„Konkurencija (tarp nepriklausomų elektros tiekėjų – ELTA) tikrai yra pakankamai aštri ir elektros tiekėjai siūlo vis geresnes kainas“, – antradienį susitikime su Seimo Darbo partijos frakcija sakė D. Kreivys.

Anot jo, tą rodo tiekėjų veiksmai rinkoje – D. Kreivio teigimu, tiekėjai „labai aktyviai reaguoja į besikeičiančią situaciją“ bei mažina planų tarifus, siūlo palankesnes sąlygas vartotojams.

„Mačiau „Igničio“ paskelbtą pranešimą, kad jie ne tik tai yra sumažinę kainas iki 26 ar 25,5 centų (už kilovatvalandę – ELTA), bet jie ir aiškiai įsipareigojo, kad neims jokių netesybų. „Ignitis“ yra įsipareigojęs neimti netesybų. Tą patį yra paskelbęs ir „Elektrum“, – kalbėjo ministras.

„Panašu, jog elektros rinka veikia. Lygiai, kaip ir mobilios telekomunikacijos rinka, kuomet į vieno ar kito žaidėjo kainų mažinimą automatiškai reaguoja kiti žaidėjai“, – pažymėjo D. Kreivys.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) skaičiavimais, palyginti su pirmosios vasario savaitės kainomis, nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomų fiksuotų planų kainos praėjusią savaitę toliau mažėjo: „Ignitis“ – 9 proc., „Elektrum Lietuva“ – 4 proc., o vienas tiekėjas („Enefit“) kainų nekeitė. Visų trijų tiekėjų siūlomos dviejų laiko zonų naktinio tarifo kainos buvo mažesnės nei 0,28 Eur/kWh.

Antradienį „Ignitis“ pranešė, kad planą keičiantiems klientams nereikės grąžinti gautų nuolaidų, jei jie pasirinks kitokį įmonės teikiamą planą.

2023 m. pradžioje, lyginant su praėjusių metų pabaiga, pastebimai krito elektros kainos – sausio vidutinė didmeninė elektros kaina siekė 103 Eur/MWh ir buvo 61 proc. mažesnė nei gruodį, skaičiuoja „Litgrid“.

LEA duomenimis, vasario 1–7 d. vidutinė elektros biržos padidėjo 34 proc. – iki 0,138 Eur/kWh.

Reaguoti į gerėjančią padėti elektros rinkoje bei mažinti siūlomų planų kainas gyventojams nepriklausomus tiekėjus anksčiau ragino ir D. Kreivys, ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Gyventojams elektros tiekimą Lietuvoje užtikrina penki nepriklausomi tiekėjai: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Birštono Elektra“ bei „EGTO Energija“. Pastarosios dvi siūlo tik su biržos kaina susietus elektros tiekimo planus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)