Sinchronizacijai su kontinentine Europa svarbūs darbai leis sustiprinti šalies elektros perdavimo tinklo patikimumą ir saugumą, skelbiama įmonės pranešime žiniasklaidai.

„Bitėnai yra labai svarbus Lietuvos elektros perdavimo tinklo taškas, nes juose susijungs dvi dvigrandės 330 kV elektros perdavimo linijos – Kruonio HAE–Bitėnai ir Darbėnai–Bitėnai, – kurias dar kitaip vadiname Vakarų Lietuvos elektros perdavimo greitkeliu. Bitėnų skirstyklos išplėtimas yra paskutinis, trečiasis Kruonio HAE–Bitėnai statybos projekto etapas. Juo pabaigsime elektros perdavimo linijų statybą ir taip užtikrinsime elektros tinklo patikimumą ir saugumą visoje Vakarų Lietuvoje, regione galėsime integruoti daugiau atsinaujinančios energijos išteklių“, – sako generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Rekonstruojant Bitėnų transformatorių pastotės skirstyklą bus sumontuoti trys 330 kV prijunginiai, du 330 kV linijiniai skyrikliai, pastatytos dvigrandės 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai oro linijose. Taip bus gerinamas elektros energijos perdavimo saugumas ir tinklo patikimumas.

Darbus atliks viešąjį konkursą laimėjusi UAB „Stiemo“. Projekto vertė 7 mln. 195 tūkst. eurų. Pastotės išplėtimo darbų pabaiga numatyta 2025 m. rudenį.

Bitėnų skirstyklos išplėtimas yra 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybos projekto trečiasis etapas.

Pirmasis šio projekto etapas yra beveik 39 km atkarpos 330 kV oro linijos Jurbarkas–Bitėnai rekonstrukcija iš viengrandės oro linijos į dvigrandę, antrasis etapas – naujos maždaug 62 km 330 kV oro linijos nuo Jurbarkas–Bitėnai iki Kruonio HAE–Sovietskas tiesimas. Šiuo metu vyksta pirmojo etapo statybos baigiamieji darbai bei antrojo etapo statybos darbai.

Pridedama, kad iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją