Nauja jėgainės stadija

„Nesaugi Baltarusijos atominė elektrinė yra didžiausią pavojų Lietuvai keliantis objektas‟, – tikina Radiacinės saugos centras (RSC).

Ir vis dėlto, nuo Vilniaus mažiau nei 50 km atstumu esančio branduolinio objekto galia toliau auga.

Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerija balandžio 5 dieną išdavė leidimą pradėti Baltarusijos atominės elektrinės (AE) 2-ojo energijos bloko energetinį paleidimą. Šios elektrinės pirmasis energijos blokas pramoniniu būdu eksploatuojamas nuo 2021 metų birželio, pranešė Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

Pagal Rusijos praktiką, paleidžiant VVER tipo reaktorius skiriami 4 etapai (baigiamieji darbai iki paleidimo), tai yra: fizikinis, energetinis reaktoriaus paleidimas, bandomasis pramoninis eksploatavimas, o po šių etapų pereinama į pramoninį eksploatavimą.

Energetinio paleidimo metu gali būti pagaminama „pirmoji elektra“, tačiau jos tiekimas į elektros tinklus dėl įvairių bandymų, įrangos derinimų ar remontų gali būti nestabilus. Galima etapo trukmė – 2 mėnesiai.

„2-ojo energijos bloko pramoninį eksploatavimą jie planuoja šiemet, tikėtina rudenį‟, – teigia VATESI.

Rusijos atominės energetikos milžinė „Rosatom‟, įgyvendinanti Astravo AE projektą, teigia, kad naujo bloko priėmimas eksploatuoti numatytas rudenį.

Suskirstymas dėl Astravo AE
Neatsakyti klausimai dėl elektrinės

RSC pažymi, kad nuo pat Baltarusijos AE veiklos pradžios 1-ame energetiniame bloke buvo fiksuojama incidentų, dažnai stabdomas reaktoriaus darbas, o informacija apie įvairaus pobūdžio sutrikimus ir incidentus slepiama.

„Pradėjus veikti dar vienam energetiniam blokui incidentų ir avarijų tikimybė bus didesnė‟, – rašoma komentare.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas pripažįsta, kad problemų Astrave būta, todėl svarbu nepaleisti šito objekto iš akių.

„Incidentų, darbo saugos režimo pažeidimų tikrai buvo ir tą reikia suprasti, reikia sekti, kad tie pažeidimai nebūtų tokie, jog galėtų turėti įtakos elektrinės saugumui‟, – teigė ekspertas.

Tačiau jis laikosi nuomonės, kad incidentai nebuvo kritiniai, patys reaktoriai yra palyginti modernūs.

„Svarbu, kad nieko rimtesnio nebuvo. O žiūrint į pačius reaktorius galiu pasakyti, kad jie patys populiariausi pasaulyje, daugiausiai atominių statoma būtent su tokiais reaktoriais‟, – teigė ekspertas.

Branduolinės avarijos

Jis sako, kad nuo pat pradžių buvo skeptiškai nusiteikęs dėl galimybės sutrukdyti Astravo AE projektui, o dabar padėtis dar sunkesnė: „Sunku dabar iš viso jiems ką nors paaiškinti‟.

Kalbėdamas apie rekomendacijas gyventojams, jis daro prielaidą, kad pirmiausia gali nukentėti pati Baltarusija.

„Nemanau, kad čia kas nors pavojingo ar kad tos jodo tabletės yra reikalingos, – nors išsidalinome ir visi jas turime. Jeigu būtų kokia nors avarija, tai pirmiausia nukentėtų jie patys, nes vakarų vėjai pirmiau jiems bus problemos‟, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, kita vertus, turint omenyje elektrinės artumą Lietuvai, reikia nuolat stebėti situaciją.

„Gyvendami netoli atominės mes turime žinoti, kas ten vyksta. Būtina stebėti ir gauti iš jų informaciją. Susikalbame su Baltarusija ar ne, bet bent jau dėl šitos atominės elektrinės duomenis turime gauti‟, – sakė V. Jankauskas, pažymėdamas, kad objektą prižiūri ir TATENA.

VATESI teigia, kad Baltarusija nepateikia konkrečios informacijos, kaip pasirinko atominės elektrinės statybos vietą Astrave – tai esminis Lietuvos keliamas branduolinės saugos klausimas.

Net trečdalis Lietuvos gyventojų gali būti paveikti radiacijos, jei įvyktų avarija Baltarusijos AE, ir Lietuvos atsakingoms institucijoms tokiomis sąlygomis būtų ypač sudėtinga valdyti galimos avarijos padarinius, teigia inspekcija.
Ignalinos AE įranga

„Iki šiol Baltarusijos AE nėra įgyvendintos visos streso testų rekomendacijos, įskaitant ir papildomas rekomendacijas dėl avarijų valdymo stiprinimo, reaktoriaus apsauginio gaubto vėdinimo sistemos tobulinimo bei pastatų ir įrangos papildomos apsaugos nuo vandens patekimo‟, – sako VATESI.

Anot jos, taip pat vis dar nėra išspręsti saugos klausimai, susiję su dalies įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei galimu didelio komercinio lėktuvo sudužimu ir kiti klausimai.

VATESI laikosi nuomonės, kad Baltarusijos AE 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų eksploatavimas ir paleidimas turi būti sustabdyti, kol nebus išspręsti visi branduolinės saugos klausimai.

Užsienio reikalų ministerija kovo 31 dieną skelbė, kad, reaguodama į informaciją, jog Baltarusija ruošiasi paleisti antrąjį branduolinės jėgainės bloką, perdavė kaimyninei šaliai protesto notą.

