2022 m. vykusio analogiško kvietimo metu vos per vieną mėnesį buvo gauta virš 14,7 tūkst. paraiškų už 39,5 mln. eurų. Palyginti su dabar vykstančiu kvietimu ir iki šiol gautomis 10 tūkst. paraiškų už 27 mln. eurų, aktyvumas kritęs maždaug 1,5 karto.

„Iki šiol visas laikotarpis, skirtas paraiškoms pateikti, būdavo 1 mėnuo nuo kvietimo paskelbimo. Dabar šis terminas pratęstas iki 6 mėnesių arba tol, kol bus pasiektas numatytas bendras paramos biudžetas. Galbūt tas pusmetis atrodo kaip laiko marios, todėl ne visi gyventojai skuba, bet būtina atkreipti dėmesį ir į kitą pasikeitimą – dabar norėdami teikti paraiškas finansavimui gyventojai pirmiausia turi jau turėti arba gauti Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) prisijungimo sąlygas, užtikrinančias, kad įrengta saulės elektrinė galės būti prijungta prie elektros tinklų. Šis procesas gali užtrukti iki mėnesio ar ilgiau, todėl ilgai delsti nereikėtų“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ saulės produktų vadovė Domantė Navarskaitė.

Jos teigimu, nuo šių metų atsiradęs reikalavimas teikiant paraišką kompensacijai gauti kartu pateikti ir ESO išduotas elektrinės prijungimo prie elektros tinklų sąlygas gali sukelti sunkumų, jei sprendimas dėl paraiškos teikimo bus atidėtas vėlesniam laikui ar paskutinėms dienoms.

Nors oficialiai ESO skelbiamas terminas, per kurį paprastai būna įvertinamos paraiškos dėl būsimos saulės elektrinės prijungimo prie elektros tinklų, yra 8 kalendorinės dienos, esant didesniam susidomėjimui jis tampa ir keliskart didesnis.

„Bendraudami su gyventojais dažnai girdime, kad terminai būna ilgesni ir gali siekti 30–40 kalendorinių dienų. Tad jei gyventojai, norintys gauti paramą saulės elektrinei, tik dabar pradeda išsiimti jos prijungimui reikalingas sąlygas ir laukia jų, tikėtina, kad didesnį aktyvumą dėl paraiškų paramai gauti matysime vasaros pradžioje“, – teigia D. Navarskaitė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį ir į tai, jog daliai besikreipiančiųjų ESO prijungimo sąlygos nebuvo išduotos arba tose vietose elektros tinklui reikia rekonstrukcijos, tad tokie vartotojai taip pat atkrenta ir turi laukti kito kvietimo paramai, skirto saulės parkams.

Saulės elektrinės ant daugiabučių

Ketinantiems kreiptis paramos saulės elektrinės įsirengimui D. Navarskaitė pataria pirmiausia su pasirinktu tiekėju įsivertinti saulės elektrinės įrengimo galimybes ir apskaičiuoti apytikslį reikalingą elektrinės galingumą, nes jį reikia nurodyti teikiant paraišką ESO dėl prisijungimo sąlygų išdavimo. Sulaukus ESO sąlygų, teikiama paraiška APVA paramai ir pradedami saulės elektrinės įrengimo darbai.

Pasak „Elektrum Lietuva“ atstovės, saulės elektrinės įrengimo terminai šiuo metu yra sugrįžę į ankstesnį lygį – bendrovė turintiems galiojančias ESO prisijungimo sąlygas saulės elektrinę dabar įrengia per mėnesį ar net greičiau, o tai reiškia, kad po tiek laiko jau galima tikėtis pradėti generuoti nuosavą elektrą.

APVA parama skiriama fiziniams asmenims, norintiems įsirengti saulės elektrinę ant objekto stogo arba ant žemės šalia jo. Pareiškėjas turi nuosavybės teise valdyti elektros energijos vartojimo objektą (gyvenamosios paskirties vieno buto pastatą, gyvenamosios paskirties butą arba sodo namą), kurie turi būti įregistruoti VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre, ir bet kokiais teisėtais pagrindais (panauda, nuoma, nuosavybės teisė) valdyti elektrinės įrengimo objektą (žemės sklypą arba pastatą).

Šiemet paramą saulės elektrinėms gali gauti ir fiziniai asmenys, kurių elektros energijos vartojimo objekte registruotas vienas ekonominę veiklą vykdantis juridinis asmuo. Jeigu elektros vartojimo objekte registruota daugiau kaip vieno juridinio ar fizinio asmens vykdoma ekonominė veikla, kompensacija neskiriama ir paraiška atmetama.

Parama skiriama įsirengti iki 10 kW galios saulės elektrinėms. Kompensuojamos sumos dydis yra 323 eurai už 1 kW saulės elektrinės galios, kai įrengiamas pilnas komplektas, kurį sudaro saulės moduliai ir inverteris, o įsirengus tik saulės modulius, kompensuojamos sumos dydis siekia 243 eurus už 1 kW.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją