Jo kaina skaičiuojama pagal praėjusio mėnesio elektros biržos kainą, kuri kovo mėnesį krito. „Delfi“ skaičiavimu, balandį su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu garantinis tiekimas kainuos 19,87 cento – tai 15,4 proc. arba 3,6 cento pigiau nei kovą, kai jo kaina yra 23,49 cento. Pirmą kartą nuo 2021 metų birželio garantinio tiekimo kaina yra mažesnė nei 20 centų už kWh.

Trečią mėnesį šiai paslaugai nėra reikalinga valstybės kompensacija (pastarosios apatinė riba yra aukštesnė – 28 centai už kWh). 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą balandį sieks 29,8 euro (kovą ji būtų 35,2 euro).


„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) komentavo „Delfi‟, kad bendras garantinio tiekimo klientų skaičius per mėnesį sumažėjo 1,32 proc. (605 klientais) – išlieka mažėjimo tendencija. Kovo 27 dieną tokių klientų buvo 45,13 tūkst.

Biržos kaina – mažiausią per ilgą laikotarpį

Kovo mėnesio didmeninė kaina biržoje „Nord Pool“, Lietuvos kainų zonoje, palyginti su vasariu, krito 22,7 proc. ir siekė 8,87 cento už kWh (be PVM). Praėjusį mėnesį kainavo 11,47 cento už kWh. Šio mėnesio rinkos kaina yra mažiausia nuo 2021 metų rugpjūčio – pastaruoju metu vidutinė mėnesio kaina viršydavo 10 centų už kWh (100 eurų už MWh) ribą.

Garantinis elektros tiekimas skaičiuojamas prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, VIAP ir kitas dedamąsias.

Galima prognozuoti, kad biržos mėnesio vidutinei kainai pakilus iki maždaug 15 centų už kWh (be PVM), garantinis tiekimas jau sunkiau galėtų konkuruoti su nepriklausomų tiekėjų biržos planais ir atotrūkis nuo jų būtų didesnis. Ir atvirkščiai, kuo mažesnė biržos kaina, tuo sunkiau tiekėjams konkuruoti su garantiniu tiekimu.

Žemiau pateikiame orientacinį elektros kainų palyginimą. „Biržinių‟ planų skaičiavimai atlikti pasinaudojus vidutine kovo mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais bei valstybės dedamosiomis. Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Todėl priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių tiekėjų.


Garantinio tiekimo keleto kitų planų kainos balandžio mėnesį: „Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 21,08 cento, nakties ir savaitgalio – 17,08 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 18,29 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 19,26 cento, o naktį ir savaitgalį– 16,11 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

Garantinis tiekimas dabar yra net keturis kartus pigesnis nei pernai rugsėjį, tačiau tam įtakos turėjo ir valdžios sprendimai: vietoj 25 proc. dabar taikomas 15 proc. priedas prie biržos kainos.

Galimas nuostolis, kurį dengtų visi

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) teigia, kad nuostolis ar pajamos iš garantinio tiekimo veiklos priklauso nuo besiformuojančių elektros energijos kainų rinkoje. Preliminariai, antroje praėjusių metų pusėje garantinis tiekimas galėjo būti nuostolingas.

„Pagal Elektros energetikos įstatymą, apskaičiuojant garantinio tiekimo kainą yra naudojama praėjusio mėnesio rinkos kaina, susiformavusi Lietuvos zonoje. Jeigu praėjusio mėnesio rinkos kaina buvo mažesnė nei einamojo, tada garantinio tiekimo veikloje patiriamas nuostolis, jeigu atvirkščiai – uždirbamos papildomos pajamos.

Susidarę skirtumai (teigiami ar neigiami) garantinio tiekimo veikloje įvertinami per skirstymo paslaugų kainas. Pagal turimą informaciją 2022 m. II pusmetį garantinio tiekimo veikloje galėjo būti patirtas nuostolis‟, – rašoma tarybos komentare „Delfi‟.

Infografike – biržos ir garantinio tiekimo kainų dinamika pastaraisiais metais (biržos kaina – be PVM, garantinio tiekimo kaina – su PVM ir be valstybės kompensavimo).

ESO vadovas Renaldas Radvila kovo viduryje teigė, kad bendrovei iš garantinio tiekimo nėra jokios naudos ir dar klausimas, ar visiems elektros vartotojams neteks prisidėti prie šios paslaugos finansavimo.

„Į tuos 15 proc. sukrenta labai daug kaštų. Tas garantinis tiekimas nėra kažkoks pelningas. Keistai skamba, bet garantinio tiekimo dalyje mes norime neturėti klientų (...). ESO finansinis veiklos modelis yra labai paprastas: tiek, kiek mes išleidžiame daugiau, visa tai sugula į tarifą‟, – sakė R. Radvila.

Jis patikino, jog planų atjungti elektrą šios paslaugos vartotojams nėra.

„Šiandien dėl atjungimo planų neturime‟, – sakė R. Radvila.

Garantinis tiekimas taikomas tiems vartotojams, kurie priklauso I arba II rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų. Pagal įstatymą operatorius turi teisę po 6 mėn. nutraukti garantinio tiekimo paslaugos teikimą vartotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)