„Rzeczpospolita“ teigia, kad tokio sprendimo apskritai nebūtų buvę, jeigu ūkininkai nebūtų padavę pareigūnų į teismą.

„Pusę metų Žemės ūkio ministerija nepadarė absoliučiai nieko, kad nukentėjusieji paukščių augintojai gautų kokią nors paramą ir kad gripo padariniai nebūtų tokie skaudūs. Juk mūsų valdininkai bei veterinarijos tarnybos tada sukėlė tokią psichozę, o žiniasklaida ją dar labiau užaštrino, iki šiol vištienos, kalakutienos bei kitokios paukštienos kainos smunka“, – pareiškė Lenkijos paukštininkystės susivienijimo vadovai.

Praeitų metų gruodį keliuose Mazovijos bei Varmijos ir Mozūrų vaivadijų kaimuose buvo atskleista 10 paukščių gripo židinių. Teko sunaikinti beveik 1 milijoną paukščių ir 4 milijonus kiaušinių. Mokesčių mokėtojams tai kainavo daugiau kaip 20 mln. zlotų, iš jų 12,7 mln. zlotų šiemet prieš Velykas gavo tie keliolika paukštininkystės ūkių, kuriuose visi paukščiai buvo likviduoti.

Balandžio mėnesį Žemės ūkio ministerija pažadėjo paremti dar apie 1600 paukščių augintojų, kurių fermų gripas nepalietė, bet jos buvo arti ligos židinių. Kadangi ministerija net tris mėnesius ruošė paraišką Europos Komisijai, netekę kantrybės paukščių augintojai apskundė valdžią teismui. Ūkininkai primena, kad iki gripo kalakutienos kilogramas neto kainavo 5,27 zl., o sausio mėnesį – jau tik 4,20 zl. Augintojai, vykdydami veterinarijos tarnybų sprendimą, per ilgai laikė fermose sveikus paukščius ir pardavė juos vėliau su žymiais nuostoliais. Dabar vieni ūkininkai reikalauja per teismus iš valstybės iždo po 100 tūkst. zlotų, kiti net po 200 tūkst. zlotų. Lenkijos paukščių augintojų sąjunga nutarė paruošti bendrą ieškinį. „Reikalausime 300 mln. zlotų visai mūsų paukštininkystei ir kad rinkoje būtų atkurtos sąlygos, kokios buvo iki paukščių gripo“, – tvirtina sąjungos vadovybė.

Tuo metu „Rzeczpospolita“ cituoja Žemės ūkio ministerijos atstovo žodžius, kad kol kas neįmanoma pasakyti, kada konkrečiai ūkininkai gaus paramą, kurios prašoma iš Briuselio. Tikriausiai praeis ne mažiau kelių mėnesių.