Kaip praneša Prezidentūra, G. Nausėda su L. Hussaru aptarė elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa klausimą. Lietuvos vadovas akcentavo, kad, Rusijai naudojant energijos išteklius kaip politinės manipuliacijos ir šantažo priemonę, itin svarbu spartinti Baltijos šalių atsijungimą nuo Rusijos kontroliuojamų elektros tinklų.

„Mūsų strateginis prioritetas – kiek įmanoma greičiau tapti visiškai energetiškai nepriklausomiems nuo Rusijos. Jau 2024 metų pradžioje kartu su Latvija ir Estija norėtume atsijungti nuo Rusijos tinklų. Balandį buvo sėkmingai atliktas atsijungimo nuo elektros sistemos testas, spartiname visus šiam veiksmui būtinus procesus“, – kalbėjo šalies vadovas.

Susitikime šalies vadovas taip pat akcentavo, kad visoms regiono šalims būtina sutelkti jėgas siekiant NATO rytų flango stiprinimo. Pasak Prezidento, akivaizdu, kad Kremlius ruošiasi ilgalaikei konfrontacijai su Vakarais, todėl būtina didinti Aljanso pajėgumus, užtikrinti efektyvų atgrasymą ir priešakinę gynybą.

Lietuvos vadovas teigė, kad sąjungininkų parama su agresoriumi kovojančiai Ukrainai – tiek karinė, tiek politinė, tiek ir ekonominė – turi būti tęsiama. Prezidentas pabrėžė, kad ypač svarbu pasiųsti aiškų signalą Ukrainai dėl bendradarbiavimo su NATO ateities. Tai turi būti padaryta artimiausiu metu – per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją