Vilnietė Stanislava su senjore mama brangesnį elektros planą pakeitė į pigesnį – sudarė naują sutartį dvejiems metams.

Stanislava LNK žinioms pasakoja, kad dabar už elektrą mokės kone dvigubai mažiau. Vietoj 48 euro centų dabar mokės 24,7 cento už kilovatvalandę.

„Patenkinti mes“, – džiaugsmo neslepia moteris.

Valstybė iki liepos mėnesio žmonėms elektros kainos dar kompensuoja, tad daugiau nei 28 centus už kilovatvalandę mokėti nereikia. Tačiau po liepos – kompensacijos tikrai nebeliks.

„Šiuo metu matome, kokios yra kainos elektros rinkose ir tikrai, kai kaina yra apie 0,20 centų, o lubas mes turime 0,28, tai, turbūt, akivaizdu, kad nereikia kompensacijų“, – teigia Energetikos ministras Dainius Kreivys.

Didžiausių elektros tiekėjų duomenimis, maždaug trečdalis klientų vis dar turi planus, kai kilovatvalandės kaina didesnė nei 0,28 centai. Susumavus, Lietuvoje tokių žmonių vis dar likę apie 350 tūkstančių.

Dalis elektros tiekėjų ramina. Net jei nepasikeisite plano patys – nuo liepos mėnesio mokėti brangiau nei dabar mokėti nereikės.

„Tiems, kurie, vis tik, iki tos liepos 1–os nepasikeis plano į pigesnį, mes vienašališkai sumažinsime kainą. „Ignitis“ vienašališkai sumažins kainą iki 0,28 centų“, – teigia „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė

Tačiau patiems pasikeisti planą apsimoka labiau.

„Na, pavyzdžiui, planas minimalus, fiksuojant kainą 24 mėnesiams, pasirinkus mūsų taikomą nuolaidą pusmečiui, kaina 23,7 cento už kilovatvalandę, tai skirtumas yra“, – teigia „Ignitis“ atstovė.

Kainas vienašališkai mažins ir „Enefit“.

„Kas su visom kitom dedamosiom, ESO, VIAP‘u, kitomis reguliuojamomis kainos dalimis, iš esmės, leis klientui likti labai panašiame kainos lygyje, apie 28 centus, kaip ir turėjo iki šiol. Tai pokyčio jie, po liepos 1–os, gavę sąskaitas rugpjūčio pradžioje už liepos mėnesį – neturėtų pajausti“, – teigia „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

Elektrum“ taip pat ragina klientus liepos nelaukti ir brangius planus keisti patiems. Tačiau galutinio sprendimo, ką darys su žmonėmis, kurie iki liepos nepasirinks pigesnių planų – „Elektrum“ dar nepriėmė.

„Pats klientas turėtų spręsti ir tas kainas pasimažinti, dėl to, kad dabar rinkoje yra tikrai palankios kainos. Mes siūlome 21 centą už kilovatvalandę ir, iš tikrųjų, dabar kiekvienas tokią kainą gali užfiksuoti“, – teigia „Elektrum Lietuva“ atstovė Milda Basijokienė.

Lietuvos energetikos agentūros vadovas atkreipia dėmesį: kuo trumpesniam laikui sudarysite sutartį, tuo kaina bus mažesnė.

„Rinkoj yra žymiai pigesnių planų. Jeigu pusę metų – apie 21–22 centus. Jeigu dviems metams – už 24–25c centus. Jeigu turėtumėt rinkinį planą, tai rinkoje jau kelintą mėnesį palankios sąlygos – apie 18 centų. Prašau naudotis“, – teigia Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Kuriam laikui sudaryti sutartį ir kokį planą žmogui rinktis, pasak ekspertų, patarti sunku. Esą tiems, kurie mažiausiai nori domėtis tuo, kas vyksta aplink, geriau rinktis planą ilgesniam laikotarpiui. Mokėti šiek tiek daugiau, bet nereikės sukti galvos.

„Aktyvesniems, aišku. Galite pasirinkti pusei metų. Aš irgi pasakyčiau, kad nėra labai didelių priežasčių, kad tos kainos labai turėtų augti“, – teigia energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

„O patiems aktyviausiems, aišku, geriausia pasirinkti tą su biržos planu susietą“, – priduria jis.

Pasak tiekėjų, dauguma naujų klientų renkasi būtent biržos planus, kurie nėra pastovūs. Vieną mėnesį galite mokėti daugiau, kitą mažiau.

Visas reportažas LNK: