Šeštadienį nuo 11 iki 21 val. nuo Lietuvos elektros sistemos bus atjungtos visos jungtys su IPS/UPS sistema – Latvija, Baltarusija ir Kaliningrado sritimi. Šalis bus palikta dirbti energetinės salos režimu.

Operatorius: vartotojai problemų nepatirs

Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid‟ skelbia, kad energiją vartotojams tieks Lietuvoje veikiančios elektrinės. Elektra taip pat bus tiekiama nuolatinės srovės jungtimis su Lenkija ir Švedija, tačiau Lietuvos elektros sistemos balansą ir dažnį pirmą kartą nepriklausomos šalies istorijoje valdys tik „Litgrid“ dispečeriai.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis teigia, kad tai bus vienas sudėtingiausių ir įdomiausių bendrovės įgyvendinamų inžinerinių projektų.

„Vartotojai bandymo nepajaus, dar prieš jo startą užtikrinsime pakankamą elektros tiekimą turimais pajėgumais. Atsijungimas, testavimas ir prisijungimas įvyks nepastebimai“, – pranešime teigia R. Masiulis.

Elektros tinklai

Kovo mėnesį jis sakė, kad bandymas leis įvertinti šalies energetikos sistemą ypatingomis sąlygomis.

„Bandymu siekiama, kad Lietuva liktų viena sistemoje, o ne susijungusi su kitais, ir pasižiūrėti kaip mūsų sistema viena tvarkosi su iššūkiais, su elektros gamyba ir su vartojimu (…). Jei šalis sugeba dirbti izoliuotame režime, tai jau tikrai įrodo, kad neizoliuota juo labiau gali dirbti‟, – interviu naujienų agentūrai ELTA sakė R. Masiulis.

Opus klausimas dėl BRELL

R. Masiulis nedetalizavo, kokie sprendimai bus priimti po balandžio 22 dieną įvyksiančio bandymo. Tikėtina, jog po jo bus paskelbta apie pirmąjį veiksmą siekiant atsiriboti nuo Rusijoje valdomo šios šalies, Baltijos valstybių bei Baltarusijos elektros žiedo – Lietuva gali skelbti nepratęsianti BRELL sutarties.

„Baltijos šalys, Rusija ir Baltarusija sudariusios BRELL sutartį, esame toje sutartyje. Ji atnaujinama kasmet, jei nė viena iš šalių nepareiškia noro trauktis. Vasario 7 dieną ji buvo vėl atnaujinta, o ne vėliau nei pusmetis iki tos sutarties, vienai šaliai pranešus, ji iš BRELL gali pasitraukti‟, – agentūrai teigė R. Masiulis, sakydamas, kad dar anksti kalbėti, ko bus imtasi po bandymo.

BRELL

Jis akcentavo, kad galimas pasitraukimas iš sutarties yra teisinio pobūdžio klausimas, o ne techninis, nes „linijos vis tiek lieka kaip lieka“.

Teko atidėti bandymą

Pernai rugsėjį operatorius pranešė, kad bandymas atidedamas, reaguojant į situaciją elektros rinkoje ir siekiant užtikrinti maksimalius elektros jungčių pralaidumus tarp regiono šalių.

Per pastaruosius metus „Litgrid“ jau atliko du svarbius elektros sistemos testus. Pirmą kartą izoliuotas (tačiau dalinis) Lietuvos elektros sistemos bandymas buvo atliktas 2020 metais.

2021 metais „Litgrid“ kartu su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatore PSE atliko avarinės pagalbos su Lenkijos elektros sistema bandymą per išplėstą „LitPol Link“ jungtį. Per šią jungtį bus vykdoma visų Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais.

Pernai, ruošiantis šalies sistemos bandymui „salos‟ režimu, buvo išbandytos šalies elektrinės.

Elektros rinkoje – nulinės kainos

„Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje valandos kaina šeštadieniui 11–14 val. (Lietuvos laiku) bus lygiai 0 centų už kilovatvalandę, o 14–15 val. sieks 0,001 cento už kWh. Vėliau kaina palaipsniui grįš prie pastaruoju metu įprastų verčių su dienos maksimumu apie 8 centus už kWh, o visos paros vidurkiu – 3,4 cento už kWh.

Nord Pool Spot, Lietuvos kainų zona, balandžio 22 d.

Dažniausiai Lietuvos, Latvijos ir Estijos kainos biržoje būna daugmaž panašios ir net identiškos, tačiau šįkart Lietuva kelioms valandoms tampa pigiausios elektros šalimi visoje „Nord Pool‟ biržoje.

„Litgrid‟ biržos pranešime nurodo, kad per izoliuotą bandymą bus įjungta 100–800 MW Lietuvos generacijos pajėgumų, čia pasitarnaus „Ignitis gamybos‟, Kauno termofikacijos elektinės, „Panevėžio energijos‟ ir „Orlen Lietuvos‟ gamybiniai resursai.

Balandžio 22 dienos elektros kainos biržoje, Lietuvos kainų zonoje:

Sinchronizavimo projekto pažanga

Prieš sinchronizavimąsi su žemynine Europa visos Baltijos šalys turi atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą, kurio metu Lietuva, Latvija ir Estija sudarys vieną „salą“. Tiesa, šis bandymas buvo planuojamas atlikti dar 2019 metais, bet iki šiol neįvyko.

Planuojama, kad jame bus pasitelkti šiuo metu Baltijos šalyse įrengiami sinchroniniai kompensatoriai – įrenginiai, padedantys užtikrinti sistemos stabilumą ir inerciją, kai didelę dalį tiekiamos elektros sudarys atsinaujinančių energijos išteklių gamyba arba elektros importas per nuolatinės srovės jungtis.

Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas – vienas iš Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektų.

Iš viso jau įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai:

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie žemyninės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis Europos valstybėmis planuojamas užtikrinti ne vėliau nei 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)