Prieš keletą dienų Kėdainių krašto cukrinių runkelių augintojus vienijančio kooperatyvo, o vakar - ir Suvalkijos cukrinių runkelių kooperatyvo - valdybos išplatino pareiškimus. Juose teigiama, kad perdirbėjų - UAB „Arvi cukrus" ir AB „Danisco Sugar Kėdainiai" - siūlomos cukrinių runkelių supirkimo kainos (108 ir 115 litų už toną), augintojų netenkina, nes balansuoja ties šios kultūros atsiperkamumo riba. Todėl nuspręsta, kad kooperatyvai susitarimų su perdirbėjais dėl runkelių supirkimo kainų nepasirašys. Taip elgtis raginami ir žemdirbiai.

Kaip teigė abiejų kooperatyvų narys, Šakių rajono L.Stonkuvienės agroserviso įmonės valdytojas Aleksandras Stonkus, kiekvienas augintojas turi gerai paskaičiuoti, kas jam naudingiau - cukrinius runkelius pusvelčiui parduoti perdirbėjams, ar jų neauginti. „Mes nusprendėme - cukrinių runkelių nebeauginsime, nes tai neapsimoka. Perdirbėjai nebesiūlo jokių garantijų ateičiai. Nežinia, ar po metų kitų šią kultūrą apsimokės auginti", - teigė A.Stonkus.

UAB „Arvi cukrus" direktorius Gintaras Vaitkūnas vakar per Suvalkijos cukrinių runkelių kooperatyvo narių susirinkimą pateikė augintojams paskutinį įmonės siūlymą - 115 litų už toną runkelių. Jis aiškino, kad tokia kaina yra paskaičiuota tik esant baziniam runkelių cukringumui. Tačiau realiai kasmet šis rodiklis esąs didesnis, tad ir runkelių supirkimo kaina, G,Vaitkūno įsitikinimu, bus didesnė - apie 124 litus.

Runkelių augintojams taip pat buvo siūlomos nuolaidos įsigyjant sėklų, trąšų. Be to, pati įmonė žada įsigyti ir runkelių nuėmimo technikos, todėl žemdirbių išaugintus runkelius galės ne tik atsivežti į fabriką, bet ir nukasti. „Esam pasirengę jau šiandien pasirašyti sutartis, jei tik atsiras norinčiųjų tą daryti", - tvirtino G.Vaitkūnas.

Iki vakar bendrovė buvo pasirašiusi preliminarias runkelių supirkimo sutartis maždaug pusei reikalingos cukrinių runkelių kvotos. Suvalkijos cukrinių runkelių kooperatyvo valdybos pirmininkės Vidos Svotienės teigimu, tokia perdirbėjų siūloma kaina augintojų netenkina, be to, nenumatytos jokios kainos garantijos ateinantiems metams.

„Negalime augintojams rekomenduoti pasirašyti runkelių pardavimo sutartis tokiomis sąlygomis, kokias siūlo perdirbėjai, nes ir patys jų nepasirašysime" - kalbėjo V.Svotienė. Jos žiniomis, taip pasielgti žada gana daug augintojų - jų turimos kvotos esą sudaro apie pusę visos Marijampolės cukraus fabriko cukrinių runkelių kvotos.

V.Svotienei pritarė ir Marijampolės savivaldybės Smilgių žemės ūkio bendrovės vadovas Romas Vilionis. Anot jo, dar prieš keletą metų už toną cukrinių runkelių augintojai gaudavo po 160 litų, o dabar, kelis kartus pabrangus sėkloms, degalams, trąšoms, siūloma mokėti dar mažiau. Jis piktinosi, kad "Arvi cukrus" neva vengia atsiskaityti su cukrinių runkelių augintojais dar už praėjusiais metais supirktą produkciją. Nors visiškai tai padaryti perdirbėjai privalėjo iki kovo, tačiau pinigų žemdirbių sąskaitose nebuvo ir vakar.