Ekspertai rekomenduoja šiuo metu nemokėti už elektrą daugiau kaip 28 centų už kilovatvalandę.

VERT pirmininkas Renatas Pocius žiniasklaidai anksčiau komentavo, kad tiekėjai dabar gali siūlyti pigesnius nei 28 centai už kilovatvalandę (kWh) planus vartotojams. Pasirinkus tokį planą, ir gyventojas sutaupo lėšas, ir sutaupomos valstybės lėšos kompensacijoms.

Pirmąjį šių metų pusmetį valstybė kompensuoja visiems elektros vartotojams kainą iki 28 centų „grindų“. Pavyzdžiui, visuomeninio tiekimo klientai, kuriems nustatyta 56,5 cento už kWh, su kompensacija gauna 28 centų kainą, o kurio nors nepriklausomo tiekėjo vartotojai gali būti sudarę sutartį dėl 37 centų, tačiau su kompensacija irgi mokės 28 centus.

Tačiau, jeigu tarifas yra 70 centų, jiems jau teks mokėti brangiau net ir su kompensacija – kaina bus 41,5 cento, nes valstybė kompensuoja ne daugiau kaip 28,5 cento už kWh iš viso tarifo.

Trys didžiausi tiekėjai jau siūlo fiksuotus planus, kurių kaina žemesnė nei valstybės kompensacijos „grindys‟ – 28 centai už kWh. „Elektrum Lietuva‟ leidžia fiksuoti kainą 6 mėn. nustatant ją ties 24,987 cento už kWh („Praktiškas‟), „Enefit‟ siūlo 26,652 cento kainą su 84 mėn. (7 metų fiksavimu, „Superžalias‟).

„Ignitis‟ skaičiuoklėje vasario 14 dieną galima pasirinkti 26,8 cento už kWh kainą – čia taikoma 6 mėn. nuolaida, įsipareigojant naudotis paslaugomis 24 mėn. (įprasta kaina – 28,4 cento). „Ignitis“ be šio plano „Minimalus“ siūlo ir „Optimalų“, kurio kainos yra, atitinkamai, 25,2 cento (su nuolaida) ir 26,9 cento už kWh pilna kaina (fiksuojant 24 mėn.) (tiesa, taikomas 3 eurų per mėn. ESO mokestis).

„Ignitis“: anksčiau gautų nuolaidų grąžinti nereikės

Tiesa, kaip pabrėždavo ekspertai, keičiant sutartį su elektros tiekėju svarbu įvertinti, ar neteks grąžinti anksčiau gautų nuolaidų.

Antradienį bendrovė „Ignitis“ informavo, kad atsižvelgdama į palankią situaciją didmeninėje elektros energijos rinkoje, priėmė sprendimą, jog klientams nereikės grąžinti gautų nuolaidų, jei jie keisdami planą liks su „Ignitis“. Tok siūlymas galioja nuo rytojaus, vasario 15 dienos, iki liepos 1 dienos.

Kaip teigia „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas, prognozuojama, kad trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu turėtų išsilaikyti gerokai žemesnės didmeninės kainos. Dėl to „Ignitis“ gali ne tik pasiūlyti žemesnes kainas, bet ir skatinti klientus keistis turėtus brangesnius planus, negrąžinant anksčiau suteiktų nuolaidų.

„Nuo gruodžio mėnesio mūsų pasiūlymų kainos sumažėjo apie 15 ct/kWh arba kitaip tariant, apie 35 proc., todėl kviečiame savo klientus keistis turimą fiksuotos aukštesnės kainos planą į pigesnį. Pasikeisti turimą fiksuotos kainos planą ir negrąžinti gautų nuolaidų patogiausias ir greičiausias būdas – naudojantis „Ignitis“ savitarna internete. Neturintiems galimybių naudotis internetu, planą pasikeisti galima skambinant klientų aptarnavimo telefonu arba atvykus į klientų aptarnavimo centrą“, – sako A. Kavaliauskas.

Bendrovė pranešime pažymi, kad nuolaidų grąžinti nereikės tik tiems klientams, kurie pasikeis turėtą fiksuotos kainos planą iki liepos 1 d., o po plano keitimo liks „Ignitis“ klientais ne trumpiau kaip šešis mėnesius. Apsisprendus nutraukti sutartį anksčiau nei po šešių mėnesių, gautas nuolaidas grąžinti reikės.

A. Kavaliauskas rekomenduoja nieko nelaukti ir pasikeisti turimą aukštesnės kainos planą, nes nors prognozės indikuoja, jog kainos žemesniame lygyje laikysis bent artimiausią pusmetį, tačiau elektros energijos rinka ir toliau išlieka dinamiška, situacija gali pasikeisti ir į klientams nepalankią pusę.

Įsibėgėjusi konkurencija

Delfi primena, kad anksčiau vienas pirmųjų elektros tiekėjų, pradėjęs siūlyti žemesnę kainą nei 28 ct/kWh, buvo „Elektrum Lietuva“. Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad nors kaina yra fiksuojama 36 mėn., tačiau yra įrašyta „galimybė peržiūrėti kainą kas 6 mėn.‟.

„Su mūsų planu „Atviras“ pasirašantiems sutartis kainą užfiksuojame 36 mėn., todėl klientai gali būti ramūs – esant stabiliai rinkai, jei jos iš esmės nesupurtys kokios nors nenumatytos ypatingos aplinkybės, kaip, pavyzdžiui, karas, visą sutarties laiką ji tikrai nedidės, nes visas kainų kilimo rizikas prisiimame mes‟, – anksčiau Delfi tokį sprendimą komentavo bendrovės atstovė spaudai Milda Basijokienė.

„Šio plano privalumas, kad papildomai suteikiame galimybę kas 6 mėn. keisti tarifą arba jis gali likti toks pats‟, – priduria ji.

Esą jeigu biržoje susiklostys palankesnė situacija ir elektros kaina kris, tuomet bendrovė perfiksuos kainą į mažesnę. Keičiant kainą klientai neturės mokėti plano keitimo mokesčių ir nesulauks „jokių baudų“. Klientai taip pat galintys bet kada nutraukti sutartis.

VERT patarimai dėl tiekėjų pasirinkimo

Visus tiekėjų siūlymus galima pasitikrinti VERT skaičiuoklėje.

R. Pocius teigia, kad vartotojams svarbu pasižiūrėti, ar sutarties nutraukimas su esamu tiekėju nesukurtų vartotojams didesnės naudos, nei pasiliekant.

„Akivaizdu, kad pakeitę nepriklausomą tiekėją, vartotojai gali sutaupyti pinigų ne tik sau, bet lygiai taip pat ir valstybės biudžetui. Nes jeigu sutartys būtų persirašytos mažesne nei 28 centų už kWh kaina, atitinkamai, tokiu atveju nereikėtų papildomo finansavimo iš valstybės biudžeto‟, – sakė R. Pocius.

Anot jo, vartotojams, turintiems kainą nuo 28 iki 56,5 cento už kWh, gali atrodyti, jog nėra paskatos keisti sutartis, vis dėlto reikia atkreipti dėmesį, kad valstybės kompensacijos nustatytos kol kas tik iki liepos 1 dienos. Kitaip tariant, dabar su tiekėjais sutartos kainos nuo vasaros gali likti nebekompensuojamos. „Tai laikinas dydis, tos kainos, kurios šiai dienai užfiksuotos, nėra priimta jokių Vyriausybės sprendimų nuo metų vidurio, jos gali tapti realiomis nuo liepos 1 dienos ir vartotojams ženkliai padidėti‟, – sakė R. Pocius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)