Vainotiškių kaimo (Kėdainių r.) gyventojas Alfonsas Maniokas neūkininkauja jau keleri metai. „Apie 20 hektarų žemės išnuomojau kitam ūkininkui“, – kalbėjo A.Maniokas.

Šiandien jis džiaugiasi ramiu pensininko gyvenimu, nes nereikia sukti galvos, kur parduoti grūdus, kitą išaugintą produkciją. Bet taip buvo ne visada.

„Galiu tik pasidalyti patirtimi, kurią įgijau ūkininkaudamas ir įspėti žmones – niekada neimkite akcijų, jei jų jums mėgins siūlyti bendrovės, superkančios iš jūsų produkciją“, – sakė A.Maniokas. Jis ištiesė du popierėlius. Tai liudijimai apie tai, kad A.Maniokas turi 460 „Kėdainių grūdų“ akcijų.

Susiviliojo įmonės pasiūlymu

A.Maniokas teigia, kad „Kėdainių grūdų“ akcijas 1994 m. jam įsiūlė grūdų perdirbėjas. Vienos akcijos nominali vertė – 10 litų. „Ūkininkaudamas turėjau pasirinkimą, kam parduoti grūdus, – pasakojo A.Maniokas. – Galėjau juos vežti į kitą rajoną, kur siūlė gerokai didesnę kainą nei „Kėdainių grūdai“. Tačiau vyriškis susiviliojo bendrovės siūlymu - mainais už mažesnę supirkimo kainą gauti „Kėdainių grūdų“ akcijų.

„Dividendus išmokėjo tik 1995-1996 m., gavau apie 250 litų“, – pasakojo A.Maniokas. Pensininkas tikino, kad anksčiau jis dar buvo kviečiamas į akcininkų susirinkimus, bet dabar jau daugiau kaip 10 metų iš įmonės negauna jokių žinių.

Prabilti privertė „Leo LT“

Pasak A.Manioko, jis ne kartą skambino į įmonę, bet konkretaus atsakymo, kodėl nėra kviečiamas į susirinkimus, negavęs. „Yra ir daugiau nepatenkintų smulkiųjų akcininkų, bet kai kurie jų vis dar ūkininkauja, todėl nenori pyktis su įmone, superkančia jų išaugintą produkciją“, – kalbėjo A.Maniokas.

Jis apie savo situaciją prabilo ne todėl, kad iš turimų akcijų tikisi praturtėti. „Tai susiję su „Leo LT“ projektu. Vienoje televizijos laidoje Žilvinas Marcinkevičius sakė, kad atominę elektrinę patronuosiančios įmonės akcijų esą galės įsigyti ir eiliniai šalies gyventojai, bet nemanau, kad vertėtų pasitikėti šiais žodžiais, – tikino A.Maniokas. – Kas iš to, jei jokios įtakos smulkieji akcininkai neturės, o sprendimus priims tie, kas turės kontrolinį akcijų paketą“.

Neatmeta akcijų supirkimo galimybės

„Litagros grūdų centro“ valdybos pirmininkas Adomas Grigaitis „Valstiečių laikraščiui“ teigė suprantantis smulkiųjų akcininkų rūpesčius.

„Jų problemas pajutome jau anksčiau, kai įsigijome Tauragės, Joniškio ir Marijampolės grūdų perdirbimo įmones, kuriose mums priklauso kontroliniai akcijų paketai, – kalbėjo „Litagros grūdų centro“ valdybos pirmininkas A.Grigaitis. – Jeigu rinkoje susiklostys palankios aplinkybės, galbūt svarstysime , ar nereikėtų išpirkti iš smulkiųjų akcininkų jų akcijas“.

A.Grigaitis pridūrė, kad iš vieno kito smulkiojo akcininko jau nupirktos akcijos, nes kai kuriuos žmones slėgė rimti rūpesčiai šeimoje.

Kvietimų į susirinkimus nesulauks

Iki praėjusių metų gruodžio „Kėdainių grūdų“ kontrolinis akcijų paketas priklausė Viktoro Uspaskicho koncernui „Vikonda“. Prieš kurį laiką iš koncerno bendrovę perpirko „Litagros grūdų centras“, kuriam dabar priklauso 72,5 proc. akcijų.

Naujai paskirtas AB „Kėdainių grūdai“ generalinis direktorius Darius Karpavičius teigė, kad įmonė neprivalo asmeniškai informuoti kiekvieno akcininko apie visuotinius susirinkimus.

„Turime apie 600 smulkiųjų akcininkų, todėl kvietimai į susirinkimus skelbiami viename šalies dienraščių“, – teigė D.Karpavičius. Tokią kvietimų tvarką numato Akcinių bendrovių įstatymas. Taigi buvusiam ūkininkui, kažkada įsigijusiam įmonės akcijų, dabar nieko kito nelieka, kaip skaityti laikraščius ir ieškoti pranešimų apie akcininkų skelbimus.