Praeitą savaitę Seimas leido nepriklausomiems elektros tiekėjams nuo šių metų birželio vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, mažinant kainas buitiniams vartotojams. Gyventojai net ir sutartis su tiekėjais galės nutraukti bet kada ir be jokių finansinių pasekmių. Šios priimtos nuostatos įsigalios, kai įstatymą pasirašys ir oficialiai paskelbs prezidentas.

LEA: gyventojai skriaudžia save ir biudžetą

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadovas Virgilijus Poderys pažymi, kad elektros kainos biržoje ir tiekėjų planuose krenta.

„Biržos didmeninės kainos – jau stabiliai mažiau 10 centų už kilovatvalandę, tai virsta kaina, kurią moka buitiniai vartotojai – apie 18-20 centų (už kWh), jeigu jų planas susietas su birža. O fiksuotos kainos tarifai svyruoja 22-26 centai (už kWh). Visi planai – mažiau nei 28 centai, t. y. tiek gauna tie, kurie turi savo planus virš 28 centų, tarkime, 30-50 centų (už kWh) ir kuriems valstybė kompensuoja iki 28 centų. Kas iš tos kompensacijos, kai rinkoje gali rasti žymiai pigesnių ir mažesnių kainų?“ – laidoje kalbėjo jis.

LEA paskaičiavo, kiek vartotojai galėtų sutaupyti, jei šiuo metu pakeistų planą į pigesnį.

„Jeigu tavo plano kaina sumažėja bent 1 centu (už kWh), tai vidutiniškai, vertinant vidutinį suvartojimą, sutaupai 1,5 euro per mėnesį. Tai jei 6 centais mažiau nei 28 centai, tai yra 9 eurai vidutinei sąskaitai per mėnesį. Kitaip tariant, žmonės, kurie nepersirašo sutarčių pagal dabartines žemas kainas, skriaudžia save ir biudžetą, nes valstybė jiems turi teikti subsidijas, ir visi planai yra žemiau 28 centų“, – pabrėžia V. Poderys.

„Vartotojas gali pats pasirinkti mažesnes kainas nei 28 centai, jų yra daug, ir visi tiekėjai tą siūlo. Jei jie to nepadarys, tikiu, kad nepriklausomi tiekėjai nuo birželio 1 d. tą vykdys vienašališkai“, – pridūrė jis.

Tiekėjas: šiandieniniame pasaulyje taip nebūna

Vis dėlto nepriklausomų elektros energijos tiekėjų klientai ne itin aktyviai kreipiasi dėl sutarčių persirašymo.

„Per mėnesį turime iki 5 tūkst. klientų, kurie nori peržiūrėti sutarties sąlygas. Vis dar turime apie 29 proc. klientų, kurie yra aukštesnėje kainų zonoje nei 28 ct/kWh ir gauna valstybės subsidiją. Artimiausiu metu jiems pasiūlysime žemesnę kainą.

Reikia suprasti, kad visi aktyviai kalbame apie sutarties nutraukimą ir persirašymą žemesne kaina. Viskas turi savo kainą. Lygiai taip pat fiksuotos kainos sutarties nutraukimas kainuoja įmonei. Klausimas, kur tuos kaštus tiekėjas padeda? Ar tuos kaštus kompensuoja naujai ateinantys klientai, ar paskirstoma esamiems klientams. Bet kokia iniciatyva ateina su tam tikrais kaštais. <...> Turėsime savo klientams pasiūlyti tokį modelį, kad būtų laimingi ir toliau liktų su nepriklausomu tiekėju, nedarant kažkokio pokyčio“, – laidoje kalbėjo nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Kaip tikina, jau netrukus dalis bendrovės klientų sulauks pranešimų apie kainų mažinimą, tačiau pašnekovas negalėjo patikslinti, kiek ir kuriam laikui kainos mažės.

„Šiandien matome poreikį sumažinti tiems klientams, kurie turi aukščiausias kainas. Tiems, kurie tiekimo komponentę turi 21 centą ir daugiau, pasiūlysime tam tikrą kainos nuolaidą. Dar dėliojame visą mechanizmą ir skaičius, netrukus tai pateiksime savo klientams. Galbūt būsime pirmieji, kurie pasinaudos šia galimybe“, – sako jis.

„Enefit“ vadovas nesiryžo prognozuoti, ar ir kiti du nepriklausomi elektros tiekėjai paseks tuo pačiu keliu, mat įstatymas to daryti neįpareigoja, o tik suteikia teisę vienašališkai mažinti elektros kainą.

 Vytenis Koryzna

„Viskas turi savo kainą. Jei klientas užsifiksuoja kainą viename lygyje, bet biržos kaina pradeda kilti, ką matėme pernai, tada visi patenkinti, nes turi užfiksuotą kainą, o tiekėjas valdo rizikas dėl pakilusios biržos kainos, ir viskas tvarkoje. Bet kai biržoje kaina nukrenta, o klientas yra aukštesniame lygyje, jau turime pulti ir automatiškai mažinti kainą. Bet tada kaip viskas išeina: kylant biržai tiekėjas išlaiko užfiksuotą žemą kainą, o jai nukritus, lyg turėtų savanoriškai perfiksuoti į žemesnį lygį. Šiandieniniame pasaulyje taip nebūna“, – kalba V. Koryzna.

Įsitikinęs, kad visi tiekėjai mažins kainas

Pataisų iniciatorius Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius įsitikinęs, kad visi tiekėjai savo klientams mažins kainas.

„Tai nėra privaloma, bet tiekėjai tikrai mažins kainas. Galimybės visos suteiktos, ir tuo tikiu. Galiausiai patys vartotojai paskatins jas mažinti, nes mato, kad biržoje kainos nusistovėjo. Tikiu, kad jos bent vasarą jos nesikeis“, – svarsto jis ir priduria, kad šį procesą prižiūrės Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

LAE vadovas mano, kad suveiks paprasta konkurencijos logika: jei kainas mažins vienas tiekėjas, tą patį darys ir kiti.

Anot K. Starkevičiaus, įstatymas atgaline data nebus taikomas: „Būkime ramūs, jei sudarėme sutartis su kažkokiomis išimtimis, jau patys elektros gavėjai turi pagalvoti, nes įstatymas atgal negalioja. O kad ateisiu ir nutrauksiu bet kokiomis sąlygomis kainas... Taip, iki žemesnės kainos, o toliau jie turės jau žinoti.“

Ar visiems siūlys vienodą kainą?

V. Poderys iškėlė klausimą, ar visiems vartotojams tiekėjai siūlys vienodą mažesnę kainą, ir pagal ką ją nustatys.

„Vienas iš kylančių klausimų – jei turite sutarčių po 50, 40 ir 30 centų (už kWh), ar siūlysite visiems vienodą naują kainą, ar ne? Bus vartotojų nediskriminavimo vienodomis sąlygomis klausimas. Ar bus galima pasirinkti: tam leidžiu, o tam – ne, tam mažiau duodu, o anam – daugiau. Panašiai buvo telekomunikacijų rinkoje prieš 20 metų, kai gali ateiti išsiderėti (geresnes sąlygas – red.): jei geras pažįstamas – gauti didesnę nuolaidą. Ar šią situaciją kartosime elektros rinkoje?“ – klausia LAE vadovas.

Atsakydamas „Enefit“ vadovas pažymi, kad ateityje situacija elektros rinkoje gali pasikartoti, kai kainos staigiai pašoks į viršų, todėl fiksuotų kainų ilgalaikiai planai vėl gali tapti aktualūs.

„Mūsų klientų portfelyje 90 proc. sutarčių yra ilgalaikės su mūsų vėjo parkais susijusios – 6-7 metų fiksuotos kainos sutartys. Mes tikimės, kad su dabartiniu rinkos kainų sumažėjimu visa energetikos rinkos transformacija nesibaigia, antroje metų pusėje matysime pakilimą, tik neaišku, kokį.

Tikime, kad šis produktas (ilgalaikių sutarčių – red.) ilgalaikėje perspektyvoje yra naudingas klientui, užfiksuojant tam tikrą kainos lygį. Tikslas – mūsų klientams, kurie turi aukštesnę kainą, pasiūlyti apsaugą šiuo trumpalaikiu laikotarpiu, kadangi šiai dienai rinkoje buvo suformuoti lūkesčiai, kad klientai gali mažinti kainą. Mes tai ir pasiūlysime – mažinsime kainą iki tam tikro laikotarpio, greičiausiai pusmečiui iki metų pabaigos, kai galėsime pažiūrėti, kokia rinkoje situacija.

Gali būti, kad rinkoje vėl turėsim pakilimą į viršų, ir ilgalaikiai planai taps aktualūs, kaip buvo pernai. O klientai juos rinkosi, nes jie buvo pigiausi tuo metu siūlomi planai rinkoje“, – atkreipia dėmesį V. Koryzna.

Fiksuotų kainų planai nebeteks prasmės ir brangs

Delfi jau rašė, kad nepriklausomas tiekėjas „Enefit“ naujiems klientams nebesiūlo vieno iš populiariausių savo planų „Superžalias“, kuriuo buvo siūloma fiksuoti elektros kainas 84 mėn. Visoje rinkoje tai buvo vienintelis pasiūlymas. Anot vadovo, šiam sprendimui įtakos turėjo pokyčiai elektros rinkoje ir praėjusią savaitę Seimo priimtas sprendimas leisti tiekėjams vienašališkai mažinti elektros kainas buitiniams vartotojams.

„Yra esamos sutartys – pasirašytos ir galiojančios – joms planas išlieka toks, koks buvo, jis niekur nedingsta, tik klientams pasiūlysime kainos nuolaidą. Tačiau naujiems klientams tokio 7-erių metų plano nebegalime pasiūlyti, nes rinkoje atsirado naujų sąlygų“, – laidoje paaiškino V. Koryzna.

Virgilijus Poderys

Be kita ko, įstatyme numatyti dar keli pokyčiai: nepriklausomus tiekėjai turės siūlyti buitiniams vartotojams 12 ir 24 mėnesių trukmės fiksuotos kainos sutartis. Taip pat bus draudžiama numatyti jų nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas už vienašališką sutarties nutraukimą.

„Čia yra toks prieštaravimas šiame įstatymo pakete. Viena vertus, esame įpareigoti klientams pasiūlyti 12 ir 24 mėn. fiksuotos kainos planus, iš kitos pusės – esame labai skatinami, kai kainos krenta, peržiūrėti sutartis ir fiksuoti jas žemesniame lygyje. Netgi yra nurodymas pateikti sąskaitose žemiausią to paties plano kainą, kurią šiandien siūlo tiekėjas. Turime galbūt net šiek tiek konfliktišką situaciją, kaip suvaldyti tokį pokytį.

Yra vienintelis būdas – įskaičiuoti būsimus sutarčių nutraukimus ir kainų perrašymus kaip papildomą riziką, kuri padidina 12 ir 24 mėn. kontraktų kainą“, – pabrėžia V. Koryzna.

„Labai bijau, kas gali nutikti su šia rinka. Matėme greitųjų kreditų rinką. Tai viliuosi, kad nenutiktų kaip greitųjų kreditų rinkoje su fiksuotos kainos planais. Taip, jie bus, bet kokios jų bus kainos, įskaičiuojant rizikas, – klausimas“, – pridūrė jis.

Anksčiau Delfi jis yra sakęs, kad po įstatymo pakeitimo fiksuotos kainos planai taps dar mažiau patrauklūs, nes jų kainos gali kilti: „Tad gali būti ir taip, jog elektros tiekimo rinkoje liks tik su biržos kainomis susieti planai bei trumpalaikės – kelių mėnesių – ir gal net mažiau patrauklios nei dabar fiksuotos kainos sutartys.“

Abejoja, ar fiksuotų planų kainų augimą vartotojai stipriai pajus

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas K. Starkevičius paaiškino, kodėl buvo pasirinkta būtent 12 ir 24 mėn. trukmės sutartys: „Tai buvo geras pasiūlymas iš Prezidentūros, kad visi elektros tiekėjai fiksuotų elektros kainas, ir elektros pirkėjas galėtų palyginti, pasirinkti iš visų pasiūlymų ir jam būtų aišku. Bet gali būti nurodytos ir kitų planų kainos: 3 ar 6 mėn. ir pan.“

O dėl stipriai augsiančių fiksuotų planų kainų Seimo narys abejoja: „Galvoju, kad elektros tiekėjai visas rizikas apsiskaičiuos, ir rizikų kaštai bus tokie, kad jų vartotojas labai ir nepajaus. Dabar nejautė ir nėjo tvarkytis kainų, ir mokėjo 56 centus, kai dabar rinkoje – 22-26 centai. Tikimės, kad bus tokia perspektyva.“

Iškėlė dar vieną problemą

Vis dėlto „Enefit“ vadovas iškėlė dar vieną problemą, aktualią smulkiajam verslui.

„Viskas gerai su rinka, ji aktyvi, turime konkurenciją – tris aktyvius žaidėjus su skirtingomis kainomis, viskas veikia vartotojo labui. Laikyti aukštas kainas neturėsime galimybių, nes vartotojai tiesiog pabėgs pas kitą konkurentą. Tačiau svarbu, kad bet kokie įstatymų pakeitimai būtų gerai apskaičiuoti.

Štai kas nutiks dabar su šiuo įstatymo pakeitimu: smulkusis verslas – mažos ir labai mažos įmonės, kurios patenka po šio įstatymo pakeitimu, – nuo birželio galės nutraukti bet kokias fiksuotos kainos naujai sudarytas sutartis. Ką tai reiškia? Kad tiekėjai išvis negalės šiam segmentui siūlyti jokios fiksuotos kainos. O jie sudaro apie 50 proc. Lietuvos verslo tiekimo rinkos. Tiek bus pririšta prie biržos, o ne fiksuotos kainos, valdant rizikas, o tai tam tikrai momentais juos darys labai nekonkurencingus. Ar tikrai viskas buvo įvertinta?“ – atkreipia dėmesį V. Koryzna.

Delfi primena, kad įstatymo pakeitimai apima tik buitinius vartotojus ir mažas bei labai mažas įmones.

Vartotojams nereikės imtis papildomų veiksmų, kad nepriklausomas tiekėjas galėtų sutartyje nustatyti mažesnę elektros energijos tiekimo kainą. Iki šiol bet koks nepriklausomo elektros energijos tiekėjo siūlomas sutarties sąlygų pakeitimas buvo galimas tik esant vartotojo sutikimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)