„Moliūgai – ypatingos cheminės sudėties daržovės, kuriose ypač daug maistinių skaidulų, įvairių vitaminų“, – sakė renginio iniciatorė profesorė Honorata Danilčenko, pabrėždama, pavyzdžiui, kad beta-karotino moliūguose yra daugiau negu morkose. Pasak moliūgų tyrinėtojos, vyrai nuo keturiasdešimties metų turi vaikščioti pilnomis kišenėmis moliūgų sėklų, nes jose yra medžiagų, saugančių nuo prostatos ligų. Itin vertingas ir brangus yra moliūgų sėklų aliejus – tamsus žalsvai juodos spalvos, ypatingo riešutų skonio.

Skirtingos veislės – košėms, aliejui ir Helovinui

Moliūgai LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje pradėti tyrinėti prieš 14 metų – pirmąjį mokslinį darbą apie juos 1993 m. parašė H. Danilčenko. Per visą tą laikotarpį LŽŪU universitete ištirtos 23 amerikietiškos ir europietiškos bei 15 rusiškų ir ukrainietiškų veislių.

Lietuvos klimatas puikiai tinka moliūgams auginti. Jie mėgsta derlingą purią dirvą, bet neblogai auga ir skurdesniame dirvožemyje. Nustatyta, kad moliūgai nelinkę kaupti nitratų. Skoninės savybės labiausiai priklauso nuo veislės. Pasaulyje dabar ypač populiarėja aliejiniai moliūgai, kurių sėklos yra plikasėklės – be lukštų. LŽŪU atliktais tyrimais nustatyta, kad tinkamiausi aliejui spausti yra veislių Miranda, Herakles, Golosemiannaja moliūgai. O štai Helovino kaukėms pjaustyti labiausiai tinka Atlantic giant, Jack of Lantern, Giant yellow moliūgai.

Valgomi ir lapai, ir žiedai

Moliūgai absorbuoja organizme susikaupusius toksinus, sujungia laisvąsias tulžies rūgštis, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, šalina radioaktyvius elementus. Moliūgų sėklos yra seniai žinomas vaistas nuo kirminų, moliūgo minkštimo tyrelė tinka uždėti nusideginus, sultys – sergant cukriniu diabetu ir mažakraujyste. Stiklinė moliūgų sulčių su medumi prieš miegą – puiki raminanti priemonė.

Moliūgai ypatingi ir tuo, kad valgyti galima beveik visą augalą, išskyrus šaknis. Labai maistingi jauni lapai, stiebai ir žiedai (aišku, patartina valgyti vyriškuosius žiedus, antraip nebus derliaus). Iš minkštimo verdamos sriubos, troškiniai, košės, apkepai, pyragai, tyrės, marmeladai, sultys, cukrinukai, kepama duona, naudojamas spiritui gaminti. Į konditerijos gaminius moliūgų masės patariama dėti ne daugiau kaip 40 proc., kad gaminiai būtų gerai iškilę.

Įspūdingiausio moliūgo rinkimai

Prizą už patį įspūdingiausią moliūgą laimėjo ūkininko žmona Irena Daugėlienė iš Šakių rajono. Pavasarį prekybos centre nusipirkusi sėklų pakelį „Didieji moliūgai“ ir prie namo pasisėjusi moliūgų, Irena net nesitikėjo, kad pavyks išauginti tokius gražuolius milžinus. „Namie liko dar didesnis moliūgas – jo niekaip nepavyko įkelti į automobilį“, – juokėsi Irena. Dvynukes Rugilę ir Kamilę auginanti moteris planuoja iš moliūgų pasigaminti įvairių tyrelių. O raikyti tokius milžiniškus moliūgus bus lengviau su dovanų gautu specialiu peiliu-pjūkleliu.

Renginio organizatoriai tikisi, kad „Moliūgų diena“ taps tradicine rudens švente.