„Visuomenė darosi vis labiau sąmoninga energetikos srityje, todėl vartotojams svarbu energiją panaudoti tikslingai sumokant už ją mažiau. Diegiamos inovacijos leidžia mūsų klientams ne tik naudotis šiuolaikinėmis išmaniosiomis technologijomis, bet ir realiai keisti savo vartojimo įpročius. Įdiegus šiuos sistemos patobulinimus, bus lengviau savo taupymo planus įgyvendinti praktiškai“, – Aurelija Židickytė-Orvydė, ESO Išmaniosios apskaitos valdymo departamento vadovė.

Gyventojai, kurie turi išmaniuosius skaitiklius, ESO savitarnos svetainėje gali stebėti elektros duomenis 15 minučių, 1 valandos laiko ar mėnesio intervalais. Jų patogumui bendrovė išplėtė suvartojimo istorijos analizės galimybes – dabar galima atsisiųsti savo rodmenis, kurie buvo fiksuoti tam tikru laikotarpiu, valandos bei 15 min tikslumu.

Detalūs duomenys leidžia suprasti namų ūkio elektros energijos vartojimo bei gamybos įpročius, identifikuoti daugiausiai energijos eikvojančius prietaisus. Patobulinta ir duomenų atvaizdavimo sistema. Grafike suprognozuoti suvartojimo duomenys atvaizduojami – mėlynai pilka spalva.

Jeigu duomenis nori analizuoti gaminantis vartotojas, jis matys ne tik suvartotą elektros energijos kiekį (mėlynai pilka spalva), bet ir suprognozuotus atiduotos į tinklą elektros energijos duomenis, kurie atvaizduojami žaliai pilka spalva.

Kai duomenys surenkami, jie užkeičiami į faktinius ir atvaizduojami įprastai – mėlyna ir žalia spalvomis. Taip juos lengviau atskirti nuo faktinių. Anksčiau tokios funkcijos nebuvo.

Įdiegus išmanųjį skaitiklį, vartotojai per nuotolį gali stebėti suvartojimo duomenis. Taip pat matyti, ar nebuvo elektros tiekimo sutrikimų. Jeigu išmanusis skaitiklis praranda ryšį, įsijungia rodmenų prognozavimas, kurį taip pat galima pamatyti grafike.

Iš viso Lietuvoje jau įdiegta daugiau nei 400 tūkst. išmaniųjų elektros apskaitos prietaisų, kurių rodmenis galima sekti ir analizuoti ESO savitarnos svetainėje. ESO duomenimis, per 2022 m. klientai, kurie analizavo savo elektros vartojimo įpročius išmaniosios apskaitos pagalba, sutaupė daugiau kaip 11 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros.

Kurdama išmanųjį elektros tinklą ESO iki 2026 m. planuoja Lietuvoje įdiegti iš viso apie 1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių. Skaičiuojama, kad ESO inžinieriai vidutiniškai kasdien pakeičia apie 2 tūkst. senųjų elektros skaitiklių į išmaniuosius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją