.

„Kad nepritrūksime obuolių, pagrindinės sidro ir vyno žaliavos, esame tikri. Turime nemažai atsargų, tačiau konkretaus kiekio įvardyti nenorėčiau. Speciali įranga leidžia išlaikyti obuolius, išsaugoti jų kokybę perdirbimui. Prisimenu, pernai superkamų obuolių kaina buvo didelė“, − teigė A.Stankevičius.

Pasak bendrovės MAXIMA LT atstovės ryšiams su visuomene Renatos Saulytės, prekybos centruose lietuviškų ir lenkiškų obuolių pasiūla didžiausia.

Konkuruoti su iš kaimyninės šalies atvežtais vaisiais sudėtinga − lietuviški obuoliai apie 15-20 proc. brangesni už tokios pat kokybės lenkiškus obuolius.

„Lietuviškus produktus pirkėjai sieja su aukštesne kokybe, taip pat šalyje pagamintus ar išaugintus produktus renkamasi dėl solidarumo. Šalyje išaugintų obuolių pasiūla nepakankama − neužtikrinamas reikalingas obuolių kiekis. Lenkijoje paprastai užauginamas didesnis obuolių derlius, todėl ten jie kainuoja pigiau“, − „Sekundei“ teigė R.Saulytė.

Obuoliai skinami

Pasak Dembavos medelyno direktorės Vitalijos Kuliešienės, prieš kelias savaites pradėta skinti ankstyvuosius obuolius. Atkakliausieji ir ištvermingiausieji obuolių skynėjai gali užsidirbti net 150 Lt per dieną.

„Šiuo metu darbuotojų pakanka, tačiau rugsėjį planuojama priimti dar 100 žmonių. Priimame visus norinčiuosius: per 2-3 dienas išaiškėja žmonės, kurie nori likti, ir tie, kuriems darbas pasirodo nepatrauklus ar per sunkus. Taip pat bendradarbiaujame su Darbo birža, tačiau iš pastarosios dažniausiai ateina tik tam, kad pasirašytume ant siuntimo pažymėjimo. Skynėjams mokama už priskintų obuolių kiekį: už vieną kilogramą nuo 5 iki 10 centų. Priskintų obuolių kilogramo įkainis priklauso nuo obuolių dydžio ir skynimo sektoriaus. Praktika rodo, kad vidutiniškai per dieną galima užsidirbti 70 Lt į rankas. Pasitaikydavo, kad kai kam pavykdavo užsidirbti net 150 Lt”, − pasakojo V.Kuliešienė.

Panevėžio darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė tvirtino, kad šiais metais Dembavos medelynas nėra užregistravęs laisvų darbo vietų ir bedarbiai su Darbo biržos rekomendacija į medelyną nesikreipė.

„Turbūt medelynas naudojasi kitais darbuotojų paieškos kanalais“, − pridūrė A.Biguzienė.

Derlius nemažas

Medelyno direktorė prisiminė, kad pernai sulaukta rekordiško obuolių derliaus. Nors šiemet obuolių pakankamai, derlius ne toks gausus.

„Turime sudarę sutartis su šalies didžiaisiais prekybos centrais. Firminėje medelyno parduotuvėje obuolių galima įsigyti pigiau. Bendradarbiaujame ir su Lietuvos alkoholinių gėrimų ir vaisvandenių gamybos įmonėmis. Vaisius sėkmingai eksportuojame į Lenkiją, Vokietiją. Šiose šalyse mūsų obuoliai dėl jų rūgštumo turi didesnę paklausą, be to, eksportas labiau apsimoka. Kritusių obuolių nerinksime be 35 ct už kilogramą, o skintų obuolių kilogramo kaina − apie 2,30 Lt”, − „Sekundei“ teigė medelyno direktorė.