Jo teigimu, jau kitą šildymo sezoną turinti veikti jėgainė vartos apie 0,5 mln. tonų (1,35 TWh) biokuro kasmet.

„VKJ gali sudaryti apie 20 proc., o piko metu netgi 30 proc. naudojamo biokuro Lietuvoje, lyginant su šiandienos skaičiais. O Vilniaus zonoje (Vilniaus apskrityje – ELTA) biokuro suvartojimas išaugs 70 proc.“, – penktadienį Seime surengtoje konferencijoje „Kuo šildysimės ateinantį šildymo sezoną ir ateityje“ teigė V. Jonutis.

Pasak eksperto, dabartinis Vilniaus apskrities biokuro suvartojimas siekia 1,9 TWh.

Be to, anot „Baltpool“ atstovo, atidarius VKJ, biokuras, tikėtina, brangs ir kaimynėse apskrityse. Jų bendras biokuro poreikis, įskaitant ir Vilniaus regioną, sudaro 5,4 TWh kasmet.

V. Jonutis aiškino, kad VKJ pradėjus gaminti šilumą, jėgainei biokurą reikės tiekti iš vietovių, kuriose gaminamu biokuru dabar aprūpinamos Kauno, Alytaus, Utenos, Panevėžio vietovės.

„Norint „užgesinti“ Vilniaus kiekį, tą papildomą, kuris atsiras šiemet, reikia paimti dar mažiausiai (...) zoną, kuri gerokai palies kitus miestus. (...) Atrodytų, kad tiekimo atstumas į Vilnių padidės bent 30 km, grynai matematiškai. Tai gali gautis, maždaug, apie 3 Eur/MWh. Bet tie 3 eurai, greičiausiai, nuvilnys per visą rinką – ne tik viename kažkokiame taške kaip VKJ. Bet jie mažiausiai nuvilnys per Vilnių, palies Alytų, Kauną, Panevėžį. Šiuose miestuose biokuras, tikėtina, pabrangs“, – kalbėjo V. Jonutis.

„Baltpool“ duomenimis, 2022 m. Lietuvoje suvartojamų biokuro žaliavų kiekis siekė apie 8 mln. MWh, iš kurių po 3 mln. MWh sudarė medienos pramonės liekanos bei laukų ir apsauginių zonų valymo mediena, 1,5 mln. MWh – kirtimo liekanos, 520 tūkst. MWh – malkinė mediena. Anksčiau 1,8 mln. MWh biokuro poreikio sudarė importas iš Baltarusijos, kurio pernai neliko.

Planuojama, kad VKJ biokuro jėgainė pradės veikti kito šildymo sezono metu. Kovo pabaigoje bloke atlikti karštieji įrenginių bandymai, kuriais ruošiamasi šilumos ir elektros gamybai.

Jėgainėje bus pagaminama apie 40 proc. Vilniui centralizuotai tiekiamos šilumos ir apie 0,4 TWh elektros energijos. Visiškai įgyvendinus komplekso projektą, jėgainės bendra elektros galia sudarys 93 MW, o šiluminė galia – 239 MW. VKJ energija nuo 2021 m. kovo mėn. gaminama iš komunalinių atliekų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)