Dar vieno mitingo ginklais žvanginančius ūkininkus premjeras Gediminas Kirkilas ir žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė pakvietė prie pietų stalo. Vyriausybėje surengtame susitikime dalyvavo ir pieno perdirbimo bendrovių atstovai.

Ne paskutinė akcija

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas, ūkininkas Jonas Vilionis po susitikimo žurnalistams pripažino, kad surasti papildomi milijonai tiesioginėms išmokoms „tėra tik lašas jūroje", nes iki šiol nėra žinių, kada ims didėti pieno supirkimo kainos. Jo skaičiavimu, ši išmoka už kiekvieną kilogramą pieno ūkininkui atneš po 3 ct.

„To, ko mes norėjome, nesulaukėme. Mes Europos Sąjungoje gauname mažiausią kainą už pieną ir mažiausias išmokas, tai varo į neviltį", - sakė jis.

Anot J. Vilionio, anksčiau buvo nuspręsta, kad prie Vyriausybės mitingo dieną turėtų atvykti 300 traktorių, tačiau įgyvendinus vieną iš reikalavimų Vyriausybei dėl tiesioginių išmokų, dabar nežinia, kiek bus protestuojančių.

„Aš manau, kad tai yra ne paskutinė akcija. Jeigu ir toliau bus nedidinamos kainos, mes ieškosime būdų, kad jos būtų padidintos. (...) Kam man tie pinigai, svarbiausia, neatimkite teisės dirbti dykai", - ironizavo ūkininkas.

J. Vilionis tvirtina, kad didžiausią pyrago dalį nuo galutinės pieno kainos pasiima prekybos centrai ir perdirbėjai, kurie esą nedrįsta prieštarauti tinklų keliamiems reikalavimams.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas antradienį Lietuvos radijui pripažino, kad redaguojamas raginimas vartotojams mitingo dieną neapsipirkinėti prekybos centruose.

Siūlo tapti akcininkais

„Mes, kaip perdirbėjai, pieno gamintojus matome kaip realius partnerius ir kviečiame kartu dalyvauti, tapti net akcininkais. Aš manau, kad kovos reikėtų atsisakyti, reikėtų ieškoti susitarimų. (...) Jeigu žemdirbiai atsisakys pieno gamybos, tai problemos neišspręs, nes nukentėsime ir mes, ir jie", - po pietų sakė bendrovės „Marijampolės pieno konservai" valdybos pirmininkas Raimondas Karpavičius.

Jo teigimu, siekiant efektyvesnių veiklos rezultatų pieno perdirbimo įmonėms reikėtų bendradarbiauti surenkant pieną, nes šiuo metu kiekviena turi savo pienovežius ir savo surinkimo postus.

„Tai yra betvarkė, išmėtoma 150 mln. Lt. Taip pat nesusitarimas ir bendrų ženklų Lietuvos pieno pramonėje nevystymas duoda panašius skaičius. Štai kur mūsų stiprybė ir kur gali išgyventi visi", - sakė jis.

Užsakys auditą

Žemės ūkio ministrė po susitikimo tvirtino, kad nuspręsta atlikti nepriklausomą šio sektoriaus auditą ir taip išsiaiškinti, kiek kas uždirba.

„Tada būtų aišku, kaip atrodo pajamų susiformavimas, galutinio produkto kainos pasidalinimas per visą grandinę: gamintojas, perdirbėjas ir prekybininkas", - žurnalistams sakė K. Prunskienė.

Birželį kilogramas pieno vidutiniškai buvo superkamas po 85 ct. Tačiau smulkieji ūkininkai gauna ir po 40-50 ct/kg. Ūkininkai reikalauja per 1 Lt/kg arba pusės parduotuvėje parduodamo pieno litro kainos.

Nacionalinė vežėjų asociacija „Linava" prie pieno gamintojų akcijos prisidėti neketina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją