Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) trečiadienį patvirtino naujas visuomeninio tiekimo kainas. Jis užtikrinamas trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams, nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo ir galintiems jo nesirinkti iki pat 2025 metų pabaigos.

„Atliktas pakeitimas turės pakankamai didelę teigiamą įtaką vartotojams, kurie turi dviejų laiko zonų tarifus. Iš esmės, leis sutaupyti dienos tarifo 6,5 cento, o jeigu kalbėtume apie naktinį tarifą – tai praktiškai 9 centais mokės mažiau, palyginti su šiandien nustatytomis ir galiojančiomis visuomeninėmis kainomis‟, – žurnalistams sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Taigi, populiariausias vienos laiko zonos „Standartinis‟ planas, šiuo metu kainuojantis 56,50 cento už kWh be kompensacijos ir 28 centus su kompensacija kovo–birželio mėnesiais kainuos būtent 28 centus. Tai yra, sieks kompensacines „grindis‟ ir jo klientams valstybės pagalbos nereikės.

Savo ruožtu dviejų laiko zonų atveju padėtis kitokia: dieninis tarifas kainavo 63 centus, o naktinis – 42,50 cento. Kadangi valstybė kompensuoja daugiausiai 28,5 cento, todėl galutinė kaina buvo, atitinkamai, 34,50 ir 28 cento, tai yra, dieninis tarifas buvo brangesnis net už kompensuojamą garantinį tiekimą.

Po naujausio VERT sprendimo „Standartinio“ dviejų laiko zonų dieninis tarifas kainuos be kompensacijos 32 centus, naktinis – 19,30 cento, o su kompensacija: 28 ir 19,30 cento už kWh.

Kai kurie pavyzdžiai pateikiami šioje lentelėje:
Tarifų pokyčiai visuomeninėje kainoje, žema įtampa (ŽĮ), kai kurie planai

„Delfi“ šiemet jau rašė apie situacijas, kai visuomeninio tiekimo dviejų laiko zonų klientai skundėsi mokantys už elektrą brangiau nei vienos zonos vartotojai.

Ar krizė jau baigėsi?

Pasak R. Pociaus, kol kas nėra labai tikėtinas dar vienas kainos perskaičiavimas iki liepos 1 dienos – nebent kiltų drastiškų pokyčių rinkoje, nors jų dabar nematyti.

„Mažai tikėtinas toks perskaičiavimas. Kainų svyravimo pagal šiandienos prognozę nematyti. Šiandien dienai turėjome perskaičiuoti vien todėl, kad elektros energijos kainos sumažėjo tris kartus‟, – sakė R. Pocius.

„Bent jau elektros sektoriuje matome iki metų pabaigos kainų stabilizaciją. Ir tikimės, kad pagal turimą informaciją šiandien ir antrą pusmetį kažkokių drastiškų elektros tarifų buitiniams vartotojams ar verslui neturėtų būti‟, – sako R. Pocius.

Dujų tarifo keisti iki liepos neplanuojama. Kaip žinoma, dujų kainos rinkose taip pat smarkiai sumažėjo.

Taryba elektros kainas ar jų dedamąsias įprastai nustato metų viduryje ir pabaigoje. Reguliuotojas sureagavo į Vyriausybės prašymą dėl elektros įsigijimo kainos atnaujinimo bei visuomeninio elektros tiekimo kainos buitiniams vartotojams peržiūrėjimo. Tuomet kreipėsi į bendrovę „Ignitis‟, prašydama pateikti atnaujintas visuomenines elektros energijos kainas.

„Išdiferencijavus visuomeninę elektros energijos kainos ribą elektros energijos įsigijimo kainos kompensacija bus taikoma tik tiems tarifams, kurie viršys 28 ct/kWh su PVM, tai yra, dviejų laiko zonos planų dieninei dedamajai ir Išmaniojo plano vakaro dedamajai.

Renatas Pocius

Kompensacijų dydžiai šių tarifų atveju sudarys iki 3 ct/kWh su PVM. Kitiems tarifų planams kompensacijos nereikės, nes jie nesiekia 28 ct/kWh su PVM‟, – nutarimo projekte nurodo taryba.

Rekomendacijos vartotojams: išlikti aktyviems, nebijoti eksperimentuoti

Per pastaruosius mėnesius, po to, kai sausį rinkoje atpigo elektra, tiekėjų tarifuose įvyko ryškių permainų. VERT jau anksčiau ragino vartotojus būti aktyvius, ieškoti palankesnių sutarčių sąlygų, taupant savo ir valstybės pinigus.

R. Pocius pakartojo šią rekomendaciją rinktis nepriklausomus tiekėjus, kurie gali pasiūlyti mažiausias kainas.

„Sumažinome visuomeninės elektros kainas praktiškai perpus, bet matome, kad kai kurie nepriklausomi tiekėjai siūlo dar mažesnius tarifus. Rekomenduojame vartotojams būti aktyviems, rinktis nepriklausomus tiekėjus‟, – rekomendavo VERT pirmininkas.

Anot jo, rekomendacija galioja ir visuomeninio tiekimo klientams. Jis priminė, kad net ir pasirinkę nepriklausomą tiekėją šie vartotojai gali grįžti į visuomeninį tiekimą.

„Trečiojo etapo vartotojai, kuriems nėra privalomumo rinktis nepriklausomus elektros tiekėjus, jeigu norėtų, visada galėtų grįžti į visuomeninį tiekimą iki tol, kol pratęsta trečiojo liberalizavimo etapo data. Tikrai vartotojai turėtų nebijoti, eksperimentuoti‟, – sakė R. Pocius.

Kita rekomendacija: įsivertinti dabar turimas sutartis, nes yra vartotojų, kurie pasirašė sutartis tokiomis kainomis, kurios žvelgiant iš dabartinės perspektyvos neatrodo palankiai.

„Suprantama, kad galbūt šiandien tas sutartis keistis motyvacija kol kas nėra didelė, nes valstybė kompensuoja iki 28 centų ribos elektros tarifą, bet reikėtų atkreipti dėmesį, kad jeigu sutartys yra ilgesnio laikotarpio, tai tos kompensacijos nuo liepos 1 dienos gali ir nebelikti arba ji gali pasikeisti, pats mechanizmas.

Tuomet vartotojui būtų taikomos sutartyje numatytos pakankamai nepalankios kainos‟, – sakė R. Pocius.

R. Pocius anksčiau anonsuodamas visuomeninio tiekimo kainos perskaičiavimą komentavo, kad „nebus tokių teoriškai aukštų visuomeninio tiekimo kainų nuo kovo 1 dienos‟.

„Nuo sausio 1 dienos VERT yra nustatęs 56,5 cento visuomeninio tiekimo kainą ir kai ji buvo skaičiuojama, tuo metu buvo didelės ateities sandorių prognozės (…). Susiklosčius pakankamai palankioms aplinkybėms elektros kaina nukrito. Iki metų pabaigos kaina turėtų būti apie 142 eurus už megavatvalandę (biržoje – red.)‟, – antradienį susitikęs su Seimo Darbo partijos frakcija kalbėjo VERT pirmininkas.

Jis kartu paaiškino, jog nepriklausomam ir visuomeniniam tiekimui kompensuojami tik elektros įsigijimo kaštai.

„Ir nepaisant to, kad visuomeninio tiekimo atveju VERT buvo sustatęs 56,5 cento, bet jeigu visuomeninis tiekėjas įsigijo elektros energiją kaštais, kurie sudėjus visas reguliuojamas dalis neviršija 28 centų, tai tokiu atveju kompensacija iš valstybės biudžeto nebūtų mokama. Tie mitai, kurie buvo anksčiau paskelbti, kad visuomeninis tiekimas gaus kažkokias papildomas pajamas iš biudžeto, ar tie patys nepriklausomi tiekėjai, - taip nebus ‟, – sakė R. Pocius.

Vasario 6 dienos VERT duomenimis, visuomeninis elektros tiekimas užtikrinamas beveik 472 tūkst. gyventojų – tai trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojai, kurie dar nepasirinko nepriklausomo tiekėjo ir dėl to yra visuomeninio tiekėjo klientai, skelbė ELTA.

28 centai už kWh yra kainos riba, iki kurios 2023 metų pirmąjį pusmetį taikoma valstybės kompensacija. VERT skaičiuoja, kad sausį iki 28 centų mokėjo apie 465 tūkst. buitinių vartotojų, 230 tūkst. mokėjo 29-32 centus, 141 tūkst. – 33-36 centus, 133 tūkst. – 37-40 centų už kWh.

61 ir 62 tūkst. vartotojų už kilovatvalandę elektros sausį mokėjo atitinkamai 41-45 bei 46-50 centų, 38 tūkst. – 51-56 centus. Daugiau nei 57 centų tarifą mokėjo 13 tūkst. gyventojų. Tarifai šiuo atveju nurodomi nominalūs, be pritaikytos valstybinės kompensacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)