BFK pirmininkas Mindaugas Lingė tvirtina, kad Lietuva turi prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus klimato kaitos ir CO2 mažinimo srityje, tad taršių kuro rūšių didesnis apmokestinimas turėtų sudaryti sąlygas spartesnei žaliajai pertvarkai.

„Taršių kuro rūšių didesnis apmokestinimas turėtų padėti persiorientuoti prie mažiau taršesnių sprendimų ir sudaryti sąlygas spartesnei žaliajai pertvarkai. Delsti nebegalime ne tik dėl gresiančių šimtamilijoninių baudų valstybei už įsipareigojimų nevykdymą, bet svarbiausia dėl švaresnės, sveikesnės, saugesnės aplinkos“, – Eltai teigė M. Lingė.

Politikas taip pat akcentavo, kad reikia ieškoti optimalių sprendimų ir dėl žemės ūkiui svarbių kuro rūšių akcizų politikos, įsiklausant į žemdirbių situaciją.

„Turime ieškoti optimalių sprendimų, įsiklausant į žemdirbių situaciją bei įvertinant realias galimybes per trumpą laiką persiorientuoti į mažiau taršias alternatyvas, bet tuo pačiu ir nepaneigiant tikslo, kad taršios kuro rūšys turi būti apmokestinamos labiau“, – sakė konservatorius.

ELTA primena, kad Akcizų įstatymą siūloma keisti siekiant sumažinti iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatas arba jų atsisakyti, taip pat nuosekliai didinti gazoliams, akmens anglims, koksui ir lignitui taikomus akcizų tarifus.

Taip pat numatoma nustatyti akcizus šildymui skirtoms durpėms ir juos didinti.

Galiausiai siekiama nuo 2025 m., kai bus sumažinta iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatų ar jos panaikintos, į kai kuriems energiniams produktams taikomus akcizų tarifus ketinama įtraukti CO2 dedamąją, kuri būtų proporcinga kuro rūšies CO2 išmetimui, atsižvelgiant į kaloringumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)