„Taip, šildymo sezonas baigiasi nuo šiandien, tačiau kaip visada, ta pabaiga reiškia, kad šildymas daugiabučiuose nutrūks per artimiausias kelias dienas“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Jis patikslino, kad tokį sprendimą, galiausiai, lėmė pakilusi oro temperatūra, o Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas vėliau tikino, kad šildymo sezonas tikrai nebuvo eilinis.

„Turėjome tikrai neeilinį šildymo sezoną – dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje didžioji dalis Europos turėjo organizuoti šildymo tiekimą apsunkintomis rinkos sąlygomis. Vilnius – taip pat. Tačiau pakoregavus šildymui naudojamo kuro struktūrą, miestui pavyko sumažinti šildymo kainas lyginant su praėjusiais metais ir išlaikyti vieną žemiausių šilumos kainų Lietuvoje“, – Vilniaus miesto savivaldybės siųstame pranešime spaudai sakė V. Benkunskas.

Šilumos ir vandens ūkio poskyrio vedėjas Kęstutis Karosas LRT televizijai teigė, kad greičiausiai Vilniuje apsisprendžiama šildymą atjungti ir bendrojo ugdymo mokyklose, kadangi šią savaitę yra moksleivių atostogos.

„Šildymo nereikia, o kitos socialinės grupės, vaikų darželiai, ligoninės, leidžiama spręsti patiems įstaigų vadovams, reikalingas šildymas, ar ne“, – sakė jis.

Vilniuje 2021-2022 metų šildymo laikotarpį vidutinė lauko temperatūra buvo 1,2°C – 0,3°C žemesnė nei 2021-2022 metais. Tačiau vidutinė šilumos kaina šį sezoną siekė 8,01 ct/kWh be PVM ir buvo 6 proc. mažesnė nei pernai. Palyginimui, 2021-2022 metų sezoną vidutinė šilumos kaina siekė 8,48 ct/kWh be PVM, buvo teigiama siųstame pranešime.

Tokią šilumos kainą AB Vilniaus šilumos tinklams pavyko išlaikyti pakoregavus šilumai naudojamo kuro struktūrą. Šį sezoną 58 proc. vilniečiams patiektos šilumos buvo pagaminta iš biokuro, 31 proc. – iš mažasierio mazuto, 10 proc. – iš gamtinių dujų.

Taip pat šildymas nutraukiamas ir kituose šalies miestuose.

Pasvalyje jis baigsis balandžio 12 dieną. Pranešama, kad tokia pati data numatyta ir Rokiškyje.

Kiti didieji miestai dar sprendžia

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vyr. komunikacijos specialistė Loreta Kaškelienė tikino, kad šildymas nuo šiandien nutraukiamas bendrojo ugdymo mokyklose.

„Visuotinio šildymo sezono pabaiga Panevėžyje kol kas neskelbiama, bus stebimos Hidrometeorologijos tarnybos prognozės, ar nežadamas atšalimas ir remiantis jomis priimami atitinkami sprendimai.

Primename, kad šilumos vartotojai turi teisę patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos, nepažeisdami nustatytų higienos normų“, – teigė ji.

Klaipėdos miesto savivaldybės vyr. patarėja Danguolė Dambrauskienė teigė, kad Klaipėda šildymo sezono baigti kol kas neplanuoja.

„Remiantis savaitės orų prognoze, šiluma šios savaitės pabaigoje atsitrauks, todėl Klaipėdoje šildymo sezono pabaiga artimiausiu metu neplanuojama. Bendrovės „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro duomenimis, gyventojų prašymų dėl šildymo sezono nutraukimo iki šios dienos taip pat nėra gauta“, – teigė ji.

Kauno miesto savivaldybės atstovai Eltą informavo, kad dėl šildymo sezono pabaigos ketinama apsispręsti artimiausiu metu.

Šiaulių miesto savivaldybė taip pat patvirtino, kad šilumos tiekimo gyventojams šią savaitę dar nenutrauks, o dėl sezono pabaigos spręs po savaitgalio.

„Delfi“ primena, kad praėjęs šildymo sezonas Vilniuje pernai buvo baigtas balandžio 25 d., o Klaipėdoje – gegužės 5 dieną. Kaune šildymo sezonas praėjusiais metais baigėsi balandžio 25 d., Šiauliuose – gegužės 9–10 d.

„Nepaisant to, kada mieste baigiasi visuotinis šildymo sezonas, gyventojai patys gali priimti sprendimą jį baigti anksčiau arba pratęsti ilgiau. Tam reikia daugumos (50 proc. +1) namo bendraturčių sutikimo. Verta atkreipti dėmesį, kad tokiu atveju temperatūra daugiabučiuose privalo atitikti numatytas higienos normas.

Apie gyventojų priimtą sprendimą dėl šildymo sezono pabaigos arba pratęsimo šilumos tiekėją informuoja namo administratorius“, – anksčiau teigė Vilniaus šilumos tinklų atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)