Vieno Šiaulių daugiabučio gyventojai, išvydę sausio mėnesio laiptinės elektros sąskaitą, liko sutrikę.

„Sausio mėnuo. Išsigandau, kai pamačiau: 122 eurai‟, – sako namo gyventoja.

Trejus metus iš eilės sausio mėnesio sąskaitos siekdavo 30 eurų, tai yra, 4 kartus mažiau.

„Šitame name apie 50 proc. savininkų, apie 10 butų yra pensinio amžiaus savininkai. Už laiptinės apšvietimą reikia mokėti beveik po 10 eurų‟, – aiškina Bendrijų pirmininkų asociacijos pirmininkė Veronika Lementauskienė.

Laiptinių sąskaitos nustebino ne tik šiauliečius. Vilniuje vieno daugiabučio gyventojas pernai kovą už elektrą bendro naudojimo patalpose mokėjo 7,48 euro, o gruodį gavo jau tris kartus didesnę sąskaitą – 21,29 euro.
Moteris gavo netikėtą sąskaitą, asociatyvi nuotr.

„Praeitų metų ketvirtą ketvirtį sąskaitos buvo apie 2,5–3 kartus didesnės negu prieš tai buvusiais laikotarpiais‟, – sako Lietuvos būsto rūmų prezidentas Miroslavas Monkevičius.

Daugiabučių bendrijos ir administratoriai pateko į trečiąjį elektros tiekimo rinkos liberalizacijos etapą, vadinasi, laiptinėms vis dar tiekiama visuomeninė elektra iš „Ignitis“.

Pernai vienos laiko zonos tarifas po valstybės kompensacijos buvo 24 centai už kWh, šių metų pirmą pusmetį – 28 centai už kWh, tad sąskaitos turėjo augti 15 proc., o ne tris ar keturis kartus.

„Reikėtų žiūrėti jų suvartojimą, analizę daryti, ir tuomet aiškintis, kame gali būti priežastys‟, – komentuoja „Ignitis‟ atstovė Laura Beganskienė.

„Visos laiptinės yra nuo judesio daviklio: jeigu gyventojai įėjo – užsidegė. Na, kiek ten, 10 sekundžių suveikė ta elektros lemputė? Ir viskas‟, – sako Bendrijų pirmininkų asociacijos pirmininkė V. Lementauskienė.

Anot „Ignitis‟, Šiaulių daugiabutyje sąskaita šoktelėjo, nes elektra skaičiuojama pagal dvi laiko zonas – naktinę ir dieninę.

„Dieninio tarifo kaina net ir po kompensacijos, deja, yra aukštesnė. Po kompensacijos naktinis yra 28 centai, o dieninis – 34,5 cento‟, – paaiškina L. Beganskienė.

Namų bendrijos ir administratoriai privalo deklaruoti suvartotos elektros kiekį iki paskutinės mėnesio dienos, tačiau Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) sako, kad praktikoje dažnai vėluojama. Todėl sunaudota elektra persikelia į kitą mėnesį ar net kelis mėnesius.

„Atitinkamai, ta mokėtina galutinė suma gali būti tam tikrą mėnesį didesnė‟, – sako VERT Vartotojų teisių gynimo ir informavimo skyriaus vedėja Kristina Engelgardt-Tkačuk.

Daugiabučių valdytojams visuomeninė elektra gali būti tiekiama iki 2025 metų pabaigos, nes iki to laiko pratęstas trečiasis liberalizavimo etapas. Šiuo metu tokia elektra – net ir su kompensacija – brangesnė nei dalies nepriklausomų tiekėjų pasiūlymai.

Paklausus, kodėl valstybė kompensuoja bendrovei „Ignitis‟ brangesnę elektrą, jeigu daugiabučiai galėtų būti apšviečiami pigiau, Energetikos ministerija atsako renkanti informaciją ir planuojanti peržiūrėti įstatyminę bazę.

„Šis klausimas – bendrijų/administratorių veikla elektros rinkos sektoriuje, – yra šių metų darbų dienotvarkėje‟, – sako ministerija.

Tuo metu reguliuotojo teigimu, daugiabučių valdytojai gali nepriklausomą tiekėją rinktis anksčiau numatyto termino: gyventojai balsuoja už kitą tiekėją, o bendrija ar administratorius sudaro naują sutartį.

„Kaip ir bet kuris kitas vartotojas, daugiabučių namų valdytojai, atstovaudami vartotojų interesams, turi teisę bet kada pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją‟, – kalba VERT atstovaujanti K. Engelgardt-Tkačuk.
Daugiabučio namo laiptinė, asociatyvi nuotr.

Bendrijoms elektros tiekėjas gali siūlyti ir buitinių vartotojų planus. Buvęs energetikos ministras ragina daugiabučius neišsilakstyti iš visuomeninio tiekimo.

„Siūlyčiau nieko nedaryti: „Ignitis‟ ir toliau yra monopolinis žaidėjas energetikos rinkoje su absoliučia dauguma vartotojų, ir visiškai nekontroliuojamas valstybės, nors valstybė turi didžiąją akcijų dalį‟, – sako Arvydas Sekmokas.

Dabartinė visuomeninio tiekimo elektros kaina daugiabučiams galioja iki birželio 30 dienos.

Čia galite pažiūrėti LNK video: