„VERT pirmadienį patvirtino visuomeninę elektros energijos kainą buitiniams vartotojams – 22,26 cento už kilovatvalandę, kuri galios 2023 metų antrąjį pusmetį. Aišku, čia yra „vidinė“ kaina, „Ignitis“ dar turėtų ją išdiferencijuoti, bet čia yra vidurkis“, – Seimo Ekonomikos komitete trečiadienį kalbėjo VERT pirmininkas Renatas Pocius.

„Tai kaip matome, būtent elektros energijai greičiausiai kompensacijų nereikės. Šiandien kaip tik esame gavę Energetikos ministerijos projektą dėl kompensavimo poreikio ir jame elektros sektoriui nėra numatoma kompensavimų“, – pridūrė jis.

R. Pociaus teigimu, tokia visuomeninė kaina maždaug atitinka dabartines nepriklausomų tiekėjų siūlomas elektros kainas.

Priminsime, kad kovo–birželio mėnesiais „Standartinis“ vienos laiko zonos visuomeninio elektros tiekimo tarifas yra 28 centai už kWh (su PVM), o pirmąjį metų ketvirtį galiojo 56,5 cento už kWh tarifas, kuriam buvo reikalinga valstybės kompensacija.
Renatas Pocius

Energetikos ministerija trečiadienį išplatintame pranešime teigia, kad kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį siūloma atsisakyti, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros energijos rinkos kainas ir VERT prognozes antrajam šių metų pusmečiui.

Remiantis VERT prognoze, 2023 metų antrąjį pusmetį elektros rinkos kaina turėtų siekti apie 114,85 euro už MWh.

„Energetikos ministerija taip pat primena, jog vartotojai gali pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, siūlantį vartotojui priimtiniausią elektros energijos kainą, nepriklausomi elektros energijos tiekėjai taip pat turi teisę vienašališkai mažinti buitiniams elektros energijos vartotojams kainas“, – teigiama ministerijos pranešime.

„Ignitis“: sąskaitos vidutiniam vartotojui mažėtų 4 eurais

VERT pirmadienį skelbė, kad reaguodama į pokyčius didmeninėje energijos rinkoje ir prognozuojamą mažesnę elektros energijos rinkos kainą, šių metų II pusmečiui nustatė mažesnes visuomeninės elektros energijos kainos viršutines ribas buitiniams vartotojams.

Taigi, klientams, perkantiems elektrą iš žemoms įtampos tinklo (– daugumai buitinių vartotojų) – kainų riba bus 22,264 cento už kWh (su PVM), tai yra 18,84 proc. mažesnė nei kovą-birželį.

Visuomeninės kainos viršutinė riba taikoma tik buitiniams vartotojams, kurie yra fiziniai asmenys, perkantys elektrą asmeniniams, šeimos ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su verslu ar profesija, tenkinti.

Tarybos duomenimis, trečio elektros rinkos liberalizacijos etapo vartotojų, kurie ir patenka į visuomeninį tiekimą ir šiuo metu neprivalo rinktis nepriklausomo tiekėjo paslaugų, dabar yra apie 460 tūkst.
Reguliuojamų sektorių kainų tendencijos

Visuomeninio tiekėjo funkciją vykdanti bendrovė „Ignitis“ komentuoja „Delfi“, kad šiuo metu pagal VERT pateiktus skaičiavimus, planuojama, jog visuomeninio tiekimo kaina mažės apie 19 proc., tai yra, maždaug 5 ct/kWh.

„Vidutiniam visuomeninio tiekimo vartotojui, suvartojančiam apie 78 kWh per mėnesį, sąskaita atitinkamai galėtų mažėti apie 4 eurus“, – teigia „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Pasak jos, konkrečius būsimų visuomeninio elektros energijos tiekimo kainų planus „Ignitis“ valdyba planuoja tvirtinti šią savaitę. Detalesni atskirų tarifų planų pokyčiai ir įtaka vartotojų sąskaitoms bus aiškūs, kuomet VERT patikrins ir paskelbs visuomenines elektros kainas. Tai planuojama padaryti iki šio mėnesio pabaigos.

Nauji tarifai įsigalios nuo 2023 metų liepos 1 dienos.

Dujoms gali prireikti kompensacijų – siekiama išlaikyti tą patį kainų lygį

„Ignitis“ pateikiamais duomenimis, dabartinė dujų kaina mažiausiai jų vartojantiems (maisto ruošimui) vartotojams yra 2,39 euro už kub. metrą iki valstybės kompensavimo ir 1,40 euro su kompensacija (plius 56 centai mėnesio mokestis). Antrajai vartotojų grupei (besišildantiems būstą), atitinkamai: 1,91 euro, 0,92 euro už kubą (su kompensacija) ir 3,99 euro mėnesio mokestis.

Energetikos ministerija derinimui jau pateikė siūlymą antrąjį šių metų pusmetį iš dalies kompensuoti gyventojams gamtinių dujų kainą. Pritaikius kompensaciją „Ignitis“ besišildantys dujomis buitiniai vartotojai mokėtų apie 0,91 euro už kubinį metrą su PVM. Tam dar turės pritarti Vyriausybė.

Prie nutarimo projekto pridėtame VERT rašte detalizuojama, kaip atrodytų tarifai (raudona spalva apibraukti dabartiniai pirmojo pusmečio ir prognozuojami antrojo pusmečio tarifai – su kompensacija):
VERT prognozuojami dujų tarifai buitiniams vartotojams

Kompensacijos galiotų iki šių metų pabaigos. Planuojama, jog tam iš viso gali reikėti beveik 54,5 mln. eurų iš pirmąjį pusmetį nepanaudotų lėšų kompensacijoms.

R. Pocius anksčiau trečiadienį Seimo komitete sakė, kad gamtinių dujų tiekimo vartotojams atveju gali tekti toliau taikyti kompensacijas.

„Kalbant apie dujas. Šiandien turime galiojantį tarifą – 96 centai už kilovatvalandę, čia yra vidutinis svertinis tarifas, įskaitant ir pastoviąją tarifo dalį su kompensacija. Ir preliminariai, antrai grupei, kuri namus šildosi gamtinėmis dujomis, prognozuojame kainą, kuri šių metų pabaigoje būtų 1,57 euro.

Akivaizdu, kad dujų atveju gali tekti turėti kompensacijų. Juo labiau, kad ir tame pačiame minėtame ministerijos projekte siūloma kompensuoti gamtinių dujų tarifus vartotojams, kad jie išliktų to paties lygio, koks dabar“, – Seimo komitete kalbėjo R. Pocius.

VERT pirmininkas komentavo, kad šilumos atveju matyti kainų mažėjimas dėl pingančio kuro, o vandens kaina auga apie 45 proc. – tai nulemta energijos išteklių kainų ir darbo užmokesčio augimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją