Civilinė byloje, dėl kurios LAT gavo „Litgrid“ kasacinį skundą, anksčiau bendrovė „Šiaulių energija“ prašė priteisti solidariai iš bendrovių ESO ir „Litgrid“ apie 1,27 mln. eurų nuostolių atlyginimo, teigdama, kad dėl „Litgrid“ tinkle įvykusios avarijos buvo sugadintas bendrovės „Šiaulių energija“ elektrinės, prijungtos prie ESO ir „Litgrid“ tinklų, generatorius ir ji patyrė 1,27 mln. eurų nuostolių.

Bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas ieškinį tenkino iš dalies – iš bendrovės „Litgrid“ priteisė apie 590 tūkst. eurų nuostolių atlyginimo. Lietuvos apeliacinis teismas šį sprendimą pakeitė – priteisė ieškovei iš bendrovės „Litgrid“ 1,18 mln. eurų nuostolių atlyginimo.

LAT, išnagrinėjęs bendrovės „Litgrid“ kasacinį skundą, konstatavo, kad bylą nagrinėję teismai tinkamai nustatė dvi žalos atsiradimo priežastis – pirminę („Litgrid“ tinkluose atsiradęs viršįtampis dėl netinkamos įrenginio techninės priežiūros) ir antrinę (bendrovės „Šiaulių energija“ įrenginiuose nebuvo pagal teisės aktus būtinos apsaugos nuo išorinių trumpųjų jungimų). Pastarąją Vilniaus apygardos teismas pagrįstai vertino kaip pagrindą perpus sumažinti bendrovės „Šiaulių energija“ priteistiną nuostolių atlyginimo dydį.

LAT Apeliacinio teismo nutartį panaikino ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo sprendimą. Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją