Tarptautiniai dujų tiekėjai, išskyrus Rusiją, kviečiami iki gegužės 15 d. pateikti savo pasiūlymus tiekti dujas Europos vartotojams. Šis pirmasis konkurso etapas apima dujų tiekimą nuo 2023 m. birželio mėn. iki 2024 m. gegužės mėn.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius sakė: „Sukurdami mechanizmą „AggregateEU“, sukūrėme naują prekyvietę Europoje, kuri padidins mūsų energetinį saugumą rengiantis kitai žiemai ir padės užpildyti dujų saugyklas. Tai taip pat yra galimybė tarptautiniams dujų tiekėjams plėsti savo klientų bazę. Tai yra naudinga visoms pusėms.“

Bendras ES dujų pirkimas pradėtas vykdyti reaguojant į energetikos krizę, kurią sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą. Tai yra dalis ES pastangų pagal planą „REPowerEU“ kuo greičiau laipsniškai nutraukti Rusijos dujų tiekimą. Bendru ES dujų pirkimu gali naudotis visos valstybės narės ir ES energijos bendrija.

Po kitų 2023 m. birželio, rugpjūčio, spalio ir gruodžio mėnesiams numatytų paklausos telkimo etapų bus skelbiama daugiau konkursų. Iki šiol bendrai pirkti dujas naudojantis priemone „AggregateEU“ užsiregistravo 107 bendrovės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją