Panevėžio rajone yra žmonių, įsikūrusių vienodais adresais, tačiau šie gyventojai ne tik nėra tos pačios šeimos nariai ar kaimynai, bet ir gyvena skirtingose seniūnijose.

Kaimai „dvyniai“

Panevėžio rajono Savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjo Sauliaus Glinskio duomenimis, Panevėžio rajone esama dvejų Berčiūnų, dvejų Molainių, po dvi Geležių, Vaišvilčių gyvenvietes.

Savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys dar prisiminė, kad mūsų rajone yra ir dvi Dembavos.

Abejus Molainius skiria į Krekenavą vedantis kelias. Viena gyvenvietė priklauso Naujamiesčio, kita – Velžio seniūnijai. Tarp abejų Berčiūnų driekiasi geležinkelis.

Vienoje jo pusėje esantys Berčiūnai yra Panevėžio seniūnijos, kitoje – Naujamiesčio seniūnijos teritorijoje. Kiek didesnis atstumas tarp dvejų Geležių: vieni priskirti Vadoklių, kiti – Karsakiškio seniūnijai.

Po Vaišvilčių kaimą turi Velžio ir Upytės, po Dembavą – Velžio bei Krekenavos seniūnijos.

Smilgių – per dvidešimt

„Gal dėl tokių pačių vietovių pavadinimų ir susipainioja atvykėliai, gal kada yra pasiklydę ir laiškai, tačiau mūsų rajono žmonių skundų ar prašymų kitaip pavadinti jų kaimą Savivaldybė kol kas nėra sulaukusi“, - „Panevėžio balsui“ tvirtino Savivaldybės administracijos direktorius V.Žiurlys.

Savivaldybės vyresniajam paveldo specialistui Petrui Juknevičiui vienodi Panevėžio rajono kaimų ir gyvenviečių pavadinimai jokios nuostabos nekelia.

Pasak dienraščio pašnekovo, tokių pačių vietovardžių apstu visoje Lietuvoje ir kokios aplinkybės tai lėmė, reikią klausti kalbininkų.

„Pavyzdžiui, Smilgių, mano duomenimis, mūsų šalyje yra kone dvidešimt. Dvi tokio pavadinimo gyvenvietes kažkada turėjo ir Panevėžio rajonas, tačiau dar sovietmečiu tarp Raguvos ir Miežiškių plytėję vieni Smilgiai buvo pervadinti Nevėžio gyvenviete“, - teigė P.Juknevičius.

Ir gatvių pavadinimai vienodi

Naujamiesčio seniūnijos, turinčios ir kitose seniūnijose esamus Molainius bei Berčiūnus, vadovas Antanas Katinas, paklaustas, ar žmonėms nekyla nesusipratimų dėl taip pačiai pavadintų gyvenviečių, atsakė, jog maišaties kartais pasitaiko tik dėl šiose vietovėse esančių vienodų pavadinimų gatvių.

„Atsimenu, seniau ir mūsų, ir Velžio seniūnijos Molainiuose buvo po Tvenkinio gatvę, tai painiavos kartais neišvengdavo ir laiškininkai, ir greitosios medicinos pagalbos gydytojai, ir kitų tarnybų darbuotojai. Dabar Tvenkinio gatvė yra belikusi tik vienuose Molainiuose“, - sakė A.Katinas.

Naujamiesčio seniūnas teigė esąs įsitikinęs, kad žmonės savo nuomonę dėl vienodų gyvenviečių pavadinimų galės pareikšti dar iki rudens planuojamoje surengti apklausoje dėl Panevėžio rajono seniūnijų ribų.

Vieni Geležiai – tik pavadinimas

„Per mano aštuonerių metų darbo praktiką gyventojų nusiskundimų dėl esą kylančių problemų, susijusių su vienodais ir mūsų, ir Vadoklių seniūnijos Geležių gyvenviečių pavadinimais dar negirdėjau. Geležiečiai abiejų vietovių tikrai nepainioja, kitas dalykas – dauguma žmonių vis dar neatpranta sakyti „Gelažiai“, - kalbėjo Karsakiškio seniūnijai vadovaujanti Nijolė Gaižiūnienė.

Gelažiais Karsakiškio seniūnijos gyvenvietė buvo vadinama prieš daugiau kaip du dešimtmečius, vėliau vietovės pavadinimas buvo pakeistas į „Geležius“.

„Mūsų seniūnijos Geležiai jau sunykę. Gyventojų nebelikę, tik pavadinimas, bylojantis apie buvusį kaimą“, - „Panevėžio balsui“ sakė Vadoklių seniūnas Antanas Pocius.

Anot pašnekovo, nors senieji Geležių žmonės išmirė, o jų vieton jaunesni neatsikraustė, vis dar pasitaiko ieškančiųjų čia tai sodybą, tai žemės lopinėlį pirkti. „Tie pirkėjai dažniausiai atklysta perskaitę laikraščių skelbimus“, - teigė A.Pocius.

Vadoklių seniūnijos vadovas prisiminė, kad atvykėliai nesusipratimų kartais patiria ir dėl beveik vienodai skambančių Alančių kaimo bei Alantos viensėdžio pavadinimų.

Viena Dembava klesti, kita išmirusi

Krekenavos seniūnas Jonas Ulis, paklaustas, ar atvažiavėliai nesupainioja Krekenavos seniūnijoje esančios Dembavos su taip pat pavadinta gyvenviete visai šalia Panevėžio miesto, Velžio seniūnijos teritorijoje, atsakė neigiamai, mat Krekenavos seniūnijos Dembavoje, skirtingai nuo vis augančios Dembavos Panevėžio pašonėje, jau begyvena vos vienas gyventojas.

„Apskritai dabar pas mus kaimų, iš kurių likęs vien tik pavadinimas, jau yra daugiau kaip šimtas“, - teigė Krekenavos seniūnas J.Ulis.