Tuo metu „Rosatom‟ skelbia, kad dviejų VVER-1200 reaktorių su bendra 2400 MW galia projektas visiškai atitinka tarptautinius standartus ir TATENA reikalavimus.

Straipsnyje pateikiame keletą svarbiausių rekomendacijų, kaip reaguoti arba pasirengti galimai branduolinei avarijai ar radiacinei taršai. Dėl išsamios informacijos siūlome susipažinti su pabaigoje pateikiamomis nuorodomis į institucinius šaltinius.
Perspėjimas

Ragina pasitikrinti telefonus

Vidaus reikalų ministerija (VRM) komentuoja, kad įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai Lietuvos gyventojai apie pavojų būtų netrukus perspėjami sirenomis, trumposiomis perspėjimo žinutėmis į mobiliuosius telefonus, nacionalinio radijo ir televizijos eteryje būtų transliuojamas tekstinis ir balsinis perspėjimo pranešimas.

„Perspėjimo SMS pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau juos gali priimti tik tie telefonai, kurie turi įjungtą korinio transliavimo funkciją. Vidaus reikalų ministerija ragina gyventojus pasitikrinti, ar savo mobiliuosiuose telefonuose jie yra šią funkciją įsidiegę, kad perspėjimo pranešimai juos pasiektų‟, – teigiama komentare „Delfi“.

Radiacinės saugos centras sako, kad reagavimas į galimą branduolinę avariją Baltarusijos AE yra aprašytas Valstybiniame gyventojų apsaugos plane branduolinės ar radiologinės avarijos atveju.

Jame numatyti institucijų veiksmai – gyventojų perspėjimas ir informavimas, rekomendacijų teikimas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo ir kita. Pradėjus veikti antrajam Astravo AE blokui planas iš esmės nesikeistų.

„Kadangi pradėjus veikti dviem energetiniams blokams branduolinės avarijos tikimybė padidės, su tuo tiesiogiai susijęs ir galimas dažnesnis pavojus Lietuvos teritorijos radioaktyviajam užterštumui bei gyventojų sveikatai‟, – sako RSC.

Vis dėlto tikimybė, kad branduolinė avarija tuo pačiu metu įvyktų abiejuose veikiančiuose reaktoriuose, nesanti didelė. Tačiau ir tokiu atveju reagavimas ir rekomendacijos gyventojams būtų taikomos plane numatyta tvarka.

Radiacija

Rekomenduoja atsakingai elgtis su tabletėmis

Nors pramoninis Astravo AE naudojimas prasidėjo 2021 metų birželį, veiklą ji pradėjo 2020 metų rudenį. Tuomet Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Baltarusijos atominės elektrinės, perdavė 4 mln. kalio jodido tablečių.

Jos skirtos skydliaukės apsaugai, kai aplinkoje pasklinda radioaktyviojo jodo. Vartoti jas galima tik tada, kai rekomenduoja SAM.

Kalio jodido (KI) tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 valandoms iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Blokuoti skydliaukę KI dar yra veiksminga praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau, nei praėjus 8 valandoms. Naudoti tabletes kitu, nei nurodyta, laiku gali būti žalinga.

Kalio jodido tabletės

RSC komentavo „Delfi“, kad būtina atsakingai elgtis su gautomis kalio jodido tabletėmis.

„Pagal galimybes nešiotis jas su savimi, kaip ir kitus būtinus asmeninius daiktus (pinigus, banko kortelę, vaistus ir kt.), o jas praradus nusipirkti vaistinėje.

Atkreipiame dėmesį, kad kalio jodido tabletes reikia laikyti vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje, ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje. Geriausia laikyti gamintojo pakuotėje, kad vaistas būtų apsaugotas nuo šviesos ir drėgmės‟, – teigiama komentare.

Suabejojus dėl tablečių kokybės (tarkime, jos subyrėjo, nesimato pavadinimo ar tinkamumo vartoti datos), raginama jų nebevartoti, nunešti į vaistinę, kad ši perduotų sunaikinimui.

Beje, skydliaukės apsaugai branduolinės ar radiologinės avarijos metu netinka vartoti vaistinėse parduodamų spiritinių ar vandeninių jodo tirpalų, purškalų su jodu, maisto papildų su jodu, nes jie neapsaugotų skydliaukės nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio dėl juose esančio mažo stabiliojo jodo kiekio. Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos.

Institucijos pateikia ir daugiau patarimų – pavyzdžiui, kaip pasirengti kelių parų izoliacijai.

Pasirengimas

RSC skelbia, kad Lietuvoje numatyti šie avarinio planavimo atstumai ir avarinės parengties zonos (žr. Lietuvos žemėlapį aukščiau).

  • Teritorijoje, kuri patenka į 30 km atstumą: gyventojų informavimas ir konsultavimas, žmonių slėpimasis, žmonių evakavimas, kvėpavimo takų apsauga, skydliaukės blokavimas jodu, žmonių dezaktyvavimas, radionuklidais užteršto maisto, geriamojo vandens vartojimo apribojimas.
  • Teritorijoje, kuri patenka į 100 km atstumą: gyventojų informavimas ir konsultavimas, skydliaukės blokavimas jodu, žmonių slėpimasis, laikinasis gyventojų perkėlimas, radionuklidais užteršto maisto, geriamojo vandens vartojimo apribojimas.
  • Teritorijoje, kuri patenka į 300 km atstumą: gyventojų informavimas ir konsultavimas, maisto, pieno, geriamojo vandens ir ne maisto produktų radiologinė kontrolė, vartojimo apribojimai.


Papildomos nuorodos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)