Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, pradėjęs svarstyti tai numatančias Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, paskelbė konsultavimosi su visuomene laikotarpį.

Gyventojai savo pasiūlymus dėl šio projekto turi galimybę pateikti iki birželio 2 d.

Seimas gegužės mėnesį po pateikimo pritarė parlamentaro Kasparo Adomaičio pateiktoms Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo, Aplinkos apsaugos įstatymų ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kuriomis siūloma uždrausti viešojo maitinimo vietose neatlygintinai dalinti vienkartinę maisto ir gėrimų pakuotę.

Pagal teikiamus pasiūlymus, viešojo maitinimo vietose vartojimui vietoje, kaip alternatyva gėrimų ir maisto vienkartinėms pakuotėms, turėtų būti neatlygintinai pateikiama daugkartinė pakuotė, išskyrus atvejus, kai tokiai pakuotei taikomas užstatas.

Siūloma tvarka nebūtų taikoma pakuotėms, lėkštėms, tarai, į kurias individualiam vartojimui skirtas maistas ar gėrimai supakuoti gamybos linijoje, o po to gabenami į prekybos vietą.

K. Adomaičio duomenimis, kai kurios šalys bando drausti vienkartines pakuotes apskritai, įveda mokesčius vienkartinei tarai. Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje siūlomas vienas iš nuosaikiausių sprendimų – išskirti vienkartinės pakuotės ir gėrimo ar maisto kainą.

“Siūlome, kad būtų išskirta vienkartinės pakuotės kaina ir atitinkamai gėrimo, maisto, kuris į jas pilamas. Šiuo būdu siekiame keleto tikslų. Visų pirma, tai psichologinis efektas, kad žmonės pagaliau supras, kad pakuotė irgi kainuoja. Antra, atsinešus su savimi daugkartinę pakuotę į bet kurią kavinę norint maistą išsinešti, žmogus akivaizdžiai pajustų ir finansinę naudą, nes tiesiog neturėtų mokėti už vienkartinę pakuotę, kurią siūlo pati kavinė. Ir trečia, kas yra iš tiesų svarbiausia, tai atsirastų paskata plėsti užstato sistemą“, − pristatydamas projektą Seimo plenarinėje salėje sakė K. Adomaitis.

Atsižvelgiant į tai, kad vienkartinei gėrimų tarai jau šiuo metu yra daugybė alternatyvų (pavyzdžiui, daugkartiniai kavos puodeliai) siūloma naują reikalavimą gėrimų pakuotei taikyti jau nuo 2024 m. sausio 1 d.

Reikalavimai, susiję su maisto patiekimu vienkartinėje taroje viešojo maitinimo vietose, projekto iniciatorių nuomone, galėtų būti įgyvendinami nuo 2025 m. sausio 1 d., taip numatant laiko ūkio subjektams bei vartotojams pasiruošti.

Asmuo, pateikęs pasiūlymą dėl įstatymo projekto, bus informuojamas apie gautą pasiūlymą, pranešama, kokiam pagrindiniam ir papildomam Seimo komitetui jis perduotas nagrinėti.

Pasibaigus Seimo komiteto nustatytam pasiūlymų pateikimo laikui, visi raštu gauti pasiūlymai svarstomi Seimo komiteto rengiamuose klausymuose, į kuriuos gali būti kviečiami dalyvauti ir pasiūlymus pateikę asmenys.

Kaip ELTA jau skelbė, įstatymų pataisos, kuriomis siekiama skatinti vartotojų ekologinį sąmoningumą ir atsakomybę, mažinti vienkartinių pakuočių naudojimą, sulaukė parlamentarų pritarimo po pateikimo. Po svarstymo Aplinkos apsaugos komitete prie šio klausimo Seimo plenariniame posėdyje planuojama grįžti birželio 20 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją