„Delfi“ primena, kad net ir tiekėjams vienašališkai mažinant kainas, vartotojams patiems persirašant sutartį galima rasti ir geresnių pasiūlymų. Tam galima pasinaudoti VERT skaičiuokle.

Pokyčiai palies 25 proc. „Enefit“ klientų

„Šis žingsnis pirmiausiai skirtas ilgalaikes – 6 ir 7 metų – sutartis turintiems „Enefit“ klientams, kurie fiksavo kainas, kai jos buvo itin aukštos. Tai yra apie 25 proc. mūsų klientų. Šiuos planus jie rinkosi norėdami gauti apsaugą nuo kainos svyravimų. Tai užtikrinome pernai, tikėtina, užtikrinsime ir šiemet, kai kainos vėl ims kilti. Vis dėlto, suprantame klientų norą ne tik turėti apsaugą nuo kainos šuolių, bet kartu mokėti už energiją mažiau, kai kainos biržoje yra smarkiai nukritusios,“ ‒ sako „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Jo teigimu, bendrovei itin svarbūs tokias ilgalaikes sutartys pasirašę klientai, mat jų sutartis bendrovė paverčia investicijomis į atsinaujinančios energetikos projektų Lietuvoje vystymą.

„Šiuo metu dar galioja dalinė elektros kainų kompensacija, mokantiems daugiau nei 28 ct/kWh. Tačiau jos galiojimas numatytas iki birželio 30 d. ir panašu, kad pratęstas nebus. Todėl sumažinę kainas neleisime klientams pajusti panaikintų kompensacijų poveikio,“ ‒ teigia „Enefit“ vadovas.

Skaičiuojama, kad galutinė kaina vartotojui, prie sumažintos „Enefit“ tiekimo kainos pridėjus valstybės reguliuojamas dalis – ESO bei VIAP mokesčius – sudarys apie 28 ct/kWh.

V. Koryznos teigimu, elektros rinkos transformacija šalyje dar nesibaigė, be to, Lietuva pasigamina tik apie 40 proc. suvartojamos elektros energijos. Rinkos nestabilumas ir priklausomybė nuo elektros importo neleidžia tikėtis, kad elektros kainos greitu metu stabilizuosis. Dabar elektros energijos kainos sumažėjusios, tačiau antrojoje metų pusėje – dėl vėstančių orų, augančios dujų paklausos bei kiti priežasčių jos vėl turėtų kilti aukštyn.

„Kol kas patraukliausias elektros kainas gauna pasirinkusieji su birža susietus planus – juos rekomenduojame naujiems mūsų klientams. Tuo pat metu stebime kainų pokyčius ir kas mėnesį apie juos informuojame su birža susietus planus turinčius klientus, kad kiekvienas jų – esant poreikiui – galėtų fiksuoti kainą ir taip apsisaugotų nuo jos kilimo“, ‒ pasakoja „Enefit“ vadovas.

Iki šiol vienašališkas kainos sumažinimas nebuvo įmanomas – tam reikėjo kiekvieno atskiro kliento pritarimo. Tačiau situacija pasikeitė po balandžio 27 d. priimtų Elektros energetikos įstatymo pataisų. Įmonė neatmeta galimybės nuolaidą taikyti ir po naujųjų metų, tačiau dėl to bus apsispręsta vėliau, atsižvelgiant į situaciją elektros kainų rinkoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kainas mažina ir „Ignitis“

Praėjusią savaitę „Ignitis“ pranešė, kad vienašališkai mažins kainą tiems klientams, kurie turi aukštesnį nei 28 ct/kWh tarifą. Kainą „Ignitis“ mažins iki 28 ct/kWh. Bendrovės privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas komentavo, kad nepaisant to, gyventojams verta nieko nelaukti ir patiems pasikeisti planą, kuris, tikėtina, būtų dar mažesne kaina.

Apie vienašališką kainos mažinimą ir tikslią kainą, „Ignitis“ individualiai informuos tuos klientus, kurie nebus pasikeitę plano į pigesnį, iki gegužės 31 d., likus 30 dienų iki kainos mažinimo, kaip numatyta įstatyme.

„Visada skatiname pačius vartotojus pasirinkti geriausią pasiūlymą ir savarankiškai pasikeisti planą, nes tik pats vartotojas žino kas jam geriausia – keistis į pigesnį fiksuotos kainos planą, o gal rinktis su birža susietą planą, galimybių yra ne viena. Be to, iki birželio 29 d. mūsų klientams, kurie keisis fiksuotos kainos planą į pigesnį, nereikės grąžinti anksčiau (iki plano keitimo) gautų nuolaidų, jei jie liks su mumis ne trumpiau kaip 6 mėn. Todėl labai raginame klientus savarankiškai keistis aukštesnės kainos planą pigesniu“, – teigia A. Kavaliauskas.

„Ignitis“ atstovas atkreipia dėmesį, kad kaina bus keičiama visam kainos fiksavimo periodui, kurį klientas yra pasirinkęs. Sutartimi numatyti kainos fiksavimo terminai išliks, kaip numatyta, pasikeis tik pati kaina.

Kaip pranešė Elta, „Elektrum Lietuva“ panašaus sprendimo neplanuoja. Pasak „Elektrum Lietuva“ direktoriaus Martyno Gigos, toks sprendimas įmonei nereikalingas. Jo teigimu, „Elektrum Lietuva“ elektros kainas mažina jau nuo sausio, o klientai aktyviai renkasi pigesnius fiksuotos kainos pasiūlymus. Jis patikina, kad šiuo metu „Elektrum Lietuva“ siūlo fiksuoti 22 ct/kWh tarifą.

„Mes nelaukiame, kad mums kas nors leistų mažinti kainą – nuo sausio tą darome, pradėjome pirmieji, kaip ir priklauso greitiems ir alkaniems. Nereikia mums ir įstatymų pakeitimų – skaičiuojant nuo sausio beveik 60 tūkst. mūsų klientų atsiliepė į mūsų kvietimą ir persirašė sutartis pasirinkdami mokėti mažiau. Savo klientais mes ir toliau rūpinsimės, bet šiandien klausimas tiems, kas dar nepasirinko „Elektrum“: kam mokėti 28 (ct/kWh – ELTA), jei gali mokėti 22?“ – socialinio tinklo „Linkedin“ paskyroje reaguodamas į „Ignitis“ žingsnį rašė M. Giga.

M. Giga vylėsi, jog per likusius kompensacijos galiojimo mėnesius didesnius nei 28 ct/kWh tarifus užsifiksavę įmonės klientai sutartis persirašys. „Turime dar du mėnesius iki liepos 1 d. Tikiu, kad klientai patys pasirinks mokėti 22 ct/kWh, nes 28 ct/kWh yra daug“, – socialiniame tinkle teigė M. Giga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)