Panevėžio rajone dabar yra septyni miesteliai, ir vargu ar netolimoje ateityje jų skaičius bus didinamas. Tokia būtinybe kol kas abejoja rajono savivaldybės vadovai. „Pastaraisiais metais padaugėjus gyventojų į miestelių statusą jau galėtų pretenduoti ir Velžys bei Dembava, tačiau jie gi neturi bažnyčios, miesteliams būdingos centrinės dalies“, - vakar sakė rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vitalijaus Žiurlio įsitikinimu, miestelių statusas kaimams tikrai nesuteiks kokių nors ypatingų privalumų. „Kitas vertus, užsimojus kaimą versti miesteliu reikėtų pasiklausti ir vietos gyventojų nuomonės“, - tvirtino rajono Savivaldybės administracijos vadovas.

Pašnekovų teigimu, siūlymų, kad miesteliais taptų ne tik tokį statusą šiuo metu turintys Smilgiai, Miežiškiai, Raguva, Vadokliai, Naujamiestis, Krekenava bei Šilai, Savivaldybė nėra pateikusi ir rajono bendrąjį planą dar teberengiantiems architektams. „Tačiau tokią idėją būtų galima svarstyti. Pažiūrėsime – gal žmonėms tikrai maloniau, kad gyvena miestelyje, o ne kaime“, - užsiminė mero pavaduotojas V.R.Gritėnas.

Net septyniems savo kaimams suteikti miestelių statusą šią savaitę paskelbė planuojanti Šiaulių rajono valdžia. Jos įsitikinimu, taip buvę kaimai įgis galimybę gauti daugiau investicijų. Šiaulių rajono gyventojai taip pat tikisi, kad pakeitus statusą valdžia jiems skirs didesnį dėmesį.

Miestelių statusas, anot Šiaulių rajono vadovų, atvers daugiau galimybių pretenduoti į įvairių fondų paramą – esą kai kurie jų, pavyzdžiui, nefinansuoja vandenvalos statybos kaimuose, o tik miestuose bei miesteliuose. Taip pat esą miesteliams yra skiriamas didesnis dėmesys tvarkant kelius.

Septyniuose miesteliais virsiančiuose Šiaulių rajono kaimuose gyvena po daugiau kaip 300 žmonių, kiekviename yra bažnyčia, visi yra įsikūrę prie pagrindinių didesnių miestų bei pagrindinių kelių.

Šiaulių rajono savivaldybės vadovai tvirtina, esą pakeitus kaimų statusą ten žemės mokestis nesikeis, taip pat neatsiras ir kitų papildomų mokesčių.