Didmeninės elektros kainos nukrito į 2021 m. vasaros lygį. Vidutinė vienos savaitės kaina šiemet kovo 21–28 d. buvo 0,056 Eur/kWh – tai mažiausia vidutinė savaitės elektros kaina šiemet ir mažiausia nuo 2021-ųjų rugpjūčio, kai vidutinės savaitės kainos svyravo 0,77–0,107 Eur/kWh ribose.

Kainų mažėjimą ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione šiemet kovą lėmė augusi hidroelektrinių, vėjo ir saulės generacija bei reikšmingai mažėjęs vartojimas. Praėjusią savaitę vėjo jėgainės pagamino apie 55 proc. visos Lietuvoje sugeneruotos elektros energijos, saulės elektrinės – 7 proc., hidroelektrinės – 19 proc. Lietuvoje buvo pagaminta 47 proc. reikalingos elektros energijos, likusi poreikio dalis importuota.

Šalies elektros energijos balanse praėjusią savaitę tebebuvo elektros energijos, pagamintos šiluminėse elektrinėse (18 proc.), bet jos dalis bendroje energijos struktūroje mažėja dėl augančios atsinaujinančių energijos išteklių jėgainių generacijos, bendro menkesnio energijos vartojimo bei mažėjančios gamybos pačiose šiluminėse elektrinėse.

Importuojamos elektros kainoms įtakos gali turėti Švedijoje ir Suomijoje beveik pilnu pajėgumu veikiančios branduolinės elektrinės.

Taigi, didmeninės elektros kainos tiek Lietuvoje, tiek regione mažėja ne dėl vienos konkrečios priežasties – įtakos kainoms turi ir mažėjantis vartojimas, ir AEI gamybos augimas, ir branduolinių elektrinių veikimas.

Tebesitęsiant elektros kainų kritimui, nepriklausomi elektros tiekėjai praėjusią savaitę toliau mažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas. Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, palyginti su ankstesnės savaitės kainomis, du tiekėjai („Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“) siūlomų fiksuotų planų kainų nekeitė, o vienas tiekėjas („Enefit“) jas sumažino 3 procentais.

Nuo šių metų pradžios nepriklausomų elektros energijos tiekėjų fiksuotos kainos planų 1 kWh kaina jau sumažėjo 30–40 procentų. „Ignitis“ šiais metais kainas jau sumažino vidutiniškai 0,17 Eur/kWh, „Elektrum Lietuva“ – vidutiniškai 0,12 Eur/kWh, „Enefit“ – vidutiniškai 0,11 Eur/kWh.

Šią savaitę nepriklausomų elektros tiekėjų planų su fiksuota elektros energijos kaina (24 mėn. ir 36 mėn.) 1 kWh vidutinė kaina siekė 0,25 Eur/kWh (dvi laiko zonos) ir 0,26 Eur/kWh (viena laiko zona). Visų trijų tiekėjų siūlomos dviejų laiko zonų naktinio tarifo kainos yra 0,19–0,23 Eur/kWh ir mažesnės už valstybės kompensacijos žemutinę ribą (0,28 Eur/kWh), o siūlomos vienos laiko zonos tarifo kainos yra 0,25–0,26 Eur/kWh.

Šiuo metu 6 mėn. kainos fiksavimo planus siūlo vienas tiekėjas („Elektrum Lietuva“), 12 mėn. ir 24 mėn. – vienas tiekėjas („Ignitis“), 36 mėn. – du tiekėjai („Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“), 84 mėn. elektros energijos kainos fiksavimo laikotarpio planus siūlo vienas tiekėjas („Enefit“).

Primename, kad visuomeninio tiekimo kaina (planas „Standartinis“) nuo kovo 1 d. yra 0,28 Eur/kWh (viena laiko zona), taip pat – 0,32 Eur/kWh bei 0,193 Eur/kWh (dvi laiko zonos).

Nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymai atnaujinami ir pateikiami apskaičiuojant prognozuojamą mėnesio sąskaitą. Kainos nurodomos be valstybės taikomų kompensacijų. Ši informacija yra skirta vartotojų informavimui. Ji neskirta nepriklausomų elektros tiekėjų vertinimui, jų pasiūlymų reklamai.