Taip siekiama užtikrinti, kad visos Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto lėšos būtų panaudotos skaidriai ir laikantis visų teisės aktuose keliamų reikalavimų.

Pirminį paraiškų tikrinimą atlieka Europos Sąjungos paramą žemės ūkiui ir kaimo plėtrai administruojančios Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) darbuotojai agentūros teritoriniuose skyriuose apskrityse. Vėliau dalis paraiškų pagal tam tikras priemones keliauja į Vilnių, o likusios iki galo vertinamos apskrityse.

NMA skyriuose apskrityse bus vertinamos paraiškos Europos Sąjungos paramai, skiriamai pagal Lietuvos 2007–2013 m. Kaimo plėtros programos (KPP) priemones, kuriomis remiamas ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos, pusiau natūrinių ūkių atnaujinimas, žemės apželdinimas mišku, jaunųjų ūkininkų įsikūrimas, naudojimasis konsultavimo paslaugomis, miškų aplinkosaugai.

Keli etapai

Surinktos paraiškos vertinamos keliais etapais. Iš pradžių agentūros teritoriniame skyriuje patikrinama, ar paraiška pateikta tos apskrities NMA skyriui, kaip nustatyta priemones į gyvendinimo taisyklėse, ar ji gauta paraiškų surinkimo laikotarpiu, ar pareiškėjui nėra anksčiau pritaikytos ilgalaikės sankcijos, dėl kurių jis negali daugiau kreiptis paramos, ar pareiškėjas nėra pateikęs paraiškos pagal tą pačią KPP priemonę tuo pačiu paraiškų surinkimo laikotarpiu ir ar nėra patvirtintas paramos gavėju pagal priemonę „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos“ arba nėra paramos gavėjo sutuoktinis.

Kitame etape NMA specialistai patikrina, ar prašantis paramos tinkamai užpildė paraišką ir kartu su ja pateikė visus būtinus dokumentus. Tuo atveju, jei nustatoma, kad pareiškėjas pateikė ne visus dokumentus, agentūra pareiškėjui siunčia užklausimą ir paraiškos vertinimą sustabdo. Procesas atnaujinamas tik sulaukus paraišką pateikusio asmens atsakymo.

Kad pirmieji etapai praeitų sklandžiai, norintiems gauti paramą prieš paraiškos pateikimą patariama atnaujinti duomenis apie ūkį įvairiuose registruose. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, mažiausiai 5 proc. paraiškas pateikusių asmenų ūkiai ir visi į paramą pagal investicines KPP priemones pretenduosiantys ūkiai tikrinami atvykstant juos apžiūrėti vietoje. Taip norima įsitikinti, ar paraiškoje nurodyti faktai yra teisingi, įvertinti paramos prašytojo galimybes efektyviai panaudoti paramą.

Suvedus visus paraiškos duomenis į informacinę sistemą, pradedamas svarbiausias etapas – paraiškos vertinimas, kurio metu tikrinama, ar pareiškėjas atitinka visus paramai gauti keliamus reikalavimus.

Prioritetiniai kriterijai

Į kompiuterinę sistemą suvestos paraiškos prieš pagrindinį vertinimą gali būti reitinguojamos pagal konkrečios KPP priemonės prioritetinių kriterijų paramai gauti eilę. Ši atrankos sistema bus taikoma tuo atveju, jei visi pareiškėjai kartu sudėjus prašys daugiau paramos, nei yra numatyta skirti tame etape. Tuomet paramą gaus geriausiai įvertinti, sąrašo priekyje esantys pareiškėjai ir jų projektai.

Vertinimo metu turi būti nustatyta, ar pareiškėjas gali gauti Europos Sąjungos paramą pagal pasirinktą KPP priemonę. Tai darant atsižvelgiama, ar pareiškėjas ir jo planai atitinka bendruosius KPP ir konkrečios KPP priemonės įgyvendinimo taisyklių reikalavimus. Juose nustatyti konkretūs tinkamumo kriterijai paramos gavėjams, kokiai veiklai skiriama parama, kaip ir kur ją galima naudoti ir pan.

Norintys gauti Europos Sąjungos paramą pagal investicines KPP priemones su paraiška turės pateikti ir pagal Žemės ūkio ministerijos reikalavimus parengtą verslo planą. Vertinant šį dokumentą peržiūrimi projekto įgyvendinimo tikslai.

Sprendimas dėl skiriamos paramos dydžio priimamas atsižvelgiant į pareiškėjo suplanuotus pirkinius ir nustačius, kurių įsigijimas gali būti apmokamas iš Europos Sąjungos fondo. Kai kuriais atvejais paramos dydis priklausys ir nuo pareiškėjo ūkio dydžio ir kitų kriterijų. Bet kokiu atveju pareiškėjas negalės gauti daugiau paramos, nei numatyta tos KPP priemonės įgyvendinimo taisyklėse.

Šiame etape nustačius neatitikimų, pareiškėjui vėl siunčiamas užklausimas ir laukiama patikslintų duomenų. Jei paaiškėja, kad pareiškėjas neatitinka paramos gavėjui keliamų reikalavimų, paraiška vertinama neigiamai. O teigiamai įvertinta paraiška paskiriama vyriausiajam vertintojui, kuris dar kartą ją peržiūri.

Paramos sutartys

Teigiamai įvertintos pagal kompensacinio pobūdžio arba plotines aplinkosaugines KPP priemones teiktos paraiškos bus patvirtinamos mokėjimui. Tuomet per kelias savaites paramos gavėjai sulauks išmokų.

Pagal investicines KPP priemones parengtas ir pripažintas tinkamomis paramai gauti paraiškas peržiūrės Projektų atrankos komitetas, kurį paprastai sudaro NMA, Žemės ūkio ministerijos ir paramos gavėjų organizacijų atstovai. Šis komitetas teikia rekomendacinio pobūdžio sprendimą, skirti projektui paramą ar ne.

NMA teigiamai įvertinus paraišką yra pasirašoma paramos sutartis. Tuo tarpu jei paramos suma viršija 40 tūkst. eurų, galutinį sprendimą dėl paramos skyrimo priima Žemės ūkio ministerija. Tik tada agentūra su pareiškėju gali sudaryti paramos sutartį.