Europarlamentaras, Europos liaudies partijos frakcijos atstovas Norbert Lins tvirtino, kad būtina skubiai užtikrinti tinkamą trąšų tiekimą mūsų ūkininkams ir imtis veiksmų trąšų kainoms sumažinti.

„Jos (trąšos – ELTA) yra būtinos maisto saugumui. Mineralinių trąšų pakeitimas ir papildymas maistinėmis medžiagomis iš organinių šaltinių gerokai padidintų ūkininkų galimybes, o Europos žemės ūkis taptų mažiau priklausomas nuo trąšų importo iš trečiųjų šalių“, – teigė N. Lins.

Ketvirtadienį priimtoje EP rezoliucijoje įspėjama, kad trąšoms gaminti naudojamos Rusijos dujos prisideda prie karo Ukrainoje finansavimo. Todėl europarlamentarai ragina kuo greičiau skirti pakankamai išteklių, kad būtų panaikinta priklausomybė nuo šių dujų.

Jie apgailestauja, kad artimiausiu metu nėra realu ES savarankiškai apsirūpinti mineralinėmis trąšomis, nes jų žaliavos (dujos, fosforas ir kalis) daugiausia išgaunamos už ES ribų ir dažnai autokratinių režimų valdomose valstybėse. Europarlamentarai siūlo padėti ūkininkams ir leisti naudoti žemės ūkio rezervą, pratęsti laikiną importo muitų mineralinėms trąšoms, išskyrus trąšas iš Rusijos ar Baltarusijos, suspendavimą bei parengti bendro trąšų pirkimo ES lygiu mechanizmą.

Ilgalaikėje perspektyvoje būtina didinti ES savarankiškumą trąšų srityje, mažinant priklausomybę nuo iškastinio kuro, skatinant organinių trąšų gamybą ir pasitelkiant atsinaujinančiųjų išteklių energiją bei perdirbtas maisto medžiagas trąšų gamybai, įsitikinę europarlamentarai.

2022 m. pradžioje Rusijai užpuolus Ukrainą prasidėjo pasaulinė mineralinių trąšų ir energetikos krizė, dėl kurios kyla grėsmė, kad pasaulyje gali trukti maisto ir didėja jo kainos. Praėjusių metų rugsėjį azoto trąšų kainos padidėjo 149 proc., o didžiausi pasaulyje trąšų gamintojai uždirbo rekordinį pelną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)