Už šiuos teisės akto pakeitimus balsavo 122 Seimo narių, prieš – 1, susilaikiusių nebuvo.

Seimo narys Kęstutis Mažeika sako, kad šie siūlymai – geriau nei nieko, bet gali būti ir geresnių, kaip pavyzdžiui, prievolė nepriklausomiems elektros tiekėjams siūlyti mažesnes kainas vartotojams.

„Ką reiškia gali siūlyti mažinti kainą? <...> Tiems 500 tūkst. vartotojų, kuriuos galėtų pakeitimai paliesti, suteikiama viltis, kad kažkas kažką pasiūlys. Jei jau norime padėti žmonėms, turi būti konkretu. Turime gerų pavyzdžių su VERT, kai kainos peržiūrimos kas pusmetį ar kas ketvirtį, manau, jie privalo pasiūlyti mažesnes kainas. <...> Dabar nerasime nė vieno verslininko, ypač nepriklausomų tiekėjų tarpe, kuris atsisakytų didesnio pelno. Tokia galimybė bus suteikta tarp eilučių, ir pats žmogus turės ieškoti galimybių, kaip tą kainą susimažinti“, – sakė jis.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas palaikė siūlymus.

„Mes geriname vartotojų situaciją dėl trijų esminių punktų: galės palyginti pasiūlymus skirtingų tiekėjų, anksčiau tokios galimybės neturėjo. Antras – bent vienas tiekėjas taikys šią praktiką mažinti įkainius. Galima nutuokti kuris, o kiti, kurie nenorėtų taikyti tos praktikos, vien dėl konkurencijos turės sekti iš paskos to didžiausio tiekėjo. Ir jei ateityje turėsime dar geresnių pasiūlymų, šį įstatymą bus galima keisti“, – pažymėjo jis.

„Tai gerina vartotojų situaciją santykyje su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais, kad jie galėtų mažiau juos spausti ir piktnaudžiauti savo dominuojančia padėtimi“, – pridūrė jis.

Gintautas Paluckas

Seimo narys Artūras Skardžius pasisakė prieš siūlymus.

Jokio gerinimo nematau. Išleido nepasiruošę liberalizacijos džiną iš butelio, jis dabar klajoja. Mes kalbame apie pasekmes nevykusio sprendimo, vadinamo rinkos liberalizavimu. Beveik visi vartotojai (85 proc.) sugrįžo pas visuomeninį tiekėją, kuris save pasivadino „Ignitis“ – nepriklausomas tiekėjas, tik, aišku, už kartais didesnę kainą, nei tiekė iki tol. <...>

Baikime žaisti tą laisvą rinką, išanalizuokime priežastis, kurios lėmė, kad buvo kuriama rinka, o išėjo kaip visada – sukilo kainos elektros vartotojams. Tiek nepadoriai sukilo nereguliuojamos kainos, kad dabar įstatymu turime mažinti kainas, nes vartotojai į tokią politiką nusispjovė ir moka tiek, kiek reikia“, – kalbėjo jis.

Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis balsavo už, bet išsakė ir savo priešingą nuomonę.

„Man atrodo, einame negeru keliu, nes buitiniai vartotojai visą laiką galėjo nutraukti sutartis. Mes sprendžiame ne liberalizacijos problemą, o neteisingą valstybės kompensacijų mechanizmą. Šiuo metu kadangi kompensuojame labai didelę kainą, buitiniai vartotojai nenutraukinėja sutarčių, nemažina kainos, todėl išlieka didelis valstybės kompensacijų poreikis. Šis įstatymas padės tai ištaisyti, todėl balsuosiu už. Bet iš esmės turime pergalvoti kompensacijas tokiose krizinėse situacijose, kai elektros kaina labai pakyla“, – dėsto jis.

Kasparas Adomaitis

Be to, buvo gautas Seimo nario Petro Gražulio pasiūlymas.

„Mano pasiūlymo esmė – neišskirti buitinių vartotojų, o apimti visus. Jei elektros kaina krenta, kad būtų mažinama kaina visiems vartotojams, t. y. ir juridiniams asmenims“, – sakė jis.

Seimo Ekonomikos komitetas siūlė nepritarti šiam Seimo nario siūlymui bendru sutarimu.

Už P. Gražulio pasiūlymą balsavo 45 Seimo nariai, prieš – 38, susilaikė – 32. Pasiūlymui buvo nepritarta.

Vis dėlto bendroms Elektros energetikos įstatymo pataisoms Seimas pritarė. Apie šį ketinimą buitiniai vartotojai būtų informuojami raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis.

„Tokiu būdu vartotojams nereikėtų imtis papildomų veiksmų, kad nepriklausomas elektros tiekėjas sutartyje galėtų nustatyti mažesnę elektros energijos tiekimo kainą, o nepriklausomiems tiekėjams reikėtų naudoti mažiau administracinių ir finansinių resursų, raginant vartotojus pasikeisti elektros tiekimo sutartis“, − tvirtinama projekto aiškinamajame rašte.

Kaip aiškinamajame rašte pažymi pasiūlymo iniciatorius Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius, nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams raginant buitinius elektros energijos vartotojus imtis aktyvių veiksmų ir persirašyti sudarytas elektros energijos pirkimo−pardavimo sutartis, pasirenkant vartotojams palankesnius pasiūlymus su mažesnėmis elektros energijos tiekimo kainomis, ne visi vartotojai pasinaudoja šiais pasiūlymais.

„Daugelis buitinių elektros energijos vartotojų vis dar permoka už elektros energijos tiekimą ir nesiima veiksmų persirašyti sutartis“, − teigia pasiūlymo sumanytojas.

Kazys Starkevičius

Pagal svarstomus pakeitimus, nepriklausomas tiekėjas buitiniam vartotojui kartu su sąskaita taip pat privalėtų pateikti informaciją apie sąskaitos išrašymo dieną siūlomą mažiausią elektros energijos tiekimo kainą, taikomą buitinio vartotojo sutartyje pasirinktam elektros energijos tiekimo planui.

Be to, visi nepriklausomi tiekėjai būtų įpareigoti siūlyti buitiniams vartotojams 12 ir 24 mėnesių elektros energijos tiekimo fiksuotos kainos sutartis.

Greta jų tiekėjams būtų leista siūlyti ir kitokios trukmės elektros energijos tiekimo fiksuotos kainos sutartis. Tokiu būdu vartotojams renkantis tiekėją būtų patogiau palyginti tarpusavyje keletą to paties laikotarpio fiksuotų kainų planų.

Pasak K. Starkevičiaus, šiuo metu dalį elektros kainos kompensuoja valstybė, tačiau nuo liepos 1 d. šios kompensacijos nelikus vartotojai tikrai pajus kainos šuolius. Jis yra pažymėjęs, kad apie 500 tūkst. elektros vartotojų turi galimybę, bet nėra susimažinę kainų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)