Nord Pool“ biržoje Lietuvos ir Latvijos kainų zonose vidutinė valandos kaina 16–17 val. (Lietuvos laiku) siekia 629 euro už MWh arba 62,9 cento už kWh (be PVM) ir yra didžiausia visoje biržoje. Tuo metu Estijoje kaina bus –0,11 cento. Neigiamų kainų tą valandą galima pamatyti ir Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje.

Lietuvoje dar praėjusį savaitgalį fiksuotos neigiamos elektros kainos (jau antrą kartą šiais metais), tačiau valandinių kainų maksimumas šiemet nesiekdavo 30 centų už kWh.
Elektros kainų skirtumai biržoje gegužės 24 d. (Eur/MWh)

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ komentuoja „Delfi“, kad dėl planinių darbų šiuo metu yra apriboti tarpsisteminiai pralaidumai su Lenkija ir tarp Estijos ir Latvijos.

„Šią savaitę vykdomi „LitPol Link“ keitiklio techninės priežiūros darbai, dėl to nevyksta importas ir eksportas su Lenkijos zona. Techninė priežiūra truks iki šio šeštadienio.

Dėl pasiruošimo sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais vykdomų darbų Estijoje ir aukštos temperatūros dienos metu ribojamas tarpsisteminis pralaidumas tarp Estijos ir Latvijos. Šiuo metu jis yra sumažintas nuo 1000 MW iki 600 MW“, – teigia „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Apie šiuos planinius darbus rinkos dalyviai yra informuojami prekybos biržoje „Nord Pool“.

Pralaidumų prekybai sumažėjimas:


A. Krasauskienė pažymi, kad nuo 12 iki 17 val. susiformavo didmeninės elektros kainos skirtumas tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

„Lietuvoje ir Latvijoje 12–16 valandomis elektros kaina svyruoja nuo 81 iki 106 Eur/MWh, o 16–17 valandą pakyla iki 629 Eur/MWh. Estijoje tuo pat metu kaina yra apie –1 Eur/MWh. Nuo 17 val. kaina Lietuvoje ir Latvijoje vėl sumažėja ir svyruoja nuo 85 iki 178 Eur/MWh“, – sakoma komentare.

„Litgrid“ atstovė pridūrė, kad trečiadienį dienos metu Lietuvoje yra maža vėjo generacija. 16–17 valandą pradeda mažėti saulės generacija ir augti vartojimas, todėl Lietuva ir Latvija importuoja didžiausią galimą kiekį iš Švedijos ir Estijos, o trūkstamą elektros kiekį užtikrina hidro ir mažosios šiluminės elektrinės.

„Estijoje neigiama elektros kaina yra susidariusi dėl elektros pertekliaus – importuojama pigi elektra iš Suomijos. Šio pertekliaus Estija negali eksportuoti dėl tarpsisteminių jungčių pralaidumo trūkumo“, – aiškina A. Krasauskienė.

Elektros kaina Baltijos šalyse gegužės 24 ir 25 dienomis:


Ketvirtadienį tuo pačiu metu (16–17 val.) situacija Lietuvos kainų zonoje drastiškai pasikeičia ir tą valandą bus fiksuojama mažiausia paros kaina, tai yra, 0,4 cento už kWh. Aukščiausia valandos kaina tądien bus 13 centų už kWh (be PVM). Latvijoje ir Estijoje ketvirtadienį didmeninės kainos bus lygiai tokios pačios, kaip ir Lietuvoje (žr. infografiką aukščiau).

Tuo metu Šiaurės šalyse gegužės 25 dieną bus nemažai valandų su neigiama kaina, pavyzdžiui, Švedijoje, Norvegijoje ir Suomijoje dalyje kainų zonų visa ateinanti naktis ištisai bus su minuso ženklu. Tiesa, Švedijos ketvirtoje zonoje (SE4), su kuria Lietuva sujungta kabeliu „NordBalt“, elektra bus brangesnė ir neigiamas vertes turės vos porą valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)