Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skaičiuoja, kad keli šimtai tūkstančių vartotojų jau persirašė sutartis, tačiau nemaža dalis to nepadarė.

„Didžioji dalis vartotojų nepriklausomame tiekime turi sutartis mažesne nei 28 centų už kWh kaina, o apie 370 tūkst. vartotojų yra likę, kurie turi daugiau. Bet parlamentas yra priėmęs įstatymo pakeitimus, kurie įgalina nepriklausomus tiekėjus vienašališkai sumažinti kainą“, – Seime sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija trečiadienį surengė svarstymus dėl dujų ir elektros kainos bei elektros tiekimo rinkos liberalizavimo. R. Pocius priminė, kad dalis tiekėjų planuoja vienašališkai sumažinti kainą, tad vartotojų su brangiomis sutartimis skaičius turėtų sumažėti.

„Apie 37 tūkst. vartotojų, kurie pakeitė tiekėją ir susimažino kainą, kiti vartotojai persirašė sutartį su tuo pačiu tiekėju – 370 tūkst. tą jau pasiekė“, – sako R. Pocius.

Infografikuose – elektros sutarčių kainos ir vartotojų planų keitimo skaičiai:

Seimo narė Laima Nagienė pasiteiravo, kas nutiks, jeigu tiekėjai neperrašys sutarčių ir sumažins kainos.

„Įstatyme yra žodelis „gali“. O jeigu tiekėjai netaikys žemesnės kainos. Kaip jūs elgsitės“, – klausė Seimo narė, opozicinių „valstiečių“ atstovė.

R. Pocius viliasi, kad daugiau dėmesio į sąskaitas atkreips patys vartotojai.

„Tiekėjai neprivalo pasiūlyti. Tada turėtų būti vartotojų iniciatyva. 370 tūkst. vartotojų kreipėsi ir pasikeitė tą sutartį“, – sakė R. Pocius.

Į klausimą, ar nevertėtų dažniau perskaičiuoti visuomeninės elektros kainos tarifų, tarybos pirmininkas sako, kad yra pasvarstymų apie tai, bet nesinorėtų, kad tai būtų daroma „dėl procento dalies“.

„Neženklus pokytis sukurtų sudėtingą administravimą tiek VERT, tiek vartotojams, kurie turėtų sekti kainas“, – argumentavo pirmininkas, pridūręs, kad pusės metų laikotarpis buvo nustatytas kaip optimalus.

Aiškino, kodėl pingant dujoms rinkoje jos vartotojams pinga nedaug

Viešoje erdvėje kilus diskusijoms, kodėl gamtinių dujų buitiniams vartotojams tebereikia kompensacijų, nors rinkoje dujos atpigo, R. Pocius teigė, kad į dujų kainą įskaičiuoti ir apsidraudimo sandoriai, stengiantis, kad vartotojai nepatirtų kainų šuolių ateityje.

„2023 metų antram pusmečiui nustatyta gamtinių dujų didmeninė kaina 102 eurai už MWh, kurią sudaro dedamosios, portfelis yra diversifikuotas: viena dalis yra gamtinių dujų kaina, apdrausta nuo kainų svyravimo. Draudimas atliktas pernai lapkričio ir gruodžio mėnesiais, kuomet išties prognozės rodė gamtinių dujų kainų svyravimus net iki 170 eurų už MWh“, – kalbėjo R. Pocius.

Jis priminė, kad buvo neapibrėžtumų, kas bus gamtinių dujų rinkoje, taip pat nebuvo priimtas ES paketas dėl dujų kainų ribų (180 eurų už MWh).
Dujų kainos dedamosios ir rinkos prognozės

„Šitas paketas (apsidraudimo sandorių – red.) sudaro 70 proc., 125 eurai už megavatvalandę fiksuota kaina iki šių metų pabaigos. O kita dalis, 30 proc., yra diversifikuota, susijusi su biržoje esančiomis kainomis. Būtent šitų dedamųjų dydis sudaro 102 eurus už megavatvalandę“, – aiškino R. Pocius.

Pasak jo, dabar dujų rinkos kainos prognozė svyruoja nuo 30 iki 50 eurų už MWh, tačiau sunku pasakyti, kaip bus.

„Bet į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad tai prognozės pagal situaciją, kurią turime šiandien. Bet akivaizdu, kad niekas negali pasakyti, kokia faktinė kaina bus metų pabaigoje. Ją veikti gali labai daug veiksnių – geopolitinių, klimato“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Įvertino, koks bus poveikis sąskaitoms

Kalbėdamas apie nuo liepos įsigaliosiančius dujų tarifus gyventojams, R. Pocius pabrėžė, kad matant, jog dujų kaina rinkose mažėja, tarifai perskaičiuoti pagal esamą situaciją ir pamažinti dar 4–5 centais (neskaičiuojant kompensacijos). Kitaip tariant, nors iš pradžių mėginta išlaikyti bent jau esamus tarifus, jie sumažėjo.

„Kaip antrojo pusmečio tarifai lemia galutines sąskaitas vartotojams? Pirmai grupei įtaka nedidelė, nes suvartojimas nesiekia 5 kubinių metrų per mėnesį, pokytis nesiekia 20 centų. Antrai grupei, kurie dujas naudoja namų, buto šildymui ar karšto vandens ruošimui, leis sutaupyti beveik 5,5 euro per mėnesį“, – sakė R. Pocius.

„Na, ir visuomeninės elektros tarifo mažėjimas 19 proc. leis vartotojams sutaupyti apie 4 eurus su trupučiu per mėnesį“, – sakė pirmininkas.
Tarifai ir sąskaitos
„Delfi“ skelbė, kad gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams nuo liepos mažėja 4–5 centais. VERT antradienį patvirtino galutinius tarifus, į kuriuos įskaičiuota ir valstybinė kompensacija.

Nuo kito mėnesio vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti (I grupė) dujų kaina bus 1,36 euro už kubinį metrą (pirmąjį pusmetį – 1,40 euro), šildantiems namus (II gr.) kaina mažėja 5 centais iki 87 centų už kubą, o daugiausiai suvartojantiesiems (III gr.) – taip pat pinga 5 centais iki 83 centų už kubinį metrą.

Visos kainos yra su valstybės kompensacija. Pastovus mėnesio mokestis nesikeičia: pirmajai grupei jis yra 56 centai, o antrai ir trečiai – 3,99 euro.

Elektros atveju kompensacijų Vyriausybė nutarė nepratęsti. Šiuo metu galioja ne didesnė kaip 28,5 centų už kWh kompensacija (mažiausia kaina po pritaikytos kompensacijos gali būti 28 centų).

Daliai nepriklausomo tiekimo klientų, jeigu jie nepersirašys sutartis į pigesnes nei 28 centų, nuo liepos teks mokėti brangiau.

Visuomeninio elektros tiekimo kainas, aktualias beveik pusei milijono gyventojų, VERT jau nustatė anksčiau ir kompensacijos nėra numatytos.

Remiantis tarybos nustatytomis kainomis, visuomeninį tiekimą užtikrinančios bendrovės „Ignitis“ „Standartinio“ vienos laiko zonos plano tarifas sieks 22,7 cento už kilovatvalandę (su PVM). Tai 18,93 proc. arba 5,3 cento mažiau nei kovo-birželio mėn. nustatytas tarifas (28 centai už kWh).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją