„Delfi“ skaičiavimu, birželį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 18,39 cento – tai 8,1 proc. ir 1,47 cento brangiau nei gegužę, kai jo kaina yra 16,89 cento.

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą birželį sieks 27,58 euro (gegužę ji būtų 25,34 euro).

Garantinio elektros tiekimo kainų statistika:


Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Elektros kaina biržoje „Nord Pool“, Lietuvos kainų zonoje gegužę, palyginti su balandžiu, augo 13,8 proc. ir siekė 7,8 cento už kWh (be PVM). Balandį kainavo 6,73 cento už kWh.

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos birželio mėnesį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 19,6 cento, nakties ir savaitgalio – 15,6 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 16,82 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 17,78 cento, o naktį ir savaitgalį – 14,64 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Žemiau pateikiame orientacinį elektros kainų palyginimą su nepriklausomais tiekėjais. Jų „biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine gegužės mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.

Garantinio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų kainų palyginimas, remiantis gegužės biržos kaina:


Kai kurie nepriklausomi tiekėjai skelbia šiuo metu galiojančias biržos planų kainas. Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ nurodo 17,962 cento (prieš mėnesį – 20,798 cento už kWh), o „EGTO energija“ – 17,83 cento (prieš mėnesį – 20,66 cento už kWh).

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skelbiamais ESO gegužės 22 dienos duomenimis, garantiniame tiekime tebėra apie 44 tūkst. vartotojų (2,6 tūkst. iš pirmojo liberalizavimo etapo ir 41,5 tūkst. – iš antrojo).

ESO vėliau komentavo „Delfi“, kad garantiniam tiekime yra 44,7 tūkst. objektų (privačių klientų).

„Skaičiuojame, kad nuo birželio 1 dienos šis skaičius turėtų mažėti apie 800 objektų“, – teigia bendrovė.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų.

Pagal įstatymą skirstomųjų tinklų operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams. Kol kas apie tokius atjungimus nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją