„Mes vis dėlto palaikytume galios dedamosios įvedimą, tai būtų skatintinas mokestis atsisakyti perteklinių galių vartotojams. Kai kalbame apie galios dedamąją, kalbama apie visus vartotojus, ne tik gaminančius. Tai padėtų spręsti tinklo problemą“, – Seimo komisijos posėdyje sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

„Sprendimas migruoti prie galios mokesčio būtų vienas iš sprendimų, kuris leistų efektyviai valdyti tinklą. Tada perteklinės galios, kurios rezervuotos pas klientus, tarkime, 20 kW, kurie privataus kliento name neišnaudojami, tam tikra dalis jų galėtų būti sugrąžinta į tinklą“, – sako ESO vadovas Renaldas Radvila.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija trečiadienį nagrinėjo infrastruktūros plėtros problematiką, daliai parlamentarų anksčiau iškėlus klausimų dėl to, ar vartotojams netenka permokėti įsirengiant elektrinę ir prisidedant prie tinklų rekonstrukcijos.
2023 m. rekonstrukcijos gaminančių vartotojų prijungimo metu (iki 30 kW)

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovas Renaldas Radvila teigia, kad tik nedidelė dalis klientų turi primokėti tinklo rekonstrukcijai.

„Kalbant apie klientus, kuriems sąlygos išduodamos su rekonstrukcija ir kurie turi prisidėti, per 2022 metus iš 40 tūkst. 2,8 proc. klientų gavo sąlygas su rekonstrukcija, kiti gavo be jos, tai yra, iš jų nebuvo prašoma prisidėti prie rekonstrukcijos. Pusę reikalingos sumos apmoka visi vartotojai per ESO tarifą, pusę – klientas, dėl kurio reikia atlikti rekonstrukcijos“, – sakė R. Radvila.

Tiesa, jis sakė, kad dalis gaminančių vartotojų, kuriems teks primokėti rekonstrukcijai šiemet jau išaugs iki 5,7 proc., nes tinklas yra „prisotintas“. Vidutinė rekonstrukcijos kaina, ESO teigimu, 2023 metais yra 12,4 tūkst. eurų (50 proc. yra, kaip minėta, kliento dalis), tuo metu vidutinė apmokėta kaina siekia 2,8 tūkst. eurų, o rekonstrukcijas apmokėjusių klientų yra 4,6 proc.

Vis dėlto, pasak ESO, įrangos tarnavimo laikotarpiu (40 metų) per skirstymo tarifą tipinis vartotojas sumoka tik 19 proc. patiriamų tinklo plėtros kaštų, atsiradusių dėl jo prijungimo. Likusią dalį sumoka visi kiti elektros vartotojai, nors investicijos buvo atliekamos tik dėl konkretaus vartotojo poreikių.

Anot R. Radvilos, galimi keli sprendimai šiai problemai: peržiūrėti elektrinės galią, įsirengti kaupiklius, hibridinės generacijos įrengimas, kooperavimasis su kaimynais.

Renaldas Radvila

„Akivaizdu, kad kai reikalinga tinklo rekonstrukcija, tai vienam klientui gali būti finansinė našta nepakeliama, bet kooperuojantis su kaimynais ji būtų dalinama“, – kalbėjo ESO vadovas.

Jis kartu užsiminė, kad daliai vartotojų šiuo metu bus taikomos sankcijos dėl piktnaudžiavimo.

„Turime situaciją, kai ne visi vartotojai elgiasi sąžiningai. Prijungta 10 kW elektrinė, bet pagal tai kiek generuojama į tinklą, generuojama 14 kW. Nuo kovo išsiuntėme 672 pranešimą, kad generuoja daugiau (…) Matysime, kaip dabar bus atsiradus piniginėms sankcijoms“, – sakė jis.

Minimali sankcija yra 2 eurai, tačiau ESO vadovas patikino, kad yra ir didesnių sumų.

ESO atstovai komisijos posėdyje iškėlė klausimą, kaip „susirinkti pinigų“ infrastruktūros plėtrai: ar tai galėtų būti fiksuotas mokestis, kurį solidariai mokėtų kiekvienas gaminantis vartotojas.

VERT vadovas R. Pocius sako, kad ne tik Lietuva susiduria su tinklo problemomis, plėtojantis žaliajai energetikai.

„Kaip reguliuotojas norėčiau pasakyti, kad palaikytume idėją galios mokesčio atsiradimui. Praktikoje tikrai matome labai daug atvejų, kai vartotojai, užsisakę pajėgumų, kurių nenaudoja praktiškai. Jie negali būti alokuoti šalia esantiems gyventojams.

Suprantu, kad tema politiškai jautri, gali didinti skirstymo kainas neefektyviems vartotojams, bet priverčia atsisakyti perteklinių pajėgumų“, – sakė R. Pocius.

Renatas Pocius

Anot jo, blogiausias sprendimas būtų, jeigu būtų keičiama proporcija, kaip dabar pasidalijama rekonstrukcijos našta, dar didesnę dalį jos užkraunant visiems elektros vartotojams.

„Labiausiai bijome, kad atsirastų nuolaidos prijungimui. Tie 50 proc. jau krenta vartotojams ant pečių, o jeigu ji būtų dar didesnė tai, pavyzdžiui, nepasiturintys turėtų susimokėti, kad pasiturintys įsirengia saules elektrinę ir generuoja sau naudą“, – teigė R. Pocius.

Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė sakė, kad apie mokestį galima diskutuoti, tačiau nėra aišku, kokią įtaką jis padarys vartotojams.

„Tokio siūlymo dar nesame pateikę, pirmiausia reikia įsivertinti, ir kokią įtaką turės įvairioms vartotojų grupėms. Įvesti galima įvairių mokesčių“, – teigė D. Garbaliauskaitė.

Mokesčio klausimą iškėlė parlamentaras Kasparas Adomaitis.

„Jūs diskutuojate, kaip paramos daugiau gauti, bet, mano nuomone, kai pritrūksta kažkam galios, tai reiškia, kad kažkas gudresnis – ne blogąja prasme – pirmiau ten įsirengė. Ar nebūtų logiškiau pasiūlyti mokestį už instaliuotą galią buitiniams vartotojams, kaip ir verslo klientams.

Klausimas politiškai jautrus, gal ne visi nori tuo keliu eiti. Tarkime, 10 kW palikti be įkainio už kilovatą, o kas nori virš 10 kW, didžiulių galių, atsiradus įkainiui, būtų ir iš ko finansuoti rekonstrukcijas“, – sakė K. Adomaitis.

ESO

Seimo narė Laima Nagienė buvo prieš šį siūlymą.

„Tu nori apmokestinti galią visus. Labai prašyčiau ESO išspręsti klausimą tų 5 proc. (gaminančių vartotojų, kuriems reikia tinklo rekonstrukcijos – red.), nes jie tikrai teiks paraiškas. Skatinkime tuos žmones, o ne tai, kad tuos 5 proc. nubauskime“, – sakė L. Nagienė.

K. Adomaitis sako, kad mokestis galėtų sudaryti galimybes visiems norintiems instaliuoti saulės elektrines.

„Galbūt kažkas tuomet susimažintų rezervuotą galią ir atsirastų žmonėms kaimynystėje galimybės įsirenginėti“, – sako K. Adomaitis.

Balandžio pabaigoje paskelbtas kvietimas 40 mln. eurų paramai gyventojų elektrinėms. Pasak viceministrės, susidomėjimas yra milžiniškas. Nutolusioms saulės elektrinėms kvietimas numatomas metų viduryje.
Elektra

VERT pirmininkas, beje, pridūrė, kad labai svarbus ir vartotojų švietimas ir aiškinimas, kuo skiriasi įrengta ir leidžiama generuoti galia.

„Svarbu suprasti, kad į tinklą duodama generuojama, o ne instaliuota galia. Dažnai vartotojai permoka už rekonstrukciją, nes paprasčiausiai tokios galios į tinklą negeneruoja“, – aiškino VERT pirmininkas.

Jis sako, kad vartotojai gali lanksčiau žvelgti į vietovę, kur įrengia jėgainę: tai gali būti ir atskiras sklypas, kuriame tinklo situacija palankesnė.

„Norime pasakyti: ieškoti kitų alternatyvų, o ne mažinant įmokų dydį, kuris kris ant kitų vartotojų“, – pabrėžė R. Pocius.

VERT pirmininkas svarsto, kad ir paramos gyventojų elektrinėms intensyvumas prisidėtų, kad kaštai jiems sumažėtų.

„Delfi“ prieš metus jau rašė apie tai, jog 2023 metais vartotojai gali sulaukti naujo galios mokesčio, tuomet tikinta, kad sąskaitos didėti neturėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)