Elektrinės prašoma neeksploatuoti, kol nebus išspręstos visos branduolinės saugos problemos.

„Dauguma branduolinės saugos užtikrinimo klausimų iki šiol taip ir nėra išspręsta. VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE tam tikros saugai svarbios įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis“, – rašoma VATESI pranešime.

Teigiama, kad VATESI prašo Baltarusijos institucijų paaiškinti viešai paskelbtą informaciją, kad 2-ojo elektrinės bloko reaktoriaus aušinimo kontūras buvo užterštas organinėmis medžiagomis, o 1-ojo antrinio cirkuliacinio kontūro – radionuklidais. Taip pat inspekcija prašo paaiškinimų dėl reaktoriaus indo tvirtinimo trūkumų bei nustatytų defektų ir neatliktų darbų.

„Iš Baltarusijos siekiama gauti informaciją apie nustatytas į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumų ribines vertes. VATESI taip pat ragina ESM ir kitas atsakingas Baltarusijos institucijas paskelbti tarptautinių ekspertų misijų metu pateiktas rekomendacijas ir jų įgyvendinimo rezultatus, pateikti papildomą informaciją, kuri reikalinga prognozuoti tikslesnius galimus avarinius išmetimus“, – teigiama pranešime.

Laiško kopijos perduotos Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Europos Komisijai, Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) pirmininkams.

ELTA primena, kad pagal etapais realizuojamą energetinio paleidimo programą gegužės 13 d. pirmą kartą buvo įjungtas į tinklą Baltarusijos atominės elektrinės (Astravo AE) antrasis energoblokas – jis patiekė šalies jungtinei energetikos sistemai pirmąsias kilovatvalandes elektros energijos.

Tai pranešė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“, remdamasi Baltarusijos energetikos ministerija.