Kokias kainas taiko tiekėjai?

Pastaruoju metu elektros rinkoje nusistovėjo žemesnės kainos, o joms krentant nepriklausomi tiekėjai mažino kainas. Dabar visų jų pasiūlymuose galima rasti kainas, nesiekiančias 28 centų už kilovatvalandę – tai yra riba, nuo kurios pradedama taikyti valstybės kompensacija už elektrą. Taigi, tie klientai, kurie pasirašę „brangesnes“ sutartis, vasarą gali susidurti su didesnėmis sąskaitomis, jeigu kompensacijų neliktų arba tiekėjas vienašališkai nesumažintų kainos.

Bendrovė „Enefit“ kaip žemiausią 24 mėn. trukmės sutarties kainą dabar įvardijo 25,63 ct/kWh (ESO planas „Standartinis“, viena laiko zona).

„Sutartis atnaujinantiems ar keičiantiems „Enefit“ klientams teikiame ir kitus, geresnius, jiems pritaikytus pasiūlymus. Pasirinkusiems biržos planą, taikome tiekėjo paslaugos mokestį ‒ 1,85 ct/kWh“, – sako „Enefit“ privačių klientų komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė.

Elektrum Lietuva“ teigia, kad iki balandžio 29 dienos 6 mėnesiams siūlė fiksuoti kainą mažesnę nei 21 ct/kWh.

„Greičiausiai, su ja šiemet jau pasiekėme kainų minimumą, tikėtina, kad toliau tiekėjų siūlomos kainos po truputi kils“, – prognozuoja „Elektrum Lietuvos“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Tiekėjų kainų lyginimas (tiekėjų biržos planų ir garantinio tiekimo kainos palyginimas atliktas remiantis balandžio mėn. vidutine rinkos kaina, tiekėjų skaičiavimai gali skirtis):

Ignitis“ kaip pigiausią fiksuotą pasiūlymą nurodo planą „Optimalus“. Nustatant kainą 24 mėnesiams ir renkantis nuolaidą, šešis mėnesius klientas mokės 22,9 cento už kWh. Tiesa, yra 3 eurų ESO mokestis.

Kalbėdama apie biržos planus „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovė Dalia Bražiūnaitė atkreipė dėmesį į skirtingą priedą prie rinkos kainos „Valandiniam“ ir „Mėnesiniam“ planui. Pirmuoju atveju tiekėjo dedamoji ir valstybės mokesčiai sieks 9,5 cento už kWh, o antruoju – 10,4 cento už kWh.

Lietuvos energetikos agentūra antradienį paskelbė, kad palyginti su ankstesne savaite, planų su fiksuota elektros kaina tarifai pasikeitė taip: „Elektrum Lietuva“ kainas vartotojams padidino 2 proc., „Enefit“ kainas sumažino 3 proc., „Ignitis“ kainų nekeitė.

Planų su fiksuota elektros energijos kaina (24 mėn. ir 36 mėn.) 1 kWh vidutinė kaina siekė 25,4 cento už kWh (viena laiko zona) ir 24,5 cento už kWh (dvi laiko zonos).

Perspėja, kad kainos gali keistis

„Delfi“ kalbinti tiekėjai sako, kad tebeturi maždaug 20 proc. ar daugiau klientų, kurių sutartys pasirašytos su didesniu nei 28 centų tarifu.

„Ignitis“ teigia, kad nuo metų pradžios ragina planus keistis į pigesnius.

„Aktyviau planus keistis suskubo tie, kurių suvartojimas didesnis ir tie, kurie buvo fiksavę kainą tada, kai ji siekė aukštumas. Šiandien vos apie trečdalis turi kainą didesnę nei 28 centai už kWh, iš jų dalis vos centu kitu nutolę nuo minėtų 28 centų už kWh“, – komentuoja bendrovės atstovė D. Bražiūnaitė.

„Enefit“ sako, kad apie ketvirtadalis klientų turi tokias sutartis.

„Šiuo metu apie 24 proc. mūsų klientų turi sutartis, kuriose numatytos kainos aukštesnes nei 28 centai už kWh. Šiais metais stebime situaciją, kai per mėnesį iki procento visų mūsų klientų keičia sutartis.

Vieni tą daro patys, skambindami mums ir aiškindamiesi galimybes susimažinti kainas, daliai skambiname mes ir siūlome atnaujinti sutartis su mažesnėmis kainomis“, – sako „Enefit“ atstovė I. Krikštopaitytė.

Bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad daugiau kaip 28 centus moka apie penktadalis bendrovės buitinių klientų.

„Nuo metų pradžios, kai mūsų nuosekliai mažinta fiksuota elektros kaina pagaliau nukrito žemiau kompensuojamos 28 centų už kWh ribos ir toliau vis mažėjo, kainą į mažesnę persifiksavo per 40 tūkst. mūsų klientų, dar apie 30 tūkst. užsifiksavo atėję nauji klientai.

Skaičiuojame, kad tokių, kurie šiuo metu moka daugiau nei 28 centai už kWh, liko tik apie 20 proc.“, – sako M. Kavaliauskas, pridūręs, kad bendrovė ir toliau ragina pastaruosius klientus susimažinti kainas.

Pasak jo, dalis žmonių vis dar nepriima pokyčių, kad kainos jiems „nebėra nustatomos ar primetamos“.

„Dar kita dalis nereaguoja į rinkoje mažėjančias kainas, nes jie labai mažai suvartoja elektros energijos ir jiems tas tarifas nesvarbus, o kai kurie gyventojai net nepajaučia, kad permoka, nes vis dar yra taikomos kompensacijos“, – sako M. Kavaliauskas.

Elektros rinkos kaina Lietuvoje:

Energetikos ministras Dainius Kreivys mano, kad elektros kainos iki metų pabaigos šiek kiek didės, tačiau „nebėra net kalbos“ apie pernai matytas energijos kainų aukštumas. Jis prognozavo, kad gyventojams elektros kaina turėtų svyruoti 15-25 centų intervale, aiškiau bus gegužę, kuomet bus perskaičiuojami visuomeniniai tarifai liepai.

„Kadangi langas yra nuo 15 iki 25 centų už kilovatvalandę – tai tikrai kompensacijų nereikės, kainos nebebus tokios kaip dabar, kur buvo nustatytos lubos 28 centai už kWh – toli gražu nepasieks jau“, – interviu „Delfi“ kalbėjo ministras.

Jis pažymėjo, kad maždaug 400 tūkst. gyventojų šiuo metu dar nėra pakeitę sutarčių su elektros energijos tiekėjais, nepaisant to, kad jau siūlomi geresni tarifai.

Birželio pabaigoje pasibaigs dabar gyventojams taikomos kompensacijos.

Seimas praėjusią savaitę pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis nepriklausomam tiekėjui suteikiama teisė vienašališkai mažinti elektros tiekimo kainą buitiniams vartotojams.

„Šiuo būdu vartotojams nereikėtų imtis papildomų veiksmų tam, kad nepriklausomas elektros tiekėjas sutartyje galėtų nustatyti mažesnę elektros energijos tiekimo kainą, o nepriklausomiems tiekėjams reikėtų naudoti mažiau administracinių ir finansinių resursų raginant vartotojus pasikeisti elektros tiekimo sutartis“, – teigiama įstatymo pataisų aiškinamajame rašte.

Siūlo nevengti ir biržos planų

„Elektrum Lietuvos“ atstovo teigimu, panašu, kad tik pasibaigus dabar taikomų kompensacijų laikotarpiui žmonės supras, kokius tarifus jie iš tikrųjų yra užfiksavę ir suskubs kažką daryti.

„Deja, liepą siūlomos fiksuoti kainos jau gali būti nebe tokios patrauklios kaip dabar. Todėl mūsų rekomendacija viena – fiksuoti žemesnę kainą dabar. O jei užfiksavus kainą ji dar sumažėtų, tai ją galima vėliau susimažinti – mūsų lanksčios sąlygos tą leidžia daryti“, – sako M. Kavaliauskas.

„Ignitis“ pagrindinė rekomendacija bendrovės klientams, kurie turi fiksavę aukštesnę kainą, – keistis planą į pigesnį.
Elektra

„Primename, kad visiems „Ignitis“ nepriklausomo elektros energijos tiekimo klientams, kurie iki birželio 29 dienos keis fiksuotos kainos planą į pigesnį, nereikės grąžinti anksčiau (iki plano keitimo) gautų nuolaidų, jei jie liks su mumis ne trumpiau kaip 6 mėn. Todėl labai raginame klientus keistis aukštesnės kainos planą pigesniu“, – sakoma komentare.

„Ir kita rekomendacija – išbandyti su birža susietus planus, juolab, kad kainoms rinkoje kylant, bet kada galima pasikeisti planą ir fiksuoti kainą“, – priduria bendrovė.

„Enefit“ atkreipia dėmesį, kad nepriklausomų tiekėjų siūlomi planai jau kurį laiką nesiekia kompensacijos ribos, tad jiems kompensacijos nereikalingos. Tai ypač svarbi žinia tiems vartotojams, kurie vis dar yra visuomeniniame tiekime.

Bendrovės atstovė teigia, kad klientams siūloma išnaudoti ir situaciją biržoje, kur kainos šiuo metu sumažėjusios.

„Suprantame ir tai, kad daugumai žmonių neparanku rinktis su birža susietą planą ir vėliau sekti kainos pokyčius, mat ten jos bet kada gali šokti į viršų. Todėl biržos planus pasirinkusiems „Enefit“ klientams padedame – kas mėnesį rengiame elektros rinkos apžvalgas“, – teigia I. Krikštopaitytė.

Lietuvos energetikos agentūros antradienį pateiktais skaičiavimais, nuo šių metų pradžios nepriklausomų elektros energijos tiekėjų fiksuotos kainos planų 1 kWh kaina sumažėjo 32–40 procentų. „Ignitis“ šiais metais kainas jau sumažino vidutiniškai 17 centų, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – vidutiniškai 12 centų už kWh.

Šiuo metu 6 mėn. ir 12 mėn. kainos fiksavimo planus siūlo po vieną tiekėją (atitinkamai – „Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“), 24 mėn. – du tiekėjai („Ignitis“ ir „Enefit“), 36 mėn. – du tiekėjai („Elektrum
Lietuva“ ir „Enefit“).

Rinkos liberalizavimo projekto pažanga:


Rinkos kainų perspektyvą regi skirtingai

Kalbėdami apie ateitį, vieni tiekėjai tikisi stabilumo, kiti mano, kad kainos rinkoje augs.

„Enefit“ mato daug galimybių, kad trumpuoju laikotarpiu elektros kaina turėtų likti stabili, ‒ įsibėgėjus pavasariui saulės jėgainės gamina vis daugiau elektros. Esą įprasta, kad pavasarį elektros kainos žemėja, o rudenį vėl pajuda aukštyn.

„Žiūrint į tolimesnę perspektyvą, tenka konstatuoti, kad pasigaminame tik apie 30–40 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos ‒ kol liks tokia didelė priklausomybė nuo elektros importo, kainų šuolius stebėsime ir toliau.

Tiesa, balandžio 17 dieną oficialiai pradėtas ilgai statytos suomių atominės elektrinės „Olkiluoto 3“ darbas. Tai atneša daugiau stabilumo ir mažina didelių elektros kainos svyravimų riziką Baltijos šalių regionui, bet deja, negarantuoja mums visada žemų kainų“, – sako I. Krikštopaitytė.

„Ignitis“ vertinimu, tendencijos rodo, kad elektros kainos trumpuoju laikotarpiu – iki vasaros pabaigos – augti neturėtų.

„Kol kas, šiam ketvirčiui kainos tikrai turėtų išsilaikyti, kaip yra – kažkiek mažėjančios. Vėliau, vasarą, kai gali didėti vartojimas (oro kondicionavimas dėl karščių, hidro balanso sumažėjimas dėl karščių ir pan.), tikėtina, šiek tiek kainos gali augti, bet pernai metų scenarijus, manau, neturėtų pasikartoti. Kalbame apie nežymius svyravimus“, – sako D. Bražiūnaitė.

„Elektrum Lietuva“ atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu, vertinant vidutines savaitines elektros kainas biržoje, jos augo.

„Nors rinkos yra labai jautrios ir prognozuoti tikrai sunku, nes situacija kiekvieną dieną keičiasi, tačiau šiandien stebime elektros kainų kilimą biržoje – tą rodo ateities prognozės, tiek trumpalaikės, tiek ilgalaikės. Vertindami tai kai kurie elektros tiekėjai jau siūlo ir šiek tiek didesnes fiksuotas elektros kainas nei anksčiau“, – sako M. Kavaliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